Cevizli sucuk faydaları açısından oldukça zengin olmasından dolayı sağlık açısından çok değerli bir gıdadır.
Cevizli sucuk özellikle Orta Doğu, Kafkaslar ve Türkiye'de popülerdir. Cevizli sucuk, farklı coğrafi bölgelerde farklı isimlerle anılır.
Gümüşhane'de cevizli sucuk, "köme" olarak bilinir ve pekmezin içine süt eklenilen farklı bir tarifle hazırlanır. Malatya ve çevresinde cevizli sucuğa "bandırma" denir. Elazığ ve çevresinde ise "orcik" olarak bilinir.
Cevizli sucuk faydaları temel olarak ceviz ve üzüm pekmezinden üretilmesinden kaynaklanır. Bu iki temel malzeme sayesinde cevizli sucuk yüksek besin değerlerine sahiptir ve oldukça faydalıdır.
Ceviz yüksek oranda yağ ve protein içerdiğinden besleyici değeri oldukça yüksektir. Ceviz içerisinde bulunan yağın %72’si çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Çoklu doymamış yağ asitlerinden özellikle bitkisel kaynaklı omega-6 ve omega-3 yağ asitleri ceviz içerisinde bolca bulunur ve bu da cevizi bir fonksiyonel gıda haline getirir. Ceviz yüksek oranda E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Ayrıca ceviz demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bakır mineralleri açısından da oldukça zengin bir besindir.
Üzüm pekmezi iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içeriği elde edildiği meyvenin türüne, çeşidine, üretim şartlarına ve işleme tekniklerine göre değişmektedir. Üzüm pekmezi C vitamini açısından zengin bir besindir. Ayrıca üzüm pekmezinde demir, potasyum ve kalsiyum mineralleri de yoğun olarak bulunur.
Ceviz ve üzüm pekmezi içeriklerinde bol miktarda bulunan polifenoller ve flavonoidler ile güçlü antioksidan özellikler gösterirler. Ayrıca üzüm pekmezi içerisinde üzümün kabuğunda bulunan resveratrol de mevcuttur. Resveratrol çok güçlü bir antioksidandır.
Cevizli sucuk faydaları dolayısıyla, yüzyıllar boyunca savaş zamanlarında ve uzun yolculuklarda dayanıklı bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır.Osmanlı döneminde, pekmez ve ceviz gibi malzemelerin kolay erişilebilirliği nedeniyle popüler hale gelmiştir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde ikram edilen bir tatlı olarak kültürel bir semboldür. Cevizli sucuk, genellikle kış hazırlıklarının bir parçası olarak yapılır ve kış aylarında enerji kaynağı olarak tüketilir.
Cevizli sucuk faydalarının yanında yapımı da oldukça basittir. Cevizli sucuk yapmak için genellikle ceviz, üzüm pekmezi, un ve su kullanılır. Geleneksel yapım şekli ip üzerine dizilen cevizlerin üzüm pekmezi karışımına batırılıp kurutulması olsa da üzüm pekmezi yerine nadiren bal ya da dut pekmezi de tercih edilebilir.
Cevizli sucuğu doğru şekilde muhafaza etmek de çok önemlidir. Cevizli sucuk nemli olmayan ve doğrudan güneş ışığı almayan bir alanda, cam bir kap içerisinde saklanmalıdır.
Cevizli sucuk faydaları arasında kalp sağlığını desteklemesi bulunur. Cevizli sucuğun temel maddelerden biri olan ceviz, bitkisel kaynaklı omega-3 yağ asitleri olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalıkları riskini azaltır ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ceviz tüketimi kanda kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü azaltıcı etki göstererek damarlarda plak oluşumunu engeller.
Cevizli sucuğun diğer bir temel malzemesi olan üzüm pekmezi, damar sağlığını destekleyen ve yüksek antioksidan özellikler gösteren flavonoidler ve polifenoller içerir. Üzüm pekmezinin antioksidan özellikleri sayesinde vücudun normal süreçlerine oluşan ve kalp-damar sağlığı için zararlı olan serbest radikallere karşı savaşılır.
Cevizli sucuk faydaları arasında üzüm pekmezinden gelen basit karbonhidratlar sayesinde enerji verici bir besin olması bulunur. Ayrıca ceviz de içeriğinde bulunan yüksek orandaki sağlıklı yağlar ile daha uzun süreli bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Enerji verme özelliği ile cevizli sucuk sporcuların tüketimi için sağlıklı bir seçenek olarak tercih edilebilir.
Cevizli sucuk faydaları kemik sağlığı açısından önemlidir. İçeriğinde bulunan üzüm pekmezi, kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olan kalsiyum açısından zengindir. Diğer bir temel malzeme olan ceviz ise kemik sağlığını destekleyen fosfor ve magnezyum içerir.
