Form devre dışı bırakıldı
Hipermetabolik lezyon hücrelerin normalden yüksek bir hızda enerji tüketmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. İnsan vücudu milyonlarca küçük yapı taşından yani hücrelerden meydana gelir. Bu küçük yapı taşları bir araya gelerek dokuları, onlar da birleşerek organları meydana getirir. Organlar ise bir araya gelip sistemleri ve vücudu oluşturur.
Hücreler çoğu zaman düzgün ve amacına uygun çalışıp sağlıklı bir hayatımızın olmasına vesile olur. Fakat bazı durumlarda, çeşitli nedenlerden dolayı hücrelerde, dokularda ve organlarda bozulmalar görülebilir.
Bu bozulmalar kişiyi günlük hayatında olumsuz etkileyebilir. Kişinin günlük rutinlerini yerine getirmesine engel olabilir. Bu nedenle bu tür bozuklukların bilinmesi çok önemlidir. Şüphelenilmesi durumunda asla göz ardı edilmemeli ve uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Hipermetabolik lezyon, vücutta anormal düzeyde metabolik hız gösteren doku bozulmalarına verilen isimdir. Tüketilen yiyeceklerin hücreler tarafından enerjiye dönüştürülme hızı, metabolik hız olarak tanımlanır. Hücre toplulukları belirli nedenler yüzünden bozulmaya uğrayıp çok fazla enerji üretmeye ve tüketmeye başlayabilirler. Bu durumda bozulmaya uğrayan dokuda anormal düzeyde metabolik hız görülebilir. Bu tür bir doku bozulmasına tıp dilinde hipermetabolik lezyon denilmektedir.
Vücudun herhangi bir bölümünde doku bozulmalarına rastlanılabilir. Vücudun hangi bölümünde anormal düzeyde metabolik hız gösteren doku bozukluğu tespit edildiğine göre bu lezyon çeşitlenebilir. Örneğin karaciğerde böyle bir doku bozukluğuna rastlanırsa bu, karaciğerde hipermetabolik lezyon olarak adlandırılır. Aynı şekilde akciğerde bu türden bir doku bozukluğuna rastlanırsa akciğerde hipermetabolik lezyon görülmüş demektir.
Doku bozuklukları bulundukları bölgeden lenf bezlerine veya başka dokulara sıçramadıysa iyi huylu olarak adlandırılırlar. İyi huylu doku bozukluklarının hayati tehlikesi düşük olmakla beraber günlük yaşamı olumsuz etkileyecek bazı belirtileri olabilir. Bu belirtiler, doku bozukluğunun hangi dokuda veya organda olduğuna göre değişiklik gösterir.
Örneğin beyinde oluşan bir doku bozukluğunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Eğer doku bozukluğu beyinde değil de akciğerde geliştiyse daha farklı belirtiler görülecektir. Bu belirtilerden birkaçı aşağıdaki gibi olabilir:
Kötü huylu doku bozukluklarının iyi huylu olanlara göre hayati tehlikeleri çok daha yüksektir. Bir dokuda görülen doku bozukluğu yayılıp başka doku veya organlara sıçradıysa kötü huylu olarak adlandırılabilir. Örneğin akciğerde görülen bir doku bozukluğu yayılıp lenf bezlerine veya beyine de sıçradıysa bu kötü huylu bir doku bozukluğudur. Kötü huylu doku bozukluklarının belirtileri de iyi huylu olanlar gibi olabilir.
Ancak kötü huylu doku bozukluklarında yayılma yaşandığı için farklı belirtiler aynı anda hissedilebilir. Az önce verilen örnekten yola çıkarsak, kişi hem yoğun baş ağrısı hem de nefes almada zorluk yaşayabilir. Akciğerde başlayan kötü huylu bir doku bozukluğunun ilk belirtisi öksürük olabilir. Zamanla kişi, göğüs ağrısı, baş ağrısı, konuşma güçlüğü gibi belirtilerle de karşı karşıya kalabilir.
