Arjinin genel olarak, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için üretilmesi gereken proteini üretmeye yardımcı bir aminoasit olarak tanımlanabilir.
Farklı birçok sağlık sorunun meydana gelmesini engelleyen arjinin, günlük olarak tüketilen besinlerin içerisinde yer alır ve vücuda temin edilir.
Arjinin nelerde var, sorusunun yanıtının bilinmesi, sağlıklı bir vücut sistemine sahip olunmasını sağlayacağı gibi kişilerin anatomileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını da sağlayacaktır
Aminoasit olan , yine bir aminoasit olan L-arjininden türetilen bir bileşiktir.
Aminoasitler de proteinlerin yapısında yer alan asitler olarak bilinir. Protein sentezi sürecinde yer alan L-arjinin, insan vücudunda çeşitli biyokimyasal reaksiyonlara dahil olur.
Arjinin; yarı esansiyel, nitrik oksidin öncüsü olarak kabul edilen bir aminoasit türüdür. Vücutta proteinlerin parçalanması yolu ya da glutamattan oluşan sitrülinden sentezlenebilir.
Aynı zamanda diyetle vücuda temini de sağlanabilir. Nitrik oksit, nitrik oksit sentezin etkisi ile L-arjinin sentezlenir.
Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini sağlayan, insülin ve büyüme hormonu gibi belirli hormonların salınımını uyaran ve kan basıncının düzenlenmesini sağlayan bir bileşiktir.
Arjinin, vücuttaki protein üretimine yardım eden esansiyel ve esansiyel olmayan türleri ile öne çıkar.
Doğal üretiminin yanı sıra takviye gıda olarak da alınabilen arjinin, insan sağlığı için son derece faydalıdır. Vazodilatör olan arjinin, kan dolaşımını iyileştirir ve bu sayede kardiyovasküler fonksiyonlarında iyileşmesine destek olur.
Aynı zamanda bu amino asit türü, vücuttaki protein üretimine yardımcı olarak kaslarda daha fazla oksijenin yer almasını sağlar.
Genel sağlık sistemi üzerinde ve özellikle çocukların gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahip olan arginin, protein bakımından yüksek olan gıdaların içerisinde yer. Alır. Arjinin nelerde var; sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir;
Hindi göğsü, en yüksek arjinin miktarına sahip olan besin ögesi olarak karşımıza çıkar. Bir adet pişmiş hindi göğsünde on altı gram arjinin yer alır. Hindinin içerisinde aynı zamanda B vitamini ve Omega 3 gibi yap asitleri de yer alır.
Ülkemizde en çok tercih edilen beyaz et ürünlerinden biri olan tavuk, yüksek oranda arjinin içeriğine sahip üçüncü besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Bir adet tavuk göğsünde, günlük tavsiye edilen proteinin yüzde yetmişine yakın değerler yer alır. Aynı zamanda dokuz gram arjinin de bir adet tavuk göğsünde yer almaktadır.
Protein ve arjinin almanın tek yolu sadece hayvansal gıdaların tüketilmesinden geçmez. Bir su bardağı , ortalama olarak yedi gram arginine sahiptir. Kabak çekirdeği aynı zamanda demir ve çinko kaynağı olması ile de son derece önemlidir.
Bir su bardağı kavrulmuş soya fasulyesinde 4,6 gram arjinin bulunur. Soya fasulyesi aynı zamanda magnezyum ve potasyum bakımından da son derece zengin bir besin kaynağıdır. Soya fasulyesi, günlük atıştırmalık ürünler arasında yer alabilir ve kavrularak tüketilebilir.
Bir su bardağı yer fıstığının içerisinde 4,6 gram arjinin yer alır. Ancak yer fıstıklarının yağ oranın yüksek olduğu ve bir su bardağı ölçüsünde tüketilmemesi gerektiğinin göz ardı edilmemesinde fayda vardır. tüketiminde bir su bardağı ölçüsünün, yedi güne bölünmesi ve bu şekilde tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Yer fıstığının içerisinde arjinin yanı sıra protein, B3 vitamini, E vitamini, folat ve niasin de yer alır.
