Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Bankart Lezyonu Nedir? Bankart Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Bankart lezyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Bankart lezyonu, omuz çevresinde oluşur.İnsan vücudunun çeşitli yerlerinde genellikle hastalıklara ya da travmalara bağlı olarak meydana gelen doku bozukluklarına lezyon denir.

Ortaya çıkan lezyonlar iç organlarda görülebildiği gibi cilt yüzeyinde de olabilir. Tekrarlayan  bankart lezyonu görülür. Omuzdaki eklemlerde iki ya da daha çok sayıda çıkık ortaya çıkması durumuna bankart lezyonu denir.

Omuz eklemini sabit tutmada yer alan ve omuzdaki yuvayı çevreleyerek saran kıkırdağa benzer dokunun yırtılması sonucu omuzda çıkık meydana gelir. Bu durumdan dolayı yaralanan bankart dokusu iyileşmez ve cerrahi olarak tamir edilmezse; hastada tekrarlayan omuz çıkığı görülür.

Bankart Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bankart lezyonu farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genelde üç çeşit bankart lezyonu vardır.

Travmatik bankart lezyonu: Omuz bölgesinde bir yöne doğru olarak genelde öne, bazen arkaya ve diğer yönlere doğru belli bir travma sonrası oluşan çıkıklardır. Bankart lezyonunun olduğu yani labrumun yırtıldığı çıkıklarda travmatik çıkık olarak adlandırılır. Bu tip çıkık türlerinin tekrarlanması halinde cerrahi tedavi uygulaması gereken lezyon türleridir. Tekrarlayan omuz çıkıklarının yaklaşık %90’ı bu tiptedir. 

Travmatik çıkık türlerinde daha ileri olan vakalarda günlük rutin aktiviteler sırasında bile çıkıklar meydana gelmekte ve hastalar çoğu zaman acile başvurmaktadır. Kimi hastalar ise bir süre sonra omuzları çıktığında kendileri yerine koymayı öğrenirler. Tek tedavi; cerrahi yöntem yani ameliyattır. Omuz  ile bankart tamiri uygulanır.

Atravmatik bankart lezyonu: Herhangi bir büyük bir travma olmadan, ani hareket yapma, bir şey fırlatma gibi biraz zorlama hareketler sonucu ortaya çıkan bankart lezyon türlerine atravmatik çıkıklar denir. Atravmatik çıkıklarda, her yönde omuz çıkığı olabildiği gibi iki omuz bölgesini de etkileyebilen durumlarla karşılaşılabilir.

Tedavi sürecinde fizik tedavi uygulaması öne çıkar. Genel olarak da bu tarz çıkıklar için  uygulamaları başarılı sonuçlar verir. Bu uygulamadan yanıt alınamaz ise omuz artroskopisi ile kapsüler kaydırma işlemi uygulanmaya başlanabilir. 

İstemli bankart lezyonu: Omuzlarını bilerek ve isteyerek çıkarıp yerine koyan hastalarda oluşan çıkıklara istemli çıkık denir. Bu hastalarda atravmatik tipi çıkıklara ilave olarak psikiyatrik bozukluklar da vardır. Tedavide öncelikle hastaların psikolojik- psikiyatrik tedavi almaları ve istemli olarak yaptıkları çıkık oluşturacak hareketlerden vazgeçmeleri gerekir.

Daha sonra atravmatik çıkıktaki gibi tedavisi sürdürülür. Fizik tedaviye rağmen çıkıklar sürerse ameliyat gerekir. Fakat psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bir vaka olmasından dolayı iyileşme ihtimali en az olan çıkık türüdür.

İyi Huylu Bankart Lezyonu Belirtileri

Bankart lezyonlarında görülen genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Omuz bölgesinde oluşan .
  • Omuz bölgesinde yapılan hareketlerinin kısıtlanması.
  • Omuz ve çevresinde şekil bozukluğunun gözle görülebilir hale gelmesi
  • Omuz bölgesinde morarmaların oluşması.
  • Omuz bölgesinde ortaya çıkan karıncalanma hissi.
  • Omuzda meydana gelen güçsüzlük hissi bankart lezyonunun belirtisi olabilir.

Kötü Huylu Bankart Lezyonu Belirtileri

Bankart lezyonunda ortaya çıkan en büyük semptom hastaların omuz bölgesinde güvensizlik hissetmeleridir. Bu belirtileri gösteren hastalarda; herhangi bir şey fırlatma veya baş üstü ağır egzersiz hareketler yapma esnasında her an omzun çıkabileceğini hissederler. 

Yakın zamanda yaşanan bir travma varsa omuz bölgesinde de ağrı hissi oluşur. Daha önce bu belirtileri yaşayan hastalarda omuz bölgesinde çıkma vakası olmuş ise hastalar kendi çıkan omuzlarını kendileri çıkarıp takma tecrübesi de edinmiş olabilir. Kesin tanının konulabilmesi için manyetik rezonans  görüntülemesi gerekir. 

