Form devre dışı bırakıldı
Hill Sach lezyonu, omuz bölgesinde meydana gelen lezyonlardan biridir. Travmalara ya da hastalıklara bağlı olarak insan vücudunun çeşitli yerlerinde doku bozuklukları ve hasarlar oluşabilir.
Dokularda gelişen hasarlara lezyonu işaret eder. İyi huylu ve kötü huylu lezyon türleri vardır. Lezyon türleri deri yüzeylerinde gözle görülebildiği gibi iç organlarda da olabilir. Hill Sach lezyonu da omuz bölgesinde tekrarlanan omuz çıkıkları vakasıyla birlikte oluşabilir.
Genç yaşlarda geçirilen vakalarından sonra sürekli ve kolay bir şekilde omuz çıkığı ortaya çıkabilir. İlerleyen süreçte herhangi bir zorlama olmadan omuz çıkığı tekrarlayabilir. Kıyafet giyip çıkarırken, herhangi bir şey fırlatırken ya da bir yere uzanırken bile omuz kolayca çıkabilir.
Tekrarlanan omuz çıkığı vakalarında omuz bölgesinde bulunan humerusun yuvarlak olan baş kısmında çökme kırığı oluşabilir. Meydana gelen bu çökme kırığı pinpon toplarında oluşan çökmelere benzer. Bu şekilde oluşan çökme kırığına Hill Sach lezyonu denir. Tekrarlayan omuz çıkıklarında oluşan her çıkık sonrası Hill Sach lezyonu giderek büyüyebilir.
Hill Sach lezyonunda humerus bölgesinde oluşan çöküntünün şiddetine bağlı olarak kırık tek bir bölgede oluşabildiği gibi birden fazla anatomik yapıda da kırık oluşabilir. Hill Sach lezyonu oluştuğu bölgeye göre isimlendirilir.
Hill Sach lezyon çeşitleri genel olarak şu şekilde isimlendirilir:
Hill-Sach lezyonlarında görülen genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Hill Sach lezyonunda ortaya çıkan en büyük semptom hastaların omuz bölgesindeki humerusun yuvarlak baş kısmının çökmesidir. Tekrarlayan omuz çıkıkları ile birlikte Hill Sach lezyonu belirtileri gösteren hastalar; herhangi bir şey fırlatma veya baş üstü ağır egzersiz hareketler yapma esnasında her an omzun çıkabileceğini hisseder.
Yakın zamanda yaşanan yüksekten düşme, sert bir darbe alma gibi çeşitli travmalar varsa omuz bölgesinde de ağrı hissi oluşur. Bu belirtiler Hill Sachs lezyonu belirtileri olabilir.
Kesin tanının konulabilmesi için görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Özellikle bilgisayarlı görüntüler Hill Sach lezyonunda en çok kullanılan görüntüleme tekniğidir. Sizde de Hill Sach lezyonu belirtileri varsa erken teşhis ve tedavi için zaman kaybetmeden uzman bir muayene olmanız sağlığınız için oldukça önemlidir.
Hill Sach lezyonundan en önemli aşama hastalığın tanısını koyma aşamasıdır. Hill Sach lezyonu genelde tekrarlayan omuz çıkığı ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Hill Sach lezyonu tanısı koymak için röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
Hill Sach lezyonun vakalarında hastada oluşan belirtilere ve belirtilerin şiddetine bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Bilgisayarla görüntülenen kolun, içe dönme hareketi Hill Sach lezyonu hakkında net bilgi verir. Tekrarlı omuz çıkıklarında Hill Sach lezyonu görülme olasılığı %40-90 arasındadır.
Hill-Sachs lezyonunda ağrı ve hareket kısıtlılığı temel belirtilerdendir. Tekrarlı omuz çıkığı vakalarında hastada her an omuz çıkması olabileceğinden güvensizlik hissi vardır. Kişi sürekli temkinli davranmak zorundadır. Genç sporcularda cerrahi uygulaması, hastalığın takip tedavisine göre daha çok tercih edilir. Cerrahi sonrası kol askıya alınıp ameliyat edilen bölgenin iyileşmesi beklenir. Cerrahi sonrası kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci içermelidir.
