Acı biber yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında soğuk kompres ve doktor kontrolünde kullanılabilecek merhem ve ilaçlar yer alır. Yediğinizde ağzınızda yanmaya neden olan acı biber, cildiniz ile direkt temas ettiğinde eller başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde de yanma hissiyatına yol açabilir. Bu duruma acı biber yanığı adı verilir.
Acı biber ile temas eden bölgelerin yanma hissi yaşamasının sebeplerinden biri acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı maddedir. Bu madde yanma ve sıcak hissine yol açar.
Ancak acı biber yanığı diğer yanık türlerinden farklı olarak kimyasal bir yanma ya da doku hasarına yol açmaz. Buna rağmen oldukça şiddetli şekilde gelişebileceğini dolayısıyla dikkatli olunması gerektiğini söylemek gerekir.
Kış aylarında biber ile hazırlanan konserveler biberin acı yüzeyiyle direkt temas etmeye neden olabilir. Özellikle çok acı biberlere eldiven gibi bir koruyucu olmadan temas ederseniz ellerinizde kısa süre içerisinde yoğun bir yanma ve acı hissi gelişebilir.
Acı biber yanığı biberin eller ile temas halinde olması sebebiyle ilk ve en yoğun olarak elleri etkiler. Ancak acı biber ile temas halinde olduğunuz sürede soluma sebebiyle nefeste yanma ya da ellerinizle yüzünüze temas ettiğinizde yüzde yanma da meydana gelebilir.
Özellikle acı binerle yaptığınız işlerde çok fazla zaman geçirdiyseniz solunum almayı imkansız hale getirebilecek kadar tehlikeli bir problem olabilir. Solunum problemi yaşamaya neden olan acı biberin birçok kişinin ihtiyaç duyduğu acı biber yanığına ne iyi gelir sorusuna mümkün olan en kısa süre içerisinde açık havaya çıkmak ve eğer bu durum yeterli gelmiyorsa oksijen desteği almak yanıt olarak verilebilir.
Yalnızca elleri etkileyen acı biber yanıkları alabileceğiniz birkaç önlem ile genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak aldığınız önlemlere rağmen devam eden ve belirtileri şiddetlenen acı biber yanığı için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Acı biber yanığının belirtileri şu şekildedir:
Soğuk kompres, ellere soğuk duş aldırmak ya da acıyı azaltan kremler acı biber yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasındadır. Ancak acı biber yanığına neden olabilecek biberler birbirinden farklı olduğu için acı biber yanığının seviyesi ve şiddeti de değişebilir. Bu durum acının geçmesi için izlenmesi gereken yolların değişmesine yol açabilir.
Eller başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde meydana gelen ve rahatsız edici bir his yaratan acı biber yanığının farklı nedenleri olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Nadir de olsa acı biber ile yemek yapılan bir ortamda çok uzun süre vakit geçirmek de biber yanığına yol açabilir. Eldiven gibi koruyucu ekipmanlar acı biber yanığından korunmak adına faydalıdır. Dolayısıyla daha ciddi problemler yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması önerilir.
Acı biberler ile uzun süreli temas halinde görülebilecek bir problem olan acı biber yanığı bazı durumlarda su ile temizlenmesine rağmen devam eden acılı bir hali beraberinde getirebilir. Özellikle biber ile uzun süreli temas sonrasında kısa süreli soğuk kompresler acının giderilmesi adına yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda acı biber yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında uzman bir doktor kontrolünde merhem ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak gelebilir.
Özellikle ellerde yanma ve batma hissi ile kendini gösteren, yaşam konforunu düşüren ve elleri kullanmayı zorlaştıran acı biber yanığı, rahatsız edici bir sağlık problemidir. Hafif seviyede seyreden acı biber yanığı için evde uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri bulunur.
Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Bu yöntemler acı biber yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasındadır. Ancak bu gibi evde denenen yöntemler sonrasında yanma hissi şiddetleniyorsa ellerinizi temizlemeli ve mümkün olan en kısa süre içerisinde size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Mutfakta vakit geçiren pek çok kişinin yaşayabileceği bir problem olan acı biber yanığı ellerde meydana gelen yanma ve batma hissi ile kendini gösterir. Diğer yanık türlerinden farklı olarak kimyasal bir yanık meydana getirmediği için ciltte kalıcı tahribat yaratmamasına rağmen biber ile çok uzun süre korunmasız şekilde temas halinde olmak yaşam konforunu düşüren bir yanık hissine yol açabilir.
Acı biber yanığı genellikle evde doğal yöntemler ile tedavi edilebilecek geçici bir sağlık problemidir. Ancak bazı durumlarda belirtiler şiddetlendiği için sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir. Nadir de olsa gelişebilecek bu gibi durumlarda genellikle danıştığınız sağlık danışanı ağrı ve acı hissinin giderilmesi için sizlere krem ya da merhem reçete edebilir. Bu gibi ürünler daha kısa süre içerisinde acı biber yanığı sebebiyle gelişen rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir.
Acı biber yanması genellikle elleri etkileyen ancak şiddetlenen durumlarda vücudun farklı bölümlerinde de rahatsızlığa yol açabilecek bir problemdir. Uygun ilk yardım müdahalesi ile 30 ile 45 dakika içerisinde yanık sebebiyle gelişen rahatsız his azalır. Ancak tamamen geçmesi 6-8 saati bulabileceği gibi, yanığın şiddetine bağlı olarak bu süre uzayabilir.
Acı biberler ile direkt olarak temas ettikten sonra karşılaşabileceğiniz problemlerden biri acı biber yanığıdır. Bu yanık özellikle elleri etkiler. Eldeki acı biber acısının geçmesi için izlenebilecek çeşitli yöntemler bulunur. Soğuk kompres bunlardan biridir. Uygun şekilde müdahale edildiğinde ellerde meydana gelen yanma hissi yaklaşık 30 dakika içerisinde hafifler. Ancak tamamen ne zaman geçeceği yanığın şiddetine bağlı olarak değişir.
Acı biber sebebiyle yüzünüzde herhangi bir yanma hissediyorsanız bu durum yanığın şiddetinin daha yüksek olabileceğini gösterir. Yüz bölgesinde olan yanmalar genellikle acı biberin işlendiği ortamda fazla kalmak veya acı bibere temas ettiğiniz ellerle yüzünüze dokunmanızdan kaynaklanır. Yüz bölgesinde meydana gelen yanma hissinin giderilmesi için de soğuk kompres uygulanabilir. Ancak buna rağmen azalmayan ve şiddetlenen yanık hissi durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.