Bankart Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Bankart lezyonu vakalarında tanıyı koymak için hastanın röntgeni çekilmelidir. Genelde meydana gelen bankart lezyonlarının büyük bir kısmı öne çıkık şeklinde olmaktadır. Arka çıkık vakaları nadir olarak görülür. Omuzun arka bölgesinde meydana gelen çıkıklarda çekilen röntgen sonucu tam teşhisi koymada yeterli olmayabilir.

Bu tür omuzun arka bölgesinde meydana gelen çıkıklarda i yöntemi ile kesin tanı konmaktadır. Tekrarlayan omuz çıkıklarında ise manyetik rezonans (MR) görüntüleme tekniği ile omuz eklemini çepeçevre saran yumuşak kıkırdak dokunun yapısında meydana gelen tahribat tespit edilerek tedavi sürecine geçilir.

Bankart Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bankart lezyonu tedavi sürecinde omuz eklemi yerine konularak askıya ya da bandaja alınır. Omuz çıkığında uygulanan bandaj ya da alçı genelde üç hafta içerisinde hastadan çıkarılarak hasta iyileştirme sürecine alınır. Omuzda meydana gelen bankart lezyonunun tekrarlaması ilk çıkık vakasının görüldüğü yaş ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü 20 yaş altında görülen omuz çıkığı vakalarında %90 ihtimalle tekrarlayan omuz çıkığı oluşur. 

Bankart lezyonu vakalarında uygun hastalarda hemen ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat yapılmasındaki amaç bozularak yırtılan eklem kapsülü dikerek tekrar eski haline getirmektir. Artroskopik (kapalı) ya da açık ameliyat yapılabilir. Cerrahi müdahaleden sonra hastanın günlük rutin yaşantısı devam eder. Fakat bazı hareketler zorlama oluşturacağı için 6 hafta kadar yasaklanmaktadır. Normal spora dönüş zamanı ise genel olarak ameliyattan sonra 4 ila 6 ayı bulmaktadır. 

Bankart Lezyonu Ameliyatı

Bankart lezyon ameliyat sürecinde tıbbi olarak kapalı bir ameliyat olan artroskopik yöntem ile hasta ameliyat edilir. Kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat olmasından dolayı hasta daha çabuk iyileşme imkanı elde eder.

Kapalı yöntem ameliyatta omuz bölgesinde küçük kesitler açılarak omuzun iç bölgesine ışıklı bir kamera ve tıbbi aletler ile girilmektedir. Bu sayede omuzdaki eklemlerin iç kısımlarındaki hasarlı bölge net bir biçimde görüntülenerek onarılır. Omuz çıkmasında kemikten ayrılan labrum yeniden yerine dikilir. 

Ameliyat esnasında omuzda küçük kesiler açıldığından ameliyat sonrası hasta en az düzeyde ağrı ile karşılaşır. Kapalı yapılan ameliyat nedeni ile iyileşme süreci de oldukça hızlıdır. Tedavi sonrasında yapılacak hafif  çalışmaları iyileşme sürecini olumlu etkileyerek omuz bölgesinin güçlenmesine faydalı olmaktadır. 

Bankart lezyonu sonucu yapılan ameliyattan sonra, yaklaşık olarak 6 hafta boyunca kol askısında tutulur. 6 hafta boyunca omuz eklemi tamamen hareketsiz bırakılmayarak pasif hareketlere izin verilir. Askı çıktıktan sonra fizik tedavi süreci başlar. Omzu güçlendirmek, hareket açıklığını artırmak ve omuz bölgesini sabit tutmak için özel egzersizler yapılmaktadır. Fizik tedavi sürecinden yaklaşık 2-3 ay sonrasında omuz eklemlerinde tam hareket açıklığı oluşmaya başlar.

Bankart Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bankart Lezyonu Tehlikeli Midir?

Bankart lezyonu omuz çıkması sonrası oluşan bağ dokudaki yaralanmalardır. Bağ dokuda görülen yırtık sonrası omuz eskisi gibi yerinde sabit bir şekilde kalamaz. Çeşitli zorlayıcı hareketlerden sonra tekrarlanan omuz çıkığına neden olur. Bankart lezyonunun ortadan kaldırılması için genellikle cerrahi müdahale gereklidir. İnsanın günlük yaşamsal aktivitelerini aksatır ve genel yaşam kalitesini düşürür.

Bankart Lezyonu Kanser midir?

Bankart lezyonu kanser ya da değildir. Omuz çıkmasının kronik hale gelerek tekrarlanması durumudur. 

Bankart Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Omuz bölgesine küçük kesitler açılarak omuzun iç bölgesine ışıklı bir kamera kullanarak girilir. Böylece omuz eklemlerinin iç kısımlarındaki lezyon oluşturan bölge net bir şekilde görüntülenerek onarılıp temizlenir. Kemikten ayrılan labrum yerine tekrar dikilir. Böylece bankart lezyonu giderilmiş olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.