Mavi yumurta faydaları için kullanılmaya başlanan yeşilimsi mavi renge sahip tavuk yumurtalarıdır.
Bu yumurtaların diğer yumurtalara göre daha fazla protein daha az kolesterol ve daha yüksek demir içeriğine sahip olduğu düşünülmektedir.
Bazı bilim insanları daha fazla Omega-3, A, D, E vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum gibi mineraller barındırması nedeniyle daha besleyici olduğunu düşünüyor.
Yumurtanın sahip olduğu kolesterol değerleri nedeniyle de tüketimi uzmanlar arasında bir tartışma konusu olabiliyor.
Mavi yumurta faydaları için insanlar tarafından üretilmeye ve tüketilmeye başlanan besindir.
Mavi yumurta, Araucanas türü tavukların veya Çin’de daha sık görülen bazı tavukların ürettiği yumurtalardır.
Boyut olarak da diğer yumurtalardan daha büyüktür. Yapılan çalışmalarda yumurtanın sarı kısmının diğer türlerden daha büyük olduğu görülmüştür.
Mavi yumurtaların daha az kolesterole sahip olduğu düşünülse de buna dair kesin kanıtlar yoktur bazı çalışmalarda daha yüksek kolesterol içerdikleri görülmüştür.
Yumurtanın besin değerleri tavuğun beslenmesi, sağlığı, yetiştirilme koşulları gibi değişkenlere bağlı olarak değişir.
Bu nedenle çiftlik ortamında iyi beslenmiş bir tavuktan elde edilen mavi yumurta endüstriyel ortamda suni işlemler uygulanan tavuğa göre daha sağlıklı ve besleyici olabilir.
İyi beslenmiş bir tavuğun biyolojik faaliyetleri daha doğru şekilde işleyeceğinden yumurtadaki pigment oranı daha yüksek olacaktır.
Daha koyu renkteki mavi yumurtaların satın alınması daha doğru bir tercih olabilir.
Mavi yumurta faydaları içerdiği vitamin, mineral ve protein gibi içerikler sayesinde ortaya çıkar.
Yumurta sarısı A, D, E vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminler açısından zenginken protein içeriğinin çoğunluğu yumurta beyazında bulunur.
Mavi yumurta tüketmenin sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
Mavi yumurta faydaları için kullanılmak istendiğinde normal yumurtaların kullanıldığı tüm şekillerde alternatif olarak tercih edilebilir.
Haşlanmış, tavada kızartılmış, menemen, poşe gibi çeşitli yöntemlerde pişirilebilir. Bir miktar un, süt ve sebzelerle karıştırılarak fırında az yağla omlet olarak hazırlanabilir.
Tatlı veya tuzlu hamur işlerinin hazırlanmasında bağlayıcı ürün olarak tarife eklenebilir. Yumurtanın beyazının şekerle çırpılması ile mereng, beze, pavlova gibi tatlı ürünler hazırlanabilir. Ispanak gibi sebze yemeklerinde, Dalyan köfte gibi et ile hazırlanan tariflerde tercih edilebilir.
Yumurta ucuz bir protein kaynağı olduğundan özellikle sporcular ve zayıflamayı amaçlayan kişiler tarafından tercih edilebilir.
Bu sebeple beslenmeye dahil edilmek istendiğinde kişinin damak tadına uygun olarak uyarlanabilecek pek çok tarif bulunur.
Mavi yumurta faydaları için kullanılmak istendiğinde yanlış şekilde veya yüksek miktarlarda tüketildiğinde bazı istenmeyen semptomlara yol açabilir.
Mavi yumurta kullanımı nedeniyle yaşanabilecek yan etkilerden bazıları şunlardır:
Yumurtalar tavuğun vücudunda üretim aşamasında beyaz yumurtalar olarak üretilir ardından tüm kabuğa nüfuz eden mavi bir pigment yayılır. Yumurtanın iç kısmı diğer yumurtalarla aynıdır. Yumurtaya renk veren pigmentlerin türü ve rengi tavuğun türü ile bağlantılır. Yumurtanın rengi genel olarak besinsel içeriği etkilemez. Besin içeriğindeki oranlar tavuğun beslenmesi, sağlığı, kullanılan yemin kalitesi gibi değişkenlere bağlıdır. Bu açıdan bakıldığında beyaz yumurta ve mavi yumurta arasındaki fark yumurtanın rengi, yumurtayı yumurtlayan tavuğun cinsidir.
Mavi yumurta ülkemizde genellikle Araucanas türü tavuklardan elde edilir. Bunun yanında Ameraucanas, Cream Legbars ve Easter Eggers gibi ithal tavuklardan elde edilebilir. Çin’de yaygın olarak yetiştirilen bazı tavuklar da mavi yumurtalar verebilir. Yumurtaların renklerinin dikkat çekmesi nedeniyle bu cins tavuklar yurt dışından ithal edilerek yumurta üreticileri tarafından çiftliklerde yetiştirilir.
Yumurta tavuk vücudunda oluşturulduğunda yolculuğuna saydam olarak başlar ve kabuk oluşumu en başta beyazdır. Yumurta kanalda ilerlediği süreçte kanal içine salınan renk pigmentlerine maruz kaldığından yumurta kabuğu renklenir. Bu renklenmede görev alan pigmentler tavuğun türüne bağlı olarak değişir. Bu pigmentin oluşumu tavuğun genetik yapısındaki bir mutasyon ile bağlantılıdır. Pembe, kahverengi ve yeşil gibi diğer renklerdeki yumurtalarda da mekanizma yaklaşık olarak aynı şekilde ilerler. Bu oluşum sırasında pigmentler kabuktan içeriye işleyemediği için kabuğu ne renk olursa olsun yumurtanın içi saydam renkte görülür.
Mavi yumurta içeriğinde A, D, E ve B vitaminlerini bol miktarda barındırır. Bunun yanında selenyum, magnezyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de barındırır. Lutein ve zeaksantin gibi antioksidanları içerir. Protein bakımından da zengindir. Esansiyel aminoasitleri de bol miktarda bulundurur. Karbonhidrat içeriği oldukça düşüktür. Ayrıca ortalama boyutta bir yumurta 70 kaloridir.
Mavi yumurtada renk değişimi yumurta oluşumunun son basamağında ortaya çıktığından diğer yumurtalara göre tad farkı yoktur. Yumurtalarda tadın oluşumu tavuğun yaşam şartları, beslenme için tercih edilen besinler, tavuğa verilen ilaçlar gibi koşullar neticesinde ortaya çıkar. Yapılan incelemeler koşulları denetlemeyi hedeflese de besin değerleri ve tad açısından değerlendirmek mümkün değildir. Yumurta seçerken üretimi yapan çiftçinin kullandığı kümesler ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca güvenilir yerlerden alışveriş yapılmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.