Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Polipoid Lezyonu Nedir? Polipoid Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Polipoid lezyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Polip olarak adlandırılan polipoid lezyonu, kabartı formunda görülen anormal doku büyümeleridir. Biri düz, diğeri mantara benzeyen bir görünüme sahiptir.

Ağırlıklı olarak, bağırsak ve rahim iç yüzeyinde meydana gelen bu durum, burun ve kulak ile birlikte boğaz, safra kesesi ve mide gibi organlarda da oluşur. Bazen sap, bazen de geniş bir taban ile dokuya tutunur. Polipoid lezyonu, kontrol altında tutularak kanserleşme riskinin olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.  

Polipoid Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Polipoid lezyonu meydana geldikleri bölgeye göre adlandırılır. Genellikle, kalın bağırsak ve rahimde oluşsa da burun ve mide gibi alanlarda da yer alabilir.

Vücudun çeşitli organlarında çıkabilen polipoid lezyonu çeşitleri şöyle:

  • Endometrial polip: Menopoz sonrası dönemde rahim ve rahim ağzında görülür. Genellikle kanama sorunu ile kendini gösterir.
  • Safra kesesi polipleri: Büyük olduğu takdirde, safra tıkanıklığına neden olup kesenin alınmasını gerektirebilir.
  • Ses telleri polipleri: Seste çatallanma ve kalınlaşma gibi sorunlar yaratabilir.
  • : Özellikle kalın bağırsakta meydana gelip ishal ya da kanlı dışkı gibi olumsuzluklar yaşatabilir. 
  • Burun polipleri: Burnun iç kısmında ve sinüslerde tahriş ya da şişlikle görülebilir. 
  • Kulak polipleri: Orta kulak ve kulak kanalı civarında gelişir. Kanamaya meyilli ve kırmızı renkli olabilir.   

İyi Huylu Polipoid Lezyonu Belirtileri

Vücudun birçok bölgesinde meydana gelen polipoid lezyonu çeşitleri, iyi ve kötü huylu olarak farklılık gösterir. Bazı polipler çoğalarak ya da büyüyerek zaman içerisinde kötü huyluya dönüşebilir. Bazıları ise, aynı form ve boyutta kalarak tehlike oluşturmayabilir. Dokuların üzerinde oluşan bu çıkıntı türleri, dokunun normalden farklı bir şekilde büyümesi anlamına gelir. 

İyi huylu polipoid lezyonu çeşitleri, herhangi bir belirti göstermeksizin uzun süre fark edilmeyebilir. Polipler, bulunduğu yer ve oluşma süresi ile nedenine bağlı olarak iyi ya da kötü huylu olabilir. Vücutta farklı rahatsızlıklara neden olabileceği gibi sorunsuz bir şekilde de kalabilir. İyi huylu polipoid lezyonu, yıllarca aynı yerde rahatsızlık vermeksizin bulunup alınmasına gerek olmayabilir. 

Kötü Huylu Polipoid Lezyonu Belirtileri

Poliplerin çeşitlerine göre belirtileri değişiklik gösterir.

Kötü huylu polipoid lezyonunun belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Mide: Midenin iç yüzeyini örten dokudan kaynaklanıp tomurcuk formunda olur. Ülser ve yüzeyde kızarıklık yaratabilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kansızlık ve dışkıda kan gibi belirtiler olabilir. 
  • Bağırsak: İnce ve kalın bağırsak ile birlikte rektumda meydana gelebilir. Dışkıda ve makatta kan, sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır. 
  • Safra kesesi: Hastanın şikayeti bulunmasa da, farklı hastalıklara yol açabilir.
  • Rahim bölgesi: Ağırlıklı olarak, rahmin iç bölgesinde oluşabilir. Vajinal kanama, adet düzeninin bozulması ve kısırlık gibi sorunlar yaşatabilir.
  • Nazal: Burun ve sinüs civarında görülebilir. Koku alamama, burun ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı belirtileri ile horlama gösterebilir. 
  • Kulak: İşitsel polip olarak da adlandırılır. Genellikle kulak kanalında ortaya çıkar. Duymada güçlük ve kan gelme gibi belirtileri mevcuttur.  

Polipoid Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Polipoid lezyonu, oluştuğu bölgeye uygun teşhis yöntemleri ile tespit edilir.

Tanı yöntemleri:

  • Gastroskopi ile mide,
  • Kolonoskopi, esnek sigmoidoskopi, dışkı bazlı test ve baryum  ile bağırsak,
  • Ultrasonografi, Emar (MR) ve  ile safra kesesi,
  • Ultrasonografi,  ve histeroskopi ile rahimin içerisi incelenerek endometriyal,
  • Kameralı endoskop ile burun,
  • Otoskop ve endo-otoskop ile kulak,
  •  ile ses tellerinde bulunan polipler için kullanılır.

Doğru yöntemler ile teşhis konulan polipler, kötü huylu olup olmadığına bakılmaksızın tedavi edilebilir.  

