Folat, B9 ve Folasin isimleri ile de bilinir. B vitaminleri arasında yer alan folat, sayesinde dönüşümünü tamamlar.
Folat insan vücudunda üretilen bir vitamindir ve insan sağlığı açısından birçok faydası bulunur. Vücudun DNA ve RNA yapabilmesi için folata ihtiyaç duyulur.
Hücre bölünmesi ve kan hücrelerinin olgunlaşabilmesi için amino asitlerin metabolize edilmesi gerekir. Bu metabolize işlemi de folat sayesinde gerçekleşir.
İnsan vücudu bazı nedenlere bağlı olarak Folat üretimini durdurabilir ya da azaltabilir. Bu durum genellikle bazı sağlık problemlerine bağlı olarak görülür.
Bu gibi durumlarda bazı besinleri tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu B9 vitamininin karşılanması mümkün hale gelir.
Bu gibi durumlarda kişilerin Folat nelerde vardır bilmesi gerekir.
Folat ilk başta folik asit formundadır. Folik asit dönüşüme uğrar ve ortaya B9 vitamini olarak da bilinen Folat çıkmış olur.
Bazı kişilerde Folat eksikliği görülme ihtimali vardır. Kişi vücudu bazı nedenlere bağlı olarak vitamin üretimini yeterli miktarda gerçekleştiremez.
Faka insan vücudunun bu vitamine ihtiyacı vardır. Folat nelerde vardır hangi besinler sayesinde vücuda B9 vitamini alınabilir bilmek gerekir. Böylelikle Folat eksikliği için takviye gıdalara başvurulabilir.
Bu gibi durumlarda doktorlar tarafından da kişiye bazı ilaçlar verilir. Folat aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bir vitamin olarak da bilinir.
Folat, NTD riskinin düşürülebilmesi için kadınlar tarafından ihtiyaç duyulan bir vitamindir. NTD, bebekte nöral tüp defekti olarak bilinir. Folik asit takviyeleri, suda çözülebilen ilaçlar olarak bilinir.
Bu takviyelerin kullanılması da kişilere önerilir. Fakat gereğinden fazla miktarda takviye kullanımı, kişi sağlığı açısından zararlı olabilir.
bazı besinlerin içerisinde doğuştan var olan vitaminler arasında yer alır. İnsan vücudunda olduğu gibi sebze ve meyvelerde de bu vitamin bulunur. Fakat her besinde B9 vitamininin yer almadığı da bilinir. Bu nedenle folat takviyesini besinlerden almak istiyorsanız, folat nelerde var bunu bilmeniz gerekir. B9 vitamini özellikle koyu yeşil renge sahip olan sebzelerde bulunur. Kahvaltılık gevreklerde ve bazı ekmek çeşitlerinde de folat yer alır. Meyvelerde ve kuruyemişlerde dahi folik asitin yer aldığı bilinir. Folat içeriği yüksek olan besinlerin şu şekilde sıralanması mümkündür;
Ay çekirdeği içerisinde belirli bir miktar folik asit bulunur. Folik asit vücuda alındığında, dolaylı olarak folat takviyesi de sağlanmış olur. Ay çekirdeği birçok kişi tarafından da sevilen kuruyemişler arasında yer alır. Fakat çekirdeğin tuz oranına dikkat edilerek tüketilmesi önerilir. Bazı hastalıklarda kişilerin tuz tüketmemesi gerekir.
Yumurtanın sağlık açısından birden çok faydası bulunur. Bu faydalardan biri de B9 takviyesi sağlamasıdır.
Hayvansal gıdaların birçoğunda folat içeriği bulunur. Özellikle haşlanmış şekilde tüketilen yumurta, kişinin ihtiyacı olan vitaminin karşılanmasına yardımcı olur.
Kahvaltı sofralarının en sevilen besinleri arasında yer alan yumurta, belirli bir miktardan fazla tüketildiğinde kilo alımına yol açabilir.
, Eski Yunan ve Antik Roma dönemlerinden beri sıklıkla tüketilen sebzeler arasında yer alır. Bu sebzenin içeriği oldukça zengindir ve içerisinde folat da bulunur.
Bu sayede kuşkonmaz tüketen kişiler sadece folat ihtiyaçlarını değil diğer birçok vitamin ve mineral ihtiyaçlarını da karşılamış olur.
Yağda pişirilen karaciğer içerisinde ortalama olarak 240 mcg folik asit yer alır. Bu miktar, karaciğerin bir porsiyonu için geçerlidir. Karaciğer, folat açısından en zengin besinlerin başında yer alır. Karaciğer tüketiminde aşırıya kaçılması, farklı sağlık problemlerine yol açabilir.
