Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Hipoekoik Lezyon Nedir? Hipoekoik Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hipoekoik lezyon, vücutta ortaya çıkan lezyon türlerinden biridir. Çeşitli nedenlerden dolayı vücuttaki dokularda meydana gelen tahribat ya da bozulmalar sonucunda ortaya çıkan doku hasarlarına lezyon denir. Vücutta oluşan lezyonlar, bazı hastalıklardan ya da vücudun maruz kaldığı travmalardan kaynaklanabilir. Hipoekoik lezyon da vücudun değişik yerlerinden ortaya çıkabilen bir lezyondur. 

Hipoekoik lezyon, vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişlik veya kitleler şeklinde kendini gösterir. Daha çok göğüs, karaciğer,  ve rahim gibi organlarda görülür.

Hipoekoik lezyon belirtileri ortaya çıktığında farkındalığın artması için hastalık hakkında gerekli bilgilere sahip olmak önem taşır. Hipoekoik lezyon belirtilerinin farkına vardığınızda erken tanı ve tedavinin önemi hastalığın atlatılması için çok önemlidir. Hipoekoik lezyon çeşitleri itibariyle iyi huylu ve kötü huylu hipoekoik lezyon olarak ayrılır. 

Hipoekoik Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Hipoekoik lezyon, ultrason esnasında lezyon olan bölgede çevredeki diğer sağlıklı dokulara göre daha az yansıma göstererek düşük yoğunluklu parlaklık olan alanları ifade eder. Daha az yansıma ve parlaklık görülmesi, görüldüğü alanda hastalıklı dokuların olduğunu gösterir. Özellikle tiroid bezlerinden kaynaklı hastalıklarda ve  gibi hastalıklarda hipoekoik lezyon daha sık görülür.

Hipoekoik lezyonlar iyi huylu da olabilir kötü huylu da olabilir. İyi huylu olan hipoekoik lezyonlar zamanla kötü huyluya dönüşebileceğinden hipoekoik lezyon tanısı konmuş hastalar sürekli doktor takibinde olmalıdır.

Genel itibari ile karşılaşılan hipoekoik lezyon çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Tiroid bölgesinde meydana gelen hipoekoik lezyonlar: Tiroid bezi hastalıklarında ortaya çıkan şişlik, leke veya kitle oluşması.
  • Göğüs bölgesinde oluşan hipoekoik lezyonlar: Özellikle kadınlarda meme kanserine neden olabilir. Çoğunlukla kadınların sağ üst meme kısmında oluşan doku bozukluğu durumunda çeşitli testler yapılarak hipoekoik lezyon araştırması yapılır. 
  • Rahim bölgesinde oluşan hipoekoik lezyonlar
  • Karaciğerde oluşan hipoekoik lezyonlar gibi vücudun değişik bölgelerinde oluşan hipoekoik lezyon çeşitleri vardır.

İyi Huylu Hipoekoik Lezyonu Belirtileri

Hipoekoik lezyonlarında ortaya çıkan belirtiler, hipoekoik lezyonunun türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir. İyi huylu lezyonlarda takip ya da ilaç tedavisi ile hipoekoik lezyonlar kontrol altına alınmaya çalışılır. Çoğu iyi huylu hipoekoik lezyonlar kanser değildir. Bu nedenle iyi huylu hipoekoik lezyonlar genelde yaşamı tehdit etmez ve vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.

İyi huylu hipoekoik lezyonunda ortaya çıkan belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyun bölgesinde şişlik ve dolgunluk hissinin oluşması
  • Boyun bölgesinde ağrı oluşması
  • Herhangi bir hastalık belirtisi olmadan ses kısılması veya seste meydana gelen çatallaşma
  • Nefes alıp verirken ve yutkunurken zorlanmaların olması
  • Kadınlarda sağ üst meme kısmında oluşan doku bozukluğu

Kötü Huylu Hipoekoik Lezyonu Belirtileri

Kötü huylu hipoekoik lezyonlar fiziki muayeneye ilave olarak ultrason görüntüleme yöntemi ile tespit edilir. Dokularda oluşan parlaklık ve yansımanın düşük yoğunlukta olması hipoekoik lezyonun varlığını gösterir. Takip altındaki lezyonun  takibi ile ölçüldüğünde vücuda yayılarak büyümesi, ağrının artması, vücutta oluşan diğer olumsuz belirtiler kötü huylu hipoekoik lezyonun belirtileridir. 

Kötü huylu hipoekoik lezyon ilerlediği zaman  olma ihtimali vardır. Bu tür belirtilerin ortaya çıkması durumunda en kısa sürede uzman bir doktora başvurup muayene olmanız hastalığın erken teşhis ve tedavisi için oldukça önemlidir.

Hipoekoik Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

ipoekoik lezyonların tanısı için sadece fiziki muayene yeterli olmaz. Hipoekoik lezyon tanısını koymak için genelde görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Ultrason, ), manyetik rezonans (MR) ve  örneği alınarak hipoekoik lezyon tanısı konmaktadır. 

