Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Karaciğerde Lezyon Nedir? Karaciğerde Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Karaciğerde Lezyon Nedir? Karaciğerde Lezyon Belirtileri

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Karaciğerde lezyon çeşitli nedenlerle oluşan anormal büyümeye verilen isimdir.

Bazıları kanserli değildir (iyi huylu) ve bazıları ise kanserli (kötü huylu) olma özelliği taşır. Birçok iyi huylu lezyonun tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak kanserli lezyonlar, etkili bir tedavi gerektirir.

Bu anormal hücre gruplarına kitle veya tümör de denir. Karaciğer lezyonundan şüphe ettiğinizde uzmanlara başvurup doğru tedavi yöntemleri konusunda yardım almanız önerilir. 

Karaciğer Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Karaciğer Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Karaciğerde lezyon başlıca iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü huylu lezyonlar kanserlidir.

Yayılmalarını önlemek için tedavi gerektirirler. İyi huylu lezyonlar kanserli değildir. Bazı iyi huylu tümörler tedavi gerektirirken diğerleri gerektirmez.

Kötü huylu lezyon tipleri şunlardır:

  • Hepatosellüler kanser (hepatocellular carcinoma): Yetişkin  en yaygın biçimi, karaciğerin gövdesinde gelişir.
  • İntrahepatik kolanjiokarsinom (intrahepatic cholangiocarcinoma): Karaciğeri safra kesesine bağlayan safra kanallarında gelişir, karaciğer kanserlerinin %10 ila %20'sinden sorumludur.
  • Anjiyosarkom ve hemanjiosarkom (angiosarcoma and hemangiosarcoma): Karaciğerin kan damarlarını kaplayan hücrelerde kanser oluşumu (nadir rastlanır)
  • Hepatoblastom (hepatoblastoma): 4 yaşın altında çocuklarda çok nadir görülen bir  türüdür.
  • Karaciğer metastazı (liver metastasis):  kanserin başladığı başka bir organdan diğer organa yayıldığı anlamına gelir; bu durumda, karaciğere yayılır.

İyi huylu lezyonlar kanserli olmayan büyümelerdir. Küçük iyi huylu lezyonlar genellikle semptomlara neden olmaz ve tedavi gerektirmez.

Tümörler büyürse semptomlara neden olabilir ve çıkarılmaları gerekebilir.

Tedavi gerektirebilecek iyi huylu lezyonlar şunlardır:

  • Hepatosit adenomu (hepatocellular adenoma): Lezyon 5 santimetreden (cm) geniş ise veya semptomlara neden oluyorsa tedavi gerekebilir
  • Hepatik kistler (hepatic cysts): Kistler semptomlara neden oluyorsa veya 4 cm’den büyükse tedavi gerekebilir.

Genellikle tedavi gerektirmeyen lezyon çeşitleri:

  • Hepatoselüler adenom (hepatocellular adenoma): Lezyon 5 cm'den küçükse ve semptomlara neden olmuyorsa genellikle tedaviye gerek yoktur
  • Hepatik kistler (hepatic cysts): Kist küçükse ve semptomlara neden olmuyorsa tedaviye gerek yoktur
  • Hepatik veya kavernöz hemanjiom (hepatic ya da cavernous hemangioma): Karaciğerde tümör oluşturan kan damarı kümeleri çok büyümedikçe nadiren tedaviye ihtiyaç duyar
  • Fokal nodüler hiperplazi (focal nodular hyperplasia): Fonksiyonel hücre sayısındaki artıştan kaynaklanır. Atardamarlardaki malformasyonlardan kaynaklandığı düşünülür

İyi Huylu Karaciğer Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu karaciğer tümörleri genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz veya tedavi gerektirmez. Sadece büyüdüklerinde bitişik organlara baskı yapabilir ve kronik karın ağrısına neden olabilirler.

