Çikolatanın faydaları bilimsel araştırmaların ışığında etkileyici sonuçlarla ortaya çıkarılmıştır. Binlerce yıldır tüketilen çikolatanın tarihi Güney Amerika'da kakao bitkisini yetiştiren Mayalar'a kadar uzanır.
Günümüzde de küçük büyük fark etmeden çoğumuzun severek tükettiği bu yiyecek kakao meyvesinden elde edilir ve kakao tanelerinin kurutulup kavrulmasıyla üretilir. Ham çekirdek kakao süt kreması, süt tozu, kakao yağı ve daha birçok madde harmanlandığında çikolata çeşitleri yapılır. Güney Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da dünyanın her yerinde üretilmeye başlayan çikolata en fazla bitter, sütlü ve beyaz türleri tercih edilir.
Çikolatanın faydaları tahmin edilemeyecek kadar fazladır. Temel maddesi kakao olan çikolata B grubu vitaminleri, , demir, flavanoid, polifenol, manganez ve potasyum deposudur. İçerisine yapay eklentiler dahil edilmeden üretildiğinde bu özellikleriyle sayısız faydalar zincirine sahiptir.
Çikolatanın özel yararları arasında şunlar bulunur:
Sütlü çikolatanın faydaları henüz çok fazla bilinmese de birbirinden farklı olumlu etkilerinden bahsedilebilir. Yoğun bir lezzet sunan bu çikolata türü tatlı krizlerinde ilk tercih edilen atıştırmalıklardan biridir. Üstelik bazı yararlı yönleriyle sağlık için değerli paya sahip olduğu göz ardı edilmemelidir.
Nitekim sütlü çikolatanın faydaları nelerdir, sorusunun yanıtları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sütlü çikolatanın faydaları nelerdir sorusuna yanıt olarak yukarıdakileri vermek mümkündür. Fakat tüketim miktarı hakkında herhangi bir öneri yapmak güçtür. Nitekim herkes farklı yaşam tarzına ve sağlık durumuna sahip olduğundan ve özellikle de alerjik semptomlar ortaya çıkacağından bu şartlara göre değişebilir. Bununla birlikte sütlü çikolatanın şeker ve kalori oranı da göz önünde bulundurulmalı ve uygun miktarlarda tüketilmelidir.
Bitter çikolata, temel bileşeni olan kakao ile yaklaşık %40-50 kakao yağı, %25 palmitik asit, %33 oleik asit ve %33 stearik asit gibi doğal yağlar ve asitler barındırır. Kakao çekirdeğinde bulunan fenolik antioksidanlar diyet polifenolleri olarak bilinen kateşinler, proantosiyanidinler ve flavonoidler içerir. Özellikle kakao oranı yüzde 60'ın üzerinde olan çikolata türlerini tüketildiğinde yararlarından daha fazla faydalanılabilir. Kakao oranı ne kadar fazla olursa şeker ve yağ oranı düşer ve kalorisiyle sağlıklı diyetlere uygun olur.
Bunların da ötesinde bitter çikolatanın faydaları şunları kapsar:
Bitter çikolata, diğer çikolata türlerine göre yoğun oranda kakao içerir. Bu nedenle şeker ve kalori oranı daha düşüktür. Buna bağlı olarak diyet dostu bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Özellikle de ara öğün veya kahvaltılarda fit şekilde tüketilmesi metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Beyaz çikolatanın faydaları bakımından vücut sağlığında önemli bir paya sahiptir. Diğer çikolatalardan farklı olarak içerisine süt kreması veya tereyağı eklenir. Bu nedenle kıvamı, rengi, kokusu ve tadı daha farklıdır.
Diğer türleri gibi beyaz çikolatanın faydaları da şu şekildedir:
Çoğu kişinin tutkunu olduğu çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarıdır. Kakao ağaçlarından toplanan tohumlar belirli süre fermente edilir ve aromaları oluşur. Diğer aşamada kakao tohumları kurutulur ve öğütülür. Öğütülme aşamasında liquor, kakao tozu ve elde edilir. Üreticiler çoğunlukla şeker, süt tozu ve benzeri malzemeleri ekler ve karıştırır. Kıvam alana kadar karıştırılır ve özel kalıplarına dökülür. Soğuma işleminden sonra kalıplardan çıkarılarak paketlenerek sunulur.
Çikolatanın faydaları ve zararları vücut sağlığı bakımından dikkate alınması gereken iki ayrı konudur. Bilimsel araştırmalarıyla çikolata yararlı bir besindir fakat bazı yan etkileri de bulunur. Özellikle çok fazla tüketildiğinde bağımlılık faktörü gözlemlenebilir. Bunun sonucu sağlıksız beslenme alışkanlığını beraberinde getirir. Özellikle kontrolsüz kilo alımına ve diyabet hastalık riskine neden olur. Çikolatanın çok fazla tüketilmesi kalp rahatsızlığı olanlar için de tehlike faktörüdür. Bu nedenle herkesin sağlık durumuna, kilosuna ve kalori ihtiyacına göre tüketmesi gerekir.
Günlük çikolata tüketim miktarı için net bir belirleme yapmak zordur. Öneriler tamamen sağlıklı yetişkin bireyler için gerekli olup yaşam tarzı, kilo, herhangi bir sağlık problemi gibi faktörlerde değişkenlik olanların uzman tavsiyesi almaları gerekir. Bu nedenle sağlıklı yetişkinlerin günde 100 gramdan fazla yememeleri gerekir. Bitter çikolatanın da en fazla 20-30 gram arası tüketilmesi daha uygundur.
Çikolatanın faydaları içeriğindeki antioksidanlar, vitamin ve minerallerle öne çıkar. Her besinin fazla tüketilmesi zararlı olduğu için bitter, beyaz veya sütlü gibi çikolataları aşırı yemek de uygun olmayan bir beslenme alışkanlığıdır. Bağımlılık etkisi de yaratan bu atıştırmalıkları her gün yemek uykusuzluğa neden olabilir. Bununla birlikte kalbe zarar vereceği için zemin hazırlar. Yüksek şeker ve yağ içerdiğinden cildin yağlanmasına ve sivilce oluşumuna sebebiyet verir. Bu nedenle her zaman uygun miktarda tüketmek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.