Polipoid Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Polipoid lezyonu tedavisi, tür ve oluştuğu organ ile sayı, boyut ve iyi ya da kötü huylu olup olmadığına göre değişir.

Bulunduğu bölgeye göre tedavi yöntemleri:

  • Mide: Kanser riski olan polipler laboratuvara gönderilerek sonuca göre plan yapılır. Kötü huylu olmayan küçük dokulu poliplere müdahale edilmezken büyükler çıkarıldıktan sonra mide takip edilir.
  • Bağırsak: Kolonoskopi ile alınan  incelenir. İyi ve kötü huylu olup olmadığı tespit edilir.
  • Safra kesesi: 10 mm'den küçük olan poliplerin kanser riski taşıma ihtimali düşüktür. Takip edildiği zaman boyut ve sayısının arttığı gözlemlenirse, cerrahi yöntemlere başvurulur.
  • Endometriyal: Kanama ve hamileliğe engel olmak gibi sorunlar yaşatırsa, cerrahi müdahale alınması önerilir.
  • Nazal: Küçük boyutlu polipler sprey ve tablet gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. Enfeksiyon varsa, antibiyotik kullanılabilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen polipler, endoskopi ya da cerrahi operasyonla alınır.
  • Kulak: Poliplerin nedenine bağlı olarak tedavi yöntemi tercih edilir. Antibiyotik tedavisi ile başlanan süreç, parça alınıp laboratuvara gönderilerek tamamlanabilir.    

Polipoid Lezyonu Ameliyatı

Polipoid lezyonu, kötü huylu olduğu takdirde kanser riskine karşı  gerektirebilir. Yeri tam olarak belirlenen polipler, açık ya da kapalı ameliyatla alınır. Genel  ile yapılan kapalı müdahaleler yaklaşık yarım saat sürerken açık ameliyatlar ise daha uzun zamanda tamamlanabilir. 

Kapalı ameliyat kesi olmaksızın poliplerin alınması anlamına gelir. Açık ameliyat ise, polipin büyük ve bulunduğu bölgeyi etkileme durumu olarak adlandırılabilir. Bölgeye göre ameliyatların riskleri mevcuttur.

Rahimde yapılan n, ödem, alerjik reaksiyon ve doğurganlık kaybı gibi riskler olabilir. Kanama, bağırsak delinmesi ve enfeksiyon oluşumu gibi riskler, bağırsak bölgesinde bulunabilir. Ses tellerinde ise, boğaz ağrısı veya yutkunma zorluğu gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. 

Polipoid Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Hastanın vücudu ile gücüne, hastalığın durumuna göre değişiklik gösterir. İyileşme sürecinde yapılması gerekenler, bölgesel olarak farklılaşabilir. Bağırsak ve safra kesesi ameliyatları beslenmeye kısıtlama getirebilirken rahimde yapılan operasyon nedeni ile doktorunuzun önerdiği süre boyunca deniz ve havuza girilmez. Ses teli polipleri için yapılan ameliyatlar, sesin dinlendirilmesi ve zorlanmamasını gerektirir. 

Küçük operasyonlar hastanın hızlı ayağa kalkmasını sağlarken geniş çaplı ameliyatlar hastane ve sonrasında dinlenilmesi anlamına gelir. Bazı durumlarda diyet verilebilirken bazen de suyla temastan ve cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir. Polipoid lezyonu tedavi sonrası iyileşme süreci, hastanın bünyesine göre uzayabilir ya da kısalabilir.  

Sıkça Sorulan Sorular

Polipoid lezyonu tehlikeli midir?

Polipoid lezyonunun tehlikesi, türüne ve bulunduğu bölgeye göre değişir. Doktorlar tarafından alınan parça laboratuvar incelemeleri sonrasında kötü huylu çıkarsa, tehlikeli görülebilir. Kanser riski taşıyan hastaların detaylı tetkik yaptırması tavsiye edilir. Lezyona tehlikeli denmesi için kötü huylu olup kanser riski taşıması gerekir. 

Polipoid lezyonu kanser midir?

Poliplere müdahale edilmemesi, bazı durumlarda kansere sebebiyet verebilir. Doğrudan kanser denmesi yanlıştır. Ancak, kanser nedenleri içerisinde yer alabilir. Polipin tipi ve sayısı, kansere dönüşme riski üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Genetik durum, iyi huylu bir polipi kansere dönüştürebilir. Kontrolsüz şekilde bölünen hücreler, büyük poliplerin oluşmasını sağlayabilir. 

Polipoid lezyonu nasıl temizlenir?

Polipoid lezyonu, birçok cerrahi müdahale ile temizlenebilir. Bölgeye, sayısına, türüne ve hastanın genel sağlık durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat yapılabilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi yeterli olurken bazı durumlarda küçük operasyonlar gerçekleştirilir. Müdahale sonrasında, sağlıklı ve düzenli beslenme ile kontrollü bir yaşam başlar. Periyodik aralıklarla polipin alındığı bölgenin kontrol yaptırmak, durumun tekrarında erken teşhis konulması anlamına gelir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.