Nadir durumlarda, büyük bir hemanjiom, bebeklerde kalp kasına aşırı baskı yaparsa kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu, aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:


  • Özellikle yemek yedikten sonra nefes almada zorluk
  •  veya yorgunluk
  • Sinirlilik
  • Ani kilo kaybı veya alımı
  • Sürekli 
  • Hızlı kalp atışı

5 milimetreden (mm) büyük hepatosellüler adenomlar da bazen yırtılabilir ve karın boşluğunda kanamaya yol açabilir.

Tümörün yırtılması şiddetli karın ağrısına neden olabilir, ancak nadiren yaşamı tehdit eder. Şiddetli vakalarda kanamayı durdurmak için hastanede tedavi gerekebilir.

Kötü Huylu Karaciğer Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanserinin belirtileri kötü huylu tümörün evresine göre değişir. Erken evre karaciğer kanseri (Evre 1 ve 2) genellikle asemptomatiktir (belirtisizdir) ve yalnızca hastalık Evre 3 veya 4'e ilerlediğinde belirti verir. Karaciğer kanserinin belirtileri şunlardır:

  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Karnın sağ üst tarafında ağrı
  • İştahsızlık
  • Küçük bir öğünden sonra tokluk hissi
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Kaşıntı

  • Sarılık
  • Koyu renkli idrar
  • Kil rengi dışkı
  • Assit (karında sıvı birikmesi)

Karaciğer Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Karaciğer Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Karaciğerde lezyon ultrason, BT veya MRI gibi radyografik görüntüleme, biyopsi yoluyla tespit edilir.

Genel olarak, yumuşak dokuyu görüntüleme yeteneği göz önüne alındığında, MRI değerlendirme için en yaygın tercih edilen yöntemdir. Fakat teşhis için tek bir test yoktur.

Bu sebeple doktorunuz teşhis için bir dizi test isteyebilir. Bir karaciğer lezyonu tespit edildiğinde, bir uzman lezyonun türünü ve doğasını (kanserli veya kansersiz) belirlemelidir.

Bu son derece önemlidir, çünkü doğru tedavi yaklaşımı bir karaciğer lezyonu türünden diğerine büyük ölçüde değişir.

Ancak karaciğer lezyonları oldukça karmaşıktır. Kötü huylu karaciğer lezyonları iyi huylu karaciğer lezyonlarıyla aynı özellikleri paylaşır, bazı iyi huylu lezyonlar olduğu gibi bırakılabilirken diğerleri cerrahi müdahale gerektirir ve bazı iyi huylu lezyon tipleri kansere dönüşme eğilimindedir.

Karaciğer kanseri teşhisi yanlış konulan hastalar, yıpratıcı tedaviler alabilirken, iyi huylu lezyonlar olarak yanlış değerlendirilen kanserli karaciğer lezyonları büyüyüp ileri evre kansere dönüşme fırsatına sahip olabilir.

Taramalarınızın muhakkak bir uzman tarafından yapıldığına emin olun. Taramalarınızın değerlendirilmesinin en kolay ve en uygun yolu en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızdır.

Karaciğer Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğerde lezyon tedavisi şunlara bağlıdır:

  • Lezyonların niteliği: Kanser mi, kanser değil mi (iyi huylu mu kötü huylu mu)?
  • Lezyonların büyüklüğü: Ne kadar büyük?
  • Karaciğerin durumu: Sağlıklı mı, hasta mı?

Karaciğer kanseri tedavisi seçenekleri nelerdir? Karaciğer lezyonu nasıl temizlenir?:

  • : Ablasyon, karaciğer lezyonunu ısı veya kimyasallarla yok eder. Bu, küçük lezyonlarda en iyi şekilde işe yarar.
  • Tümörün çıkarılması: Tümörün çıkarılması için ameliyat, genellikle karaciğer sağlıklıysa en iyi sonucu verir.
  • : Karaciğerin tamamının çıkarılması ve başka bir karaciğerin tamamı veya bir kısmıyla değiştirilmesi gerekebilir. Bu genellikle karaciğer hastalandığında (siroz) yapılır.