Denizde yetişen mavi-yeşil alg türü olan spirulina genel olarak toz formunda satılmaktadır. Smoothielere eklenen bu besinin bir su bardağı ölçüsünde yüksek oranda kalsiyum, demir, potasyum ve niasin yer alır. Aynı zamanda bir su bardağı spirulinanın içerisinde 4,6 gram arjinin de yer almaktadır.
Protein kaynağı olarak bilinen süt, ve yoğurt gibi ürünlerin içerisinde de arjinin yer alır. 240 ml sütte ortalama olarak 0,2 gram arjinin bulunur.
Özellikle et tüketmeyen kişiler için önemli bir besin kaynağı olan , protein ve lif bakımından son derece zengindir. Aynı zamanda bir su bardağı pişmiş nohudun içerisinde 1,3 gram arjinin yer alır.
Hem hem de kırmızı mercimek lif ve protein kaynakları arasında yer alır. Bir su bardağı mercimeğin içerisinde aynı zamanda 1,3 gram arjinin yer alır. Düzenli olarak tüketilen mercimek ile günlük lif ihtiyacının yüzde altmış üçü de karşılanmış olur.
Arjinin ilk olarak vücuttaki kardiyovasküler fonksiyonun iyileştirilmesi üzerinde aktif olarak rol alır. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur ve kan akışının düzenlenmesi için çalışır.
Erektil disfonksiyon konusunda da oldukça faydalı olan arjinin; göğüs ağrısı, hipertansiyon ve migren tedavilerinde de önemli bir role sahiptir.
Bunların yanı sıra arjinin önemli olmasının bir başka nedeni ise büyüme hormonunun ve insülin hormonunun üretimine destek vermesidir.
Özellikle sporcular tarafından sıklıkla kullanılan aminoasit türlerinden biri olan arjinin, sporcuların vücutlarında iyi bir görünüme sahip olmalarını ve performanslarında artış elde etmelerine imkan sunar. Arjinin elbette sadece sporcular için faydalı olan bir aminoasit değildir.
İnsan vücudu üzerinde olumlu etkilere sahip olan arjinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Arjinin, günlük olarak tüketilen gıdalar ile vücuda temin edilebildiği gibi günümüzde besin takviyesi formu ile de temin edilebilmektedir. Bu takviyelerin gereğinden fazla alınması ya da içerisinde arjinin bulunan besinlerin yüksek dozlarda ve uzun süreli olarak tüketilmesi, vücudun belli başlı reaksiyonlar vermesine neden olabilir. Arjinin bilinen yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;
Arjinin genel olarak toz ve kapsül formunda tüketilmektedir. Özellikle sporcular tarafından tüketilen takviye besinler, günlük olarak belirli dozlarda alınmalıdır. Genel olarak günlük arjinin dozu ise en fazla dokuz gram olarak belirlenmiştir. İçerisinde arjinin olan besin ögelerinin tüketiminde de bu dozajın göz önüne alınması son derece önemlidir. Arjinin yan etkileri genellikle dokuz gram sınırının aşılması ile ortaya çıkabilir.
Arjinin içerikli gıdalar yerine bu aminoasidin takviye gıda formunda tüketilmesi halinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Takviye olarak alınacak arjinin, düzenli olarak kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu ilaçların hangileri olduğu ise şu şekilde sıralanabilir;
Arjinin kullanımı ile birlikte kullanılabilecek bazı takviyeler bulunur. Bunlar; BCAA, kreatin, multivitamin, D3 vitaminidir. Özellikle arjinin ile kreatinin birlikte kullanılması, arjininin protez sentezi yaparken keratinin de kaslara enerji sağlamasına imkan sunar. Bu sayede kas büyümesi de desteklenmiş olur. Bu iki madde temelde birbirinden farklı olsa da birlikte kullanılmaları halinde vücut sistemlerinin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkan sunar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.