Hipermetabolik lezyon belirtileri yaşayan kişinin uzman bir doktora başvurması sonucunda kişiden PET taraması istenilebilir. PET, damar yoluyla vücuda enjekte edilen radyoaktif bir ilaç sayesinde doku bozukluklarını tespit etmeye yarayan bir görüntüleme tekniğidir. Radyoaktif ilaç vücuda verildiğinde doku bozukluğuna sebep olan hücreler hızlıca bu ilacı tüketmeye başlarlar.
İlaç radyoaktif olduğundan tüketen hücreler yoğun bir şekilde parlamaya başlar. Çeşitli cihazlar sayesinde bu parlama kolayca gözlemlenebilir. Parlamanın çok yoğun olduğu yerlerde hücreler anormal düzeyde metabolik hız gösteriyor demektir. PET taraması sonucunda uzman doktor doku bozukluklarının olduğu bölgeleri tespit edip hastaya bilgi verir.
Kişinin yaşadığı iyi huylu veya kötü huylu bir doku bozukluğu olabilir. Doku bozukluğunun nasıl seyrettiği incelenerek kişiye göre en uygun tedavi yöntemi uzman doktorlar tarafından belirlenir. Aşağıdaki tedavi yöntemleri bu tür bozukluklar için uygulanabilecek tedaviler arasında yer alabilir.
Doku bozukluklarının hayati tehlikesi ciddi anlamda yüksek olabilir. Bu nedenle uzman bir doktorla görüşmeden kesinlikle bir ilaç kullanılmamalı veya başka bir tedavi yöntemi aranmamalıdır.
Kişinin aldığı tedavi yöntemine göre veya lezyonun ciddiyetine göre tedavi sonrası iyileşme sürecinde değişiklikler görülebilir. Bazı tedavi yöntemleri kişiyi yıpratarak bazı fiziksel veya ruhsal başka sorunlara yol açabilir.
Kişinin yaşadığı iyi huylu bir doku bozukluğu ise belirtilerin yavaş yavaş kaybolduğu ve vücudun kısa bir süre içinde kendini topladığı görülebilir. Bunun yanı sıra cerrahi yöntemlerle vücuttan ayrılan lezyonun başka dokulara sıçramış olma ihtimali de vardır. Bu nedenle kişi doktoruyla olan görüşmelerini asla aksatmamalıdır.
Tedavi tamamlandıktan sonra kişi iyileştiğini zannedip tedbirsiz davranmamalıdır. Tedavisi tamamlanan hastaların ve iyileşen hastaların sağlıklarına ve beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekir.
Hipermetabolik lezyon bazı durumlarda kanserin belirtisi olabilir. Bazı durumlarda ise sadece vücudun bir enfeksiyonla savaşması dolayısıyla ortaya çıkar. Bu nedenle uzman doktorlarla görüşülmeli ve lezyonun kaynağı tespit edilmelidir. Kanserin belirtisi olabileceği durumlarda ciddi bir hayati tehlike barındırır. Doktorunuz sonuçlarınızı inceleyip lezyonun kaynağını tespit edecek ve sizi en doğru şekilde bilgilendirecektir.
Hipermetabolik lezyon PET taraması sonuçlarının uzman doktorlar tarafından incelenmesiyle tespit edilen bir doku bozukluğudur. Bazı durumlarda vücudun belirli bir enfeksiyonla mücadele etmesinden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bazı durumlardaysa ciddi bir kanser belirtisi olabilir. Hipermetabolik lezyon tespit edilen her kişi kanser değildir. Fakat yine de kişinin doktoruyla düzenli olarak görüşmesi, sıkı tedbirler alması ve sağlığına özen göstermesi çok büyük önem taşımaktadır.
Hipermetabolik lezyonun temizliği neden kaynaklandığına ve çeşidine göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda kendi kendine yok olduğu gözlemlenebilirken bazı durumlarda çok ciddi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu yöntemlerden birisi ilaçla tedavi Bu yöntem, genellikle lezyonun ciddi bir kanser belirtisi olduğu durumlarda uygulanır. Bir diğer yöntem olan cerrahi müdahale ise lezyonun iyi huylu tümör belirtisi olduğu tespit edildiğinde uygulanır. Ameliyat ile tümör vücuttan çıkarılarak kişinin iyileşmesi hedeflenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.