Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Lökasit Kan Tahlili Nedir? Lökasit Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



İnsan vücudunun bağışıklık sisteminde bazı beyaz kan hücreleri bulunur.  de bu beyaz kan hücreleri arasında yer alır. Lökositlerin temel görevi, vücuda saldıran enfeksiyonlar ile ve kanser hücreleri ile savaşmaktır. Kişinin sağlığının korunabilmesi için vücutta belirli bir miktarda lökosit bulunması gerekir. 

Lökositler, kanda ve lenf dokusunda bulunur. Kemik iliğinde üretilen bu beyaz kan hücreleri, vücuda giren zararlı maddelere karşı korunma sağlar. Kişinin vücudunda bu beyaz kan hücresinin ne kadar olduğunun tespit edilebilmesi için ise lökosit kan tahlili yapılması gerekir. Kan tahlili lökosit nedir öğrenilmesine yardımcı olan bir test türüdür.

Beyaz kan hücrelerinin değerleri genel olarak  arasında yer alır. Sonuçlarınızı öğrenmek için kan tahlili sonuçlarınızda yer alan WBC kısmına bakmanız gerekir. Fakat sadece bu sonuçlara bakarak lökosit nedir kan tahlili sorularına yanıt almanız zordur. Bu nedenle sonuçlar ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz sonuçlarınızı inceleyerek sizlere daha detaylı bilgiler sunar. 

Lökosit Kan Tahlili Nedir?

Lökosit nedir kan tahlili yapılarak öğrenilebilir. Kişinin değerlerinin hangi referans aralığında olduğu bu test sonuçları neticesinde ortaya çıkar. Lökosit; kişi vücudunda yer alan beyaz kan hücreleridir. Bu kan hücrelerinin belirli bir miktarda olması halinde kişilerin bağışıklık sistemi, zararlı etkenlere karşı savaşabilir.

Bağışıklık sistemi içerisinde birden çok beyaz kan hücresi türü yer alır. Her beyaz kan hücresinin savaştığı farklı zararlı maddeler bulunur. Bu beyaz kan hücresi direkt olarak enfeksiyonlara ve kanserli hücrelere karşı savaşır. Lökosit nedir kan tahlili yaptırarak öğrenmek mümkündür. Çıkan değerlerin yüksek ya da düşük olması farklı sağlık problemlerine yol açabilir. 

Lökosit Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalıdır?

Lökosit nedir kan tahlili sonuçlarında çıkan değerlere göre belirlenir. Lökosit yüksekliği ya da düşüklüğü, kişinin normal değerlere sahip olmaması anlamına gelir. Sağlıklı bir bireyin vücudunda bulunması gereken lökosit değerlerinin ölçümü, laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilen bir durumdur.

Genellikle mikrolitre ya da milimetreküp olarak değerlerin hesaplanması yapılır. Kişinin kanında bulunması gereken lökosit miktarının dört ila on bin arasında olması gerekir. Bu değerlerin daha altında ya da daha üstünde sonuçların çıkması, lökosit düşüklüğü gibi sorunlara neden olabilir.

Yaş aralığına göre olması gereken değerler şu şekildedir:

  • 0 - 1 aylık bebeklerde: 9.4 - 34.0 mcL
  • 2 - 12 aylık bebeklerde: 5.0 - 19.5 mcL
  • 1 - 3 yaş arasında: 6.0 - 17.5 mcL
  • 4 - 5 yaş arasında: 5.5 - 15.5 mcL
  • 6 - 15 yaş arasında: 4.5 - 13.0 mcL
  • 15 yaş ve üzerinde ise 4.5 - 11.0 mcL

Lökosit Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Lökosit düşüklüğü bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kişinin kanında yer alan beyaz kan hücresi değerleri bazı hastalıklara bağlı olarak düşebilir ya da yükselebilir. Lökosit düşüklüğü neden olur sorusuna şu şekilde yanıt verilmesi mümkündür.

Lökosit düşüklüğü:

  • Kemik iliği yetmezliği 

  • B12 eksikliği


  • Solunum yolu hastalıkları


  • Karaciğer ve dalakta ortaya çıkan hastalıklar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Beslenme bozuklukları

  • Romatoide bağlı olarak görülