Buz zehirlenmesi özellikle yaz aylarında en yaygın görülen zehirlenme türlerinden biridir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu sebebiyle meydana gelen buz zehirlenmesi, çeşitli semptomlar ile kendini gösterebilir.
Suyun dondurulmuş haline buz adı verilir. Havalar ısındığında meşrubatları soğutmak amacıyla kullanılan buz, kısa süre içerisinde meşrubatların daha soğuk hale gelmesine yardımcıdır.
Bu doğrultuda buz zehirlenmesi yaşamayı engellemek için buzların hangi sudan yapıldığından emin olmak gerekir.
Su içerisinde bulunan mikroorganizmalar, parazitler veya bakteriler buz zehirlenmesine yol açabilir.
Su içerisinde bulunan mikroorganizmaların tamamı dondurulduğunda buz üzerinde yer alırlar.
Bakteri, virüs veya parazit gibi patojenik mikroorganizmaların buz sayesinde vücuda girmesi çeşitli problemleri beraberinde getirebilir.
Özellikle hijyenik olmayan koşullarda üretilen ve depolanan buzların tüketilmesi çok sayıda problemin beraberinde gelmesine yol açarken buz zehirlenmesi ile karşılaşmaya sebebiyet verir.
Buz sebebiyle meydana gelen zehirlenmeye buz zehirlenmesi adı verilir. Hijyenik olmayan koşullarda üretilen depolanan veya muhafaza edilen buzların buz zehirlenmesi ile karşılaşmaya yol açabileceği bilinir.
Eğer su içerisinde bakteri, virüs veya parazit gibi bir mikroorganizma bulunuyorsa, mikroorganizmalar buz içerisinde de yer alacaktır.
Buna bağlı olarak buz zehirlenmesi gelişmesi söz konusu olabilir.
Buz zehirlenmesine yol açabilecek farklı patojenler bulunur. Bunların arasında salomenlla, listeria ve hepatit a gibi mikroorganizmalar vardır.
Mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu olan, özellikle yaz aylarında ciddi problemleri beraberinde getiren buz zehirlenmesi yaşamsal faktörleri tehlikeye atabilir.
Buz zehirlenmesi belirtileri farklı şekillerde görülebilir. Yaşanan problemin şiddetine bağlı olarak değişen belirtiler, yaşam konforunu düşürür. Bir tür gıda zehirlenmesi olarak ele alınabilecek ancak çok daha şiddetli olabilen buz zehirlenmesi belirtileri arasında:
İçerisinde zararlı mikroorganizmalar olan suların dondurulması ve buz olarak tüketilmesi, buzların yeterince hijyenik bir şekilde dondurulmaması veya uygun şekilde muhafaza edilmemesi gibi problemler buz zehirlenmesi yol açabilir.
Buz zehirlenmesi ile karşılaşmaya yol açabilecek birden fazla etken olduğunu ancak hangi sudan hazırlandığından emin olmadığınız hiçbir buzu tüketmemeniz gerektiğini söylemek gerekir.
Rahatsız edici belirtilere sebep olan, kişinin yaşam konforunu düşüren buz zehirlenmesi genellikle birkaç saat veya birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilir.
Yaşanan problemin şiddetine bağlı olacak ne kadar süre içerisinde görülür hale geleceği de değişir.
Dolayısıyla birkaç saat ile birkaç gün içerisinde belli olabileceğini dair yanıt vermek mümkündür.
Yeterince hijyenik ve sağlıklı olmayan sular ile üretilen buzları tükettiğiniz takdirde meydana gelen rahatsız edici semptomlar buz zehirlenmesi nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir.
Karın ağrısı, kramp, ishal, kusma, mide bulantısı, baş ağrısı ve ateş gibi birbirinden farklı semptomlar ile kendini gösteren bir tür gıda zehirlenmesi olan buz zehirlenmesi, pek çok açıdan rahatsız edicidir.
Buz zehirlenmesi çoğunlukla evde tedavi edilse de şiddetli ve devam eden semptomlar için mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
Buz zehirlenmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. Bunların arasında bol sıvı tüketmek yer alır. Kusma ve ishal buz zehirlenmesin en temel belirtileri arasındadır.
