İnsan vücudunda bulunan önemli bir molekül olan hyaluronik asit nelerde var diye araştırıldığında bazı gıdalar ön plana çıkmıştır. Hyaluronik asit bulunan gıdalar, vücudun bu maddeyi üretmesine de yardımcı olur. Vücuttaki suyu tutarak nemi koruyan hyaluronik asit hem cilt bakımı hem de eklem ve göz sağlığı için mühim bir yere sahiptir.
Doğal olarak vücudun ürettiği şeker molekülüne hyaluronik asit denir. Vücudun ihtiyacı olan nem ve su desteğini büyük oranda sağlayan bu maddenin farklı çeşitleri de vardır. Bulunduğu katman, büyüklük, ağırlık gibi etmenler hyaluronik asidin çeşidini belirler.
doğal olarak üretilmesinin yanında laboratuvar ortamında da üretilebilen bir maddedir. Özellikle cilt bakımında ve dolgu gibi medikal işlemlerde, laboratuvar ortamında üretilen hyaluronik asitten fayda sağlanır.
Güzellik sektöründe büyük bir yer edinen hyaluronik asit, kadın erkek birçok kişinin cilt bakım rutininde yerini alır. Hyaluronik asit; sıvı, merhem, toz, serum, krem ve tablet gibi farklı formlarda olabilir. İhtiyacınıza uygun olan formdaki ürünü tercih ederek beklediğiniz çözüme daha kolay ulaşabilirsiniz.
Hyaluronik asit bazı sebze ve meyvelerde, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur. Bunun yanı sıra dermokozmetik ürünlerinde, saç bakım ürünlerinde ve bazı ilaçlarda da laboratuvar ortamında üretilen hyaluronik asit çeşidi bulunur. Bu asidin bulunduğu ürünlerin bazıları şunlardır:
Yeşil sebzeler
Hyaluronik asit birçok sebzede bulunur. Özellikle; ıspanak, bezelye, kuşkonmaz, kara lahana, gibi yeşil sebzelerde hyaluronik asit miktarı daha fazladır. Haftalık beslenme programınıza ekleyeceğiniz bu yeşil sebzeler vücudunuzdaki hyaluronik asit miktarını arttırmanıza yardımcı olur.
Kemik Suyu
Eklemlerin güçlenmesi, cildin gençleşmesi için önerilen , güçlü hyaluronik asit kaynakları arasında yer alır. Kemik suyundan en yüksek verimi almak için uzun saatler kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Böylece kemiğin içindeki hyaluronik asit ve kolajeni daha çok açığa çıkarabilirsiniz.
Soğuk Deniz Balıkları
Somon, ton balığı, sardalya, uskumru gibi soğuk su deniz balıkları da hyaluronik asit açısından zengin besin kaynakları arasındadır. Özellikle cilt sağlığı açısından önemli olan bu balık türleri cildinizin ihtiyacı olan hyaluronik asit miktarının artmasına destek olur. Cildin daha nemli durması, kırışıklıkların azalması, cildin daha gergin ve canlı görünmesinde de etkilidir.
Tatlı patates
Hyaluronik asit oranı fazla olan kök sebzelerden biri tatlı patatestir. etkisiyle de bilinen bu sebzenin aracılığıyla vücudunuzun hyaluronik asit ihtiyacına takviyede bulunabilirsiniz.
Kırmızı meyveler
Hyaluronik asit; turna yemişi, , kiraz ve çilek gibi kırmızı meyvelerde de bulunur. Özellikle vücudunuzun hyaluronik asit üretimini arttırmak için bu meyveleri tüketmeye öncelik verebilirsiniz. Bu meyvelere ek olarak yaban mersini de güçlü bir hyaluronik asit kaynağıdır.
Kozmetik ürünler
Vücudun hyaluronik asit üretmesine tüketeceğiniz besinlerle yardımcı olabilirsiniz. İçten sağladığınız bu destek asit miktarının artmasında büyük rol oynar. Cilt bakım rutininizde yer vereceğiniz hyaluronik asit serumları, içeriğinde hyaluronik asit bulunan nemlendiriciler ise dışarıdan etki alabileceğiniz ürünlerdir. Düzenli kullanımda büyük ölçüde cildinizin ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Cilt bakımının yanı sıra hyaluronik asit nelerde var diye araştırdığınızda; şampuan, saç serumu, vücut nemlendiricisi gibi ürünlerin içeriğinde de laboratuvar ortamında oluşturulan hyaluronik asit bulunduğunu görebilirsiniz. Bu ürünlerde dışardan etki ederek hyaluronik asitten verim almanızı sağlar.