Karaciğer Lezyonu Ameliyatı

Hepatektomi veya karaciğer rezeksiyonu, karaciğerinizin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Karaciğerinizin bir kısmı çıkarıldıysa, eski boyutuna geri dönebilir. Karaciğerinizin geri kalanı sağlıklı olduğu sürece karaciğerinizin üçte ikisine kadarını çıkarabilirsiniz.

Karaciğer hastalığınız varsa, daha küçük bir kısmı çıkarılabilir. Karaciğeriniz tekrar büyüyebilir. Kalan karaciğeriniz sağlıklıysa, eski boyutuna geri dönecektir. Toplam hepatektomi yaptırdıysanız, karaciğer nakline ihtiyacınız olacaktır. Karaciğer rezeksiyonu teknik olarak zor bir ameliyat olarak kabul edilir. 

Bunun bir nedeni karaciğerinizde çok sayıda damar olması ve çok fazla kanamaya neden olabilmesidir, bu nedenle karaciğer cerrahları damarlara zarar vermemek ve kanamayı yönetmek için özel olarak eğitilirler. Rezeksiyonunuz daha küçük olduğunda (karaciğerinizin yarısından az), daha az risklidir ve laparoskopi veya robotik cerrahi gibi minimal invaziv cerrahi teknikleriyle yapılabilir. Büyük bir rezeksiyona (karaciğerinizin yarısından fazlası) ihtiyacınız olduğunda, daha tehlikeli ve zor hale gelir. 

Karaciğer Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Evde karaciğer rezeksiyonu iyileşmesi 4 ila 8 hafta sürer. Bu süreyi işten, okuldan vs. izin alarak geçirmeniz gerekebilir. İyileşirken ağır bir şey kaldırmamaya veya yorucu egzersizler yapmamaya özen göstermelisiniz. Tüm normal aktivitelerinize dönmeniz 12 hafta sürebilir. Laparoskopik veya robotik yöntemde iyileşme genellikle daha hızlıdır. Yaklaşık 2 ila 4 hafta evde dinlenmeniz gerekir, ancak normal aktivitelerinize dönebilmeniz 6 ila 8 hafta sürecektir.

Her gün yeterli protein almak ve hafif egzersizler (yürüyüş gibi) iyileşmenizi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Her gün en az 30 dakika yürümeye çalışın, ancak gerektiğinde dinlenin. Doktorunuzun tavsiyelerine ve yönlendirmelerine uyum göstermeniz de iyileşme sürecinin etkili bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. 

Karaciğer Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Karaciğer Lezyonu Tehlikeli midir?

Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Karaciğerde lezyon niteliğine göre değişir. Tehlikeli olup olmadığı uzmanlar tarafından belirlenir. Bazıları kanserli değildir (iyi huylu), diğerleri ise kanserlidir. Birçok iyi huylu lezyonun tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak kanserse, etkili bir tedavi hayatınızı kurtarabilir.

Karaciğer Lezyonu Kanser midir?

Her karaciğer lezyonu için kanser adlandırması yapılamaz. Lezyon türüne göre kanser olup olmadığı değişiklik gösterir.

Karaciğer Lezyonu İhtimalini Artıran Şeyler Nelerdir?

Herkeste karaciğer lezyonu olabilir, ancak bazı şeyler kanserli lezyonlara sahip olma olasılığınızı artırabilir:

  • Hepatit B veya C: Bu virüsler karaciğer kanserinin ana nedenidir.

  • Demir depolama hastalığı (hemokromatozis): Bir tür genetik bir bozukluk olan bu hastalığa sahip olanlar risk grubundadır. Vücudunuzun yiyeceklerden çok fazla demir almasına neden olur. Fazla demir, karaciğeriniz de dahil olmak üzere organlarınızda depolanır.
  • Obezite
  • Arsenik: Bu kimyasal doğal olarak oluşur ancak zehirli olma özelliği vardır.
  • Aflatoksin: Bu toksin, doğru şekilde saklanmayan tahıl ve kuruyemişlerde küf oluştuğunda oluşur. Oldukça nadir olsa da dünya çapında daha önce görülmüş vakalar bulunur. 






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.