Bu belirtiler vücudun su kaybetmesine yol açar. Vücudun kaybettiği suyu geri kazanabilmesi için normalde olduğundan daha fazla su tüketmeniz gerekir.
Aynı zamanda bol bol dinlenmek, hafif gıdalar tüketmek ve hazmedilmesi zor besinlerden uzak durmak da buz zehirlenmesinin giderilmesine yardımcı olabilir.
Bu gibi etkenlere dikkat ediyor olmanıza rağmen devam eden şikayetler için mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız.
Buz zehirlenmesi farklı şekillerde görülebilecek bir problem değil. Buz içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmaların miktarına bağlı olarak yaşanan problemin şiddeti de değişebilir. Bu durum buz zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur sorusuna tek bir şekilde yanıt vermeyi imkansız hale getirir.
Buz zehirlenmesinin anlaşılması için danışacağınız doktor sizlerden bazı tahliller talep eder. Bunların başına dışkı tahlili gelir. Dışkı tahlili sayesinde vücudunuzdaki bakteri, virüs ve parazitler anlaşılır ve buz zehirlenmesi tespit edilir. Buna birlikte yaşadığınız semptomların şiddetine bağlı olarak kan ve idrar tahlili talep edilebilir.
Buz içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmalar sebebiyle vücudun enfeksiyon geliştirmesi buz zehirlenmesi nedir sorusunun yanıtıdır. Genellikle hafif seyirli ve tedavi edilebilir bir durum olduğu için yoğun bir tedaviye gerek görülmeyen buz zehirlenmesi alacağınız birkaç küçük önlem ile giderilebilir. Ancak ilerleyen ve şiddetlenen durumlarda mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Aksi takdirde yaşamsal fonksiyonları tehlikeye atabilir.
Buz zehirlenmesi sonrasında bol su tüketmeye özen göstermeli, evde kalarak dinlenmelisiniz. Beslenme düzeninize çorba gibi hazmı kolay besinler eklemelisiniz. Yağlı ve baharatlı gibi sindirilmesi zor besinler tüketmemelisiniz.
Buz zehirlenmesi nasıl olur sorusuna buzlar sebebiyle gelişen bir zehirlenme türü olduğuna dair yanıt vermek mümkündür. Buz zehirlenmesi kontrol altına alındığı takdirde ortalama 2-3 gün içerisinde semptomları giderilebilecek bir zehirlenmedir.
Buz zehirlenmesi belirtileri arasında bulunan baş ağrısı, yaşam konforunu düşürür.
Buz içerisinde bulunan mikroorganizmalar sebebiyle gelişen bir gıda zehirlenmesi olan buz zehirlenmesi, mikroorganizmaların oranına bağlı olarak farklı şiddetlerde görülebilir. Özellikle şiddetli seviyede seyreden buz zehirlenmesi enfeksiyon ve buna bağlı olarak ateşe yol açabilir.
Vücudun su kaybetmesine yol açan buz zehirlenmesi sonrasında bol su tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte zehirlenme sonrası beslenme içerisinde hazmı zor besinler olması doğru bir durum değildir. Bu noktada baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, hazmedilmesi kolay besinler tercih etmelisiniz. Eğer danıştığınız uzman doktor gerekli görüyorsa probiyotik takviyeleri olarak tedavi çözüm hızlandırabilirsiniz.
Buz içerisinde bulunan mikrop ve kimyasallar dondurulduğunda ve tüketildiğinde kana karışır. Bu durum buz zehirlenmesine yol açar. Buz zehirlenmesinin bir tür gıda zehirlenmesi olduğu söylenebilir. Yaşamsal faaliyetleri etkileyen, yaşam konforunu düşünen semptomları beraberinde getiren buz zehirlenmesi mutlaka uygun yöntemler ile tedavi edilmelidir.
Uygun koşullarda dondurulmayan gıdalar sebebiyle zehirlenmek mümkün olabilir. Hijyenik koşullarda dondurmadığını düşündüğünüz hiçbir besini tüketmemelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.