Göz damlaları
Özellikle tedavisinde kullanılan göz damlalarında hyaluronik asit bulunur. Gözdeki kuruluğun giderilmesine yardım ederken kuruluğa bağlı kaşıntının azalmasına da yardımcı olur.
Vücudunuz suya ve neme ihtiyaç duyar. Eklem içlerinde, gözlerde, deride su bulunur. Vücudun farklı yerlerinde bulunan bu su, organların görevlerini daha iyi gerçekleştirmesine yardım eder. Cildin daha genç durması, gözlerin daha iyi görmesi, eklemlerin daha iyi hareket edebilmesi, vücudun elastikiyetini kaybetmemesi bu su miktarı ile doğru orantılıdır. Hyaluronik asit de vücutta üretilen suyu tutmaya yardım eder. Bu sebeplerle hyaluronik asit yaşam kalitenizi artırması ile önemli bir konumdadır.
Eklem hastalıklarında hyaluronik asit ayrı bir yere sahiptir. Özellikle diz, çene, kalça, omuz gibi bölgelerdeki kireçlenmelere hyaluronik asit enjeksiyonu yöntemiyle tedavi uygulanmaktadır. 6 ile 12 ay arasında değişebilen tedavi süresi ile tam iyileşme hedeflenir. İlaç takviyelerinin yeterli olmadığı noktada bu tedavi yöntemine başvurulabilir.
İnsan vücudunu iyileştirmek, geliştirmek amacıyla bakım sağlayan hyaluronik asit nelerde var diye araştırıp önemini kavradıktan sonra bu asidin kısaca faydalarını da inceleyebilirsiniz. Hyaluronik asidin faydaları şunlardır:
Kırışıklık oluşumunu engellemek için ve cildinizin nemli görüntüsünü kaybetmemek için 25 yaş itibariyle takviye olarak hyaluronik asit kullanmaya başlayabilirsiniz. 30 yaş üzerinde ise günlük bakım rutinlerinize hyaluronik asit eklemek, hyaluronik asit nelerde var diye araştırarak yeni beslenme alışkanlıkları kazanmak cildiniz ve eklemleriniz için yatırım olacaktır.
Hyaluronik asit cilt dostu bir madde olmasına rağmen bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Özellikle serum ve nemlendirici olarak kullanıldığında hassas ciltlerde kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyon görülebilir. Ayrıca nadiren de olsa özellikle medikal enjeksiyon, dolgu işlemlerinde şişkinlik ve morluk da meydana gelebilir. Çoğunlukla geçici olan bu şişkinlikler ve diğer yan etkiler devam ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
İnsan vücudu kendi kendine hyaluronik asit üretir ayrıca bazı sebze ve meyvelerde de bu asit bulunmaktadır. Vücudun ürettiği ve besin yoluyla alınan hyaluronik asidin hamilelikte bir zararı yoktur. Dışardan hap, nemlendirici serum gibi ürün bazlı hyaluronik asit kullanımında ise öncelikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Hyaluronik asidin hamilelikte kullanımı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Cilt hassasiyetiniz, gebelik süreciniz, mevcut hastalıklarınız doktorunuz tarafından değerlendirildikten sonra kesin bir karar verebilirsiniz.
Su bazlı hyaluronik asit ürünleri tüm cilt tiplerine uyumlu bir yapıya sahiptir. Nemlendirici seçimi zor olan yağlı ciltlerde herhangi bir yağlanmaya sebep olmadan nemli yüz görünümüne destek verir. Aynı zamanda yağlanmayı dengelediği için sivilce oluşumunun azalmasında da etkili bir rol oynar. Kuru ciltlerde ise kızarıklık görünümünü alarak neme doygun parlak bir cilt görünümü kazanılmasına yardım eder.
İlerleyen yaşlarda hyaluronik asit, yaşlanma karşıtı özelliği ile tercih edilebilir. Tüm cilt tiplerinde kırışıklık gidermeye yardımcı, onarım odaklı hyaluronik asit serumları kullanılabilir.
Düzenli kullanımda etkisini görebileceğiniz hyaluronik asit ürünlerini günde 3 defa rahatça kullanabilirsiniz. Sabah, öğle ve akşam bakım rutinlerinize ekleyebilirsiniz. Tüm mevsimlerde kullanıma uygun olan hyaluronik asit bakım rutininize bağlı kalmaksızın gün içerisinde ihtiyaç halinde de kullanabileceğiniz bir üründür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.