Cevizli sucuk faydaları adına yapılan bilimsel çalışmalara göre içerisinde cevizli sucuk içeriğinde bulunan ceviz dolaşımdaki adiponektin seviyelerini artırır. Obez bireylerde ve Tip 2 diyabet hastalarında adiponektin seviyeleri genellikle düşüktür. Cevizli sucuk ile dolaylı yoldan artan ceviz tüketimi ile dolaşımdaki adiponektin miktarını yükselterek obezite ve metabolik sendroma karşı koruyucudur.
Cevizli sucuk faydaları beyin fonksiyonları açısından önemlidir. Cevizli sucuk içerisindeki cevizde bulunan antioksidanlar oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerini korur. Ayrıca içeriğinde bulunan bitkisel omega-3 yağ asitleri, nöroprotektif etki göstererek Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltır.
Cevizli sucuk faydaları arasında kan basıncını dengelemesi ve kan şekerini düzenlemesi bulunur. Üzüm pekmezi, kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan potasyum mineralini içerir. Cevizdeki magnezyum da kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca cevizde bulunan bitkisel omega-3 yağ asitleri de benzer etkiler gösterir. Cevizli sucuk düşük glisemik indeksli bir tatlıdır, bu da kan şekerinin yavaşça yükselmesine neden olur. İçeriğinde bulunan lif ve sağlıklı yağlar ile de kan şekerinin ani dalgalanmalarını önler.
Cevizli sucuk faydaları sindirim sistemi sağlığı açısından da önemlidir. İçeriğinde olan ceviz ve üzüm pekmezi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan diyet lifi içerirler. Diyet lifi, bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlığı önler. Ayrıca üzüm pekmezi içeriğinde bulunan prebiyotik içerikler sayesinde bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olur. Yararlı bakterilerin sayısını artırarak, zararlı bakterilere karşı doğal bir koruma sağlar.
Cevizli sucuk faydaları bağışıklık seviyesini güçlendirici yöndedir. İçerisinde bulunan üzüm pekmezi, bağışıklık fonksiyonunu destekleyen C vitamini içerir. Cevizdeki antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendirebilir.Ayrıca cevizli sucukta bulunan çinko ve demir mineralleri, bağışıklık hücrelerinin üretimi ve fonksiyonu için gereklidir.
Cevizli sucuk faydaları arasında tatlı krizlerini gidermesi bulunur. Üzüm pekmezindeki doğal şekerler, tatlı ihtiyacını karşılar ve rafine şekerin olumsuz etkilerinden uzak durulmasını sağlar. Ceviz ve üzüm pekmezi, tokluk hissi vererek aşırı yemek yemenin önüne geçer. Tüketim miktarı kontrol edildiği sürece kilo verme sürecindeki kişiler cevizli sucuğu rahatlıkla tüketebilirler.
Cevizli sucuk faydaları cilt sağlığı açısından önemlidir. İçerdiği E vitamini ve antioksidanlar, cildi serbest radikallerden korur ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca, sağlıklı yağlar cildin nem dengesini koruyarak daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilt sağlığı için çok önemli olan çinko da cevizde bulunur.
Cevizli sucuk faydaları arasında ruh sağlığını iyileştirmesi bulunur. İçerisindeki cevizin içerdiği triptofan ve B vitaminleri, serotonin üretimini artırarak ruh halini olumlu yönde etkiler. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre bitkisel omega-3 yağ asitleri ve magnezyum, stres seviyelerini düşürerek rahatlama sağlar.
Cevizli sucuk, kuru ve serin bir yerde saklandığı sürece birkaç ay boyunca tazeliğini koruyabilir. Ancak, hava almayan kaplarda saklanması ve nemden uzak tutulması cevizli sucukta bir bozulma görülmemesi açısından önemlidir.
Cevizli sucuk temel olarak ceviz içerdiğinden ceviz alerjisine sahip kişiler tarafından tüketilmemelidir. Kişide cevizden farklı bir kuruyemiş alerjisi mevcut ise cevizli sucuğu dikkatli bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca cevizli sucuk tamamen bitkisel maddelerden oluştuğu için vejetaryenler ve veganlar için de uygundur.
Hamile veya emziren anneler, cevizli sucuğu dikkatli tüketmelidir. Yüksek kalori ve şeker içeriği nedeniyle ölçülü tüketim önerilir. Ayrıca, ceviz veya diğer içeriklere karşı alerjik bir reaksiyon riski taşıyan kişiler özellikle dikkatli olmalıdır.
Diyabet hastaları, kan şekeri yükselmesi ihtimaline karşın cevizli sucuğu tüketirken dikkatli olmalı ve kan şekerini kontrol altında tutmak için porsiyon kontrolüne dikkat etmelidir. Tüketim öncesinde hekime veya diyetisyene danışmaları önerilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.