Lahana turşusu, doğal yollarla, lahana kullanılarak yapılan ve fermantasyon (mayalama) işlemiyle hazırlanan ferahlatıcı lezzeti ve sahip olduğu yüksek besin değerleriyle geleneksel bir türüdür.
Özellikle kış mevsimi geldiğinde lahana turşusu sofralarımızı zenginleştirir. Lahana (Brassica oleracea) turpgiller (Brassicaceae) familyasına aittir bir bitkidir. Lahana, kalın ve genişçe yapraklara sahiptir.
Sonbahar ve kış mevsimlerinde yetiştirilir. Sağlık açısından faydalı bir yiyecektir. Düşük kalori oranına sahip olmasından dolayı rahatlıkla tüketilebilir. Lahananın birçok türü vardır.
Beyaz lahana turşusu, kara lahana turşusu, mor lahana turşusu, kırmızı lahana turşusu bunlardan bazılarıdır.
Dikkatli bir şekilde seçilen lahana çeşitleri, turşu yapımında kullanılan diğer ürünlerle karıştırılarak fermantasyon süreci için bekletilir.
Bu zaman diliminde lahananın içinde bulunan vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri mayalanma aşamasında turşu halini alır.
Mayalanma sonucu elde edilen lahana turşusu çok çeşitli yerlerde kullanılabilir. Salata olarak, garnitür ve sandviçlerde, sahip olduğu yüksek düzeyde besin değeriyle sofralarınıza ekleyebilirsiniz.
Uzun yıllardır insanlar tarafından tüketilen lahana turşusunun birçok faydası vardır.
Ferahlatıcı etkisi ve gevrek dokusuyla her zaman sofraların vazgeçilmezlerinden biridir. Lahana turşusu içerdiği vitamin, mineral ve antioksidan özelliklerinden dolayı çok sayıda hastalığa iyi gelen bir yiyecektir.
Lahana turşusunun faydaları genel olarak şöyle sıralanabilir;
Lahana turşusu ve turşu suyunun cilde iyi geldiği bilinir. Fakat içerisinde bulunan asit miktarının fazla olması sebebiyle hassas cilt yapısına sahip kişiler tarafından lahana turşusunun tüketilmesi önerilmez.
Lahana turşu suyunun, ciltte oluşan güneş yanıkları hasarlarının azaltılmasında etkisi vardır.
Ciltte oluşan güneş yanıklarına bir pamuk yardımı ile lahana turşu suyu uygulanır. Ayrıca lahana turşusunun içeriğinde bulunan antioksidan ve antibakteriyel özellikleri sayesinde ciltte meydana gelen hasarların iyileşmesine katkı sağlar.
Ciltte oluşan kırışıkları azaltarak cildin görünümünü güzelleştirir.
Lahana turşusu cilt hücrelerini yeniler böylece cilt lekelerini azaltmada etkilidir.
Geçmiş zamanlardan günümüze kadar gelen bitkilerden biri de kırmızı lahanadır. özellikle turşularda vazgeçilmez bir sebze türü olarak kullanılır. Kırmızı lahana turşusunun faydaları şöyle sıralanabilir;
vücuda olan faydaları ile sıklıkla tüketilen kış sebzelerinden biridir.
Özellikle kara lahanayı turşu olarak tüketmek kişinin genel sağlık sistemine faydalıdır. Kara lahana turşusu içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığın önlenmesine katkı sağlar.
Kara lahana turşusunun içerisinde; A, B, C ve K vitamini bulunur. Lif içeriği bakımından oldukça zengindir.
özellik gösterir ve içerisinden omega – 3 yağ asidi bulunur. Aynı zamanda kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Kara lahana turşusunun faydaları şunlardır;
Mor lahana turşusu oldukça faydalıdır. Ayrıca mor lahana turşunun suyu, içerdiği C vitamini ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir içecektir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar aracılığıyla dışarıdan gelen serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltarak yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Lahana turşusu lezzetli olmasıyla beraber içerisinde bulunan birçok faydalı vitamin ve mineral sayesinde vücudumuza birçok katkı sağlar. Lahana turşusunu her gün az miktarda tüketmekte bir sakınca yoktur. Fakat çok fazla tüketildiğinde mide asidi dengesini bozarak reflü gibi mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Mide problemi yaşayan hastalarda lahana turşusunu tüketirken dikkatli olmaları ve bir uzmana danışmaları önemlidir.
Beyaz lahana vücut için oldukça faydalı ve sağlıklı bir bitkidir. Beyaz lahananı bu özelliklerine ilave olarak beyaz lahananın turşusunu da tükettiğinizde ekstradan probiyotik faydalar da sağlamış olursunuz. Beyaz lahana turşusunun faydaları;
Lahana turşusunun döneminde tüketilmesi herhangi bir risk unsuru barındırmaz. Lahana turşularından özellikle kırmızı lahana turşusu, içerisinde bulundurduğu C vitamini, antioksidanlar ve probiyotikler sayesinde hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlığını koruyucu bir rol üstlenir. Hamilelik döneminde anne tarafından tüketildiğinde anne ve bebeğe çok sayıda fayda sağlar.
Lahana turşuları genelde sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ancak fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan sodyum maddesi nedeniyle tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Yine aşırı tüketimden dolayı böbrek sorunları oluşabilir. Özellikle kara lahana turşusunu tüketirken biraz daha dikkatli olmak gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar üzerinde lahana turşusu tüketimi tehlikeli olabilir. Bu sebeple düzenli ilaç kullanan kişilerin lahana turşusu tüketmeden önce doktorlarına danışarak bilgi almaları gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.