Humerus bölgesindeki lezyonlu bölge iyileştikten sonra fizik tedavi yöntemleri ile hastanın kol hareketleri artırılarak güçlendirilir. Ameliyat ile tedavisi uygun olmayan hastalara fizik tedavi uygulanır. Kol çevresi kasların kuvvetlendirilip omuz stabilizasyonu sağlanmalıdır. Hastada ağrı devam ediyorsa, yöntemleri ile ağrının geçmesi sağlanmalıdır.
Hill Sach lezyon ameliyat sürecinde tıbbi olarak kapalı bir ameliyat olan artroskopik yöntem ile hasta ameliyat edilir. Kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat olmasından dolayı hasta daha çabuk iyileşme imkanı elde eder.
Kapalı yöntem ameliyatta omuz bölgesinde küçük kesitler açılarak omuzun iç bölgesine ışıklı bir kamera ve tıbbi aletler ile girilmektedir. Bu sayede omuzdaki eklemlerin iç kısımlarındaki hasarlı bölge ve humerusun baş kısmındaki Hill Sach lezyonu net bir biçimde görüntülenerek onarılır.
Ameliyat esnasında omuzda küçük kesitler açıldığından ameliyat sonrası hasta en az düzeyde ağrı ile karşılaşır. Tedavi sonrasında yapılacak hafif egzersiz çalışmaları iyileşme sürecini olumlu etkileyerek omuz bölgesinin güçlenmesine faydalı olmaktadır.
Hill Sach lezyonu tanısı konduktan sonra yapılan tedavi yöntemine bağlı olarak iyileşme süreci de değişir. Hafif şiddetli Hill Sach lezyonlarında herhangi bir cerrahi müdahale gerekmeden ortaya çıkan vaka takip edilerek ve gerekiyorsa ilaç reçete edilerek hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.
Daha ağır Hill Sach lezyonu vakalarında ise cerrahi müdahale yapıldıysa ameliyattan sonra hastanın kolu askıya alınarak cerrahi müdahalenin yapıldığı bölgenin iyileşmesi beklenir. Askı çıktıktan sonra fizik tedavi süreci başlar. Omzu güçlendirmek, hareket açıklığını artırmak ve omuz bölgesini sabit tutmak için özel egzersizler yapılmaktadır.
Hill Sach lezyonu tekrarlayan omuz çıkması sonrası omuz başında meydana gelen bağ dokudaki yuvarlak olan baş kısmın çökmesidir. Omuz bölgesinde meydana gelen çıkma ile bağ dokuda görülen çökme sonrası omuz eskisi gibi yerinde sabit bir şekilde kalamaz. Çeşitli zorlayıcı hareketlerden sonra tekrarlanan omuz çıkığına neden olur. Hill Sach lezyonunun ortadan kaldırılması için takip edilmesi gerekir. Ağır Hill Sach lezyonlarında cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Hill Sach lezyonu, tedavi edilmediği sürece insanın günlük yaşamsal faaliyetlerini etkileyerek hayat kalitesini düşürür.
Hill Sach lezyonu kanser değildir. Tekrarlayan omuz çıkığı vakaları ile birlikte omuz bölgesinde yer alan humerusun yuvarlak olan baş kısmı çökebilir. Bu oluşan çökme durumu ise Hill Sach lezyonunu işaret eder. Bu nedenle Hill Sach lezyonu kanser belirtisi değildir.
Hill Sach lezyonu genelde tekrarlayan omuz çıkıkları ile oluştuğu için hastalığın tedavisi artroskopi olarak adlandırılan kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır. Omuz bölgesinde küçük kesiler açılır. Bu kesilerden ışıklı bir kamera yardımı ile omuzun iç bölgesine girilir. Bu sayede humerusun yuvarlak baş kısmındaki Hill Sach lezyonları açık bir şekilde görüntülenerek onarılır. Böylece omuz bölgesi Hill Sach lezyonundan temizlenmiş olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.