Brüksel lahanası, folat zengini sebzeler arasında kendisine yer edinir. Fakat brüksel lahanasını mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekir. Mevsiminde tüketilmeyen sebze ve meyveler, içeriğindeki vitaminleri ve mineralleri kaybedebilir. Brüksel lahanası aynı zamanda vücut fonksiyonlarının işleyişi için de önemli bir besin kaynağıdır.
Ispanak özellikle gebelik sürecindeki kadınların folat ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Ispanağın iyi temizlenmiş olmasına da dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda Ispanak içerisinde zararlı otların da olmamasına özen gösterilmesinde fayda vardır.
Papaya, muz ve avokado gibi meyvelerin folat bakımından zengin olduğu bilinir. meyvesinin yüksek besleyici özelliği bulunur ve tadı oldukça lezzetlidir.
Muz, folat takviyesi sağlaması haricinde başta olmak üzere başka vitamin ve minerallerin de vücuda alınmasına katkı sağlar.
Avokado, son dönemlerde tüketimi en çok artış gösteren meyvelerden birisidir. Kişi sağlığı üzerinde birçok olumlu faydası bulunduğu bilinir.
, diyet listelerinin en popüler besinlerinden birisidir. Bu sebzenin tüketimi oldukça faydalıdır.
Hem folat takviyesi için hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için Brokoli tüketimi oldukça önemlidir. Birçok kişinin bu sebzeyi tüketmeyi sevmediği blinir.
Brokoli tüketmeyi sevmeyen kişiler, diğer folat içerikli besinlerin tüketiminden faydalanabilir.
Makarna, en sevilen yemek türleri arasında yer alır. Birçok kişinin severek tükettiği bu yemek bazı kaynaklarda zararlı kabul edilir. Makarnanın içerisinde aslında yüksek oranda folat yer alır. Fakat makarnanın bu faydasından yararlanabilmek için haşlanmış şekilde tüketmek gerekir.
Beyaz ekmek de makarna gibi zararlı kabul edilen besinlerden birisidir. Fakat beyaz ekmek tüketiminin de insan sağlığı üzerinde bazı faydaları bulunur. Bu faydalardan yararlanmak için belirli bir miktarda ekmek tüketmek mümkündür. Beyaz ekmeğin içerisinde de folat yer aldığı bilinir.
Kepekli ekmek tüketimi B9 ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kepekli ekmek tüketimi sayesinde daha az kalori alınması da mümkündür. Kepekli ekmek tüketimi, kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olan besinlerden birisi olarak kabul edilir.
Portakal tüketiminin faydaları olduğu kadar greyfurt tüketiminin de birçok faydası bulunur. Özellikle B9 vitamini eksikliği olan kişiler yiyerek ya da suyunu içerek folat eksikliğinin giderilmesini sağlayabilir. Greyfurt ekşi - acı bir tada sahiptir.
Bu nedenle birçok kişi bu meyveyi tüketmekten ve suyunu içmekten kaçınır. Greyfurt suyunun acılığını bastırmak için portakal suyu ile karıştırılması hem tadını değiştirir hem de faydalarını arttırır.
Bu besinler haricinde de birçok meyve, sebze ve kuruyemişte folat yer alır. Folat içeren diğer besinler arasında; fasulye, mercimek, nohut, bezelye, nane ve roka yer alır. Bunların haricinde ise; maydanoz, pancar, portakal, limon, mandalina ve soya fasulyesinde de B9 vitamini bulunur.
Folat oldukça önemli vitaminler arasında yer alır. Folat eksikliği kişinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması için vücudun belirli bir miktar Folata sahip olması gerekir. Aynı zamanda DNA ve RNA üretimi için de folata ihtiyaç duyulur. Bu nedenle oldukça önemli bir vitamin olarak kabul edilir.
Folat eksikliği, folik asit eksikliği olarak da adlandırılabilir. Vücutta folik asit eksikliği olmasına bağlı olarak folat üretim seviyesi düşer. Bu eksiklik ise bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Folat eksikliği nedenlerinin şu şekilde sıralanması mümkündür;
B9 vitamini eksik olan kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu durum vücutta yeterince Folat üretilmediğini gösteren bir durumdur. Folat eksikliği belirtileri şu şekildedir;
Folat eksikliği farklı belirtiler ile de kendisini gösterebilir. Her kişide aynı belirtiler gözlemlenmeyebilir. Bazı kişilerde hafıza problemleri, cilt hastalıkları ve ağız yaraları da görülebilir.
Folat eksikliğine bağlı olarak folik asit anemisi görülme ihtimali vardır. Bu durum genellikle gebelik sürecindeki kadınlarda daha sık görülür. Anksiyete hastalarında ve alkol bağımlısı kişilerde de folik asit anemisine sıklıkla rastlanır. Yorgunluk, baş ağrısı ve ciltte solukluk, aneminin belirtileri arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.