Ultrason ile görüntüleme tekniği hipoekoik lezyonların tanısı için oldukça etkili bir yöntemdir. Vücut içerisindeki organ ve dokulara ultrason dalgaları gönderilir. Gönderilen dalgaların yansıması sonucunda ortaya bir görüntü çıkar.

Doku ve organlarda gelişen lezyonların düşük yoğunluklu parlaklığı ve yansıması ultrason dalgalarının yardımıyla ortaya çıkar. Ultrason dalgalarının yansıma ile hipoekoik lezyonun boyutu, şekli, vücudun hangi bölgesinde bulunduğu ve ne yoğunlukta olduğu tespit edilir. 

Hipoekoik Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Ultrason sırasında vücutta hipoekoik lezyon varsa düşük yoğunluklu parlaklık ve yansıma gösterir. Ortaya çıkan bu lezyonlar vücut bölgesinin farklı yerlerinde olabilir. Oluşan hipoekoik lezyonların her birinin oluşum nedeni de farklı olabilir.

Hipoekoik lezyonun tedavisi, hastanın genel sağlık durumuna, lezyonun hacmine, ortaya çıktığı vücut bölgesine ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, cerrahi müdahale ve kanser tedavisi yöntemleri tedavi seçenekleri arasında yer alabilir

Genelde iyi huylu hipoekoik lezyonlar takip edilerek ve ihtiyaç olması halinde ilaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılır. Kötü huylu hipoekoik lezyonlarında ise ışın tedavisi, kemoterapi ve cerrahi müdahale yapılarak hipoekoik lezyon temizlenir.

Hipoekoik lezyon belirtileri ortaya çıktığında erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Hipoekoik lezyonu belirtilerinin varlığını hissettiğinizde vakit kaybetmeden ve ihmal etmeden uzman bir doktoruna muayene olmanız sağlığınız için son derece önemlidir.

Hipoekoik Lezyonu Ameliyatı

Hipoekoik lezyon oluştuğunda iyi huylu ise hastalığın takibi ve ilave olarak ilaç tedavisi ile lezyon kontrol altına alınır. Kötü huylu hipoekoik lezyonların kansere dönüşme ihtimali vardır. Böyle durumlarda kemoterapi,  ve cerrahi yollarla hipoekoik lezyon temizlenmeye çalışılır.

Hipoekoik Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Çeşitli hipoekoik lezyon vakalarında tedavi sürecinden sonra yapılan tedavinin takibi, lezyona bağlı hastalıkların oluşumunu önlemek için oldukça önemlidir. Ayrıca; dengeli ve sağlıklı beslenerek sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli  ve spor yapmak alkol ve sigara tüketimini azaltmak gibi koruyucu sağlık önlemleri alınabilir. 

Hipoekoik Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hipoekoik Lezyonu Tehlikeli Midir?

Faklı nedenlere bağlı olarak hipoekoik lezyon oluşabilir. Hipoekoik lezyon, tiroit bezlerinde, göğüs bölgesinde özellikle kadınlarda meme kanserine de neden olabilir, karaciğerde, rahim bölgesinde karaciğerde, iyi huylu ya da kötü huylu lezyonlar gibi çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Hipoekoik lezyonun tehlikeli olup olmadığı ortaya çıkan lezyonun nedenine ve lezyonun boyutuna göre değişebilir. 

İyi huylu hipoekoik lezyonların sonucu tehlike oluşturmaz. Ancak iyi huylu hipoekoik lezyon ilerleyen süreçlerde kötü huylu hipoekoik lezyona dönüşebilir. Bundan dolayı sürekli doktor gözetiminde olmak sağlık açısından hayati öneme sahiptir. Kötü huylu hipoekoik lezyonlar tedavi edilmezse önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Hipoekoik Lezyonu Kanser Midir?

Hipoekoik lezyonlar genel itibari ile yetişkinlerde görülür ancak her yaş grubunda oluşma ihtimali de vardır. Hipoekoik lezyonlar bazen kanserle ilişkilendirilebilir. Hipoekoik lezyonlar kötü huylu ise kansere dönüşme ihtimali olabilir. Erken tanı ve tedavi ile iyileşebilmektedir. 

Çoğu hipoekoik lezyon iyi huyludur. Fakat iyi huylu hipoekoik lezyon olsa bile doktor takibini ihmal etmemeniz oldukça önemlidir. Siz de hipoekoik lezyonu belirtilerini fark ettiğinizde ihmal etmeden uzman bir doktora muayene olmanız sağlığınız adına oldukça önemlidir.

Hipoekoik Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Hipoekoik lezyonun altta yatan nedenine bağlı olarak temizlenme süreci farklılık gösterebilir. İyi huylu olan hipoekoik lezyonlar çoğu zaman takip edilerek ve ilaç tedavisi uygulanarak temizlenir. Kötü huylu hipoekoik lezyonlarda ise ışın tedavisi olarak bilinen radyoterapi yöntemleri,  ya da cerrahi yöntemlerle temizlenmesi sağlanır. Hipoekoik lezyonun temizlenmesi sürecinde hastanın yakın takibi ve düzenli kontrolleri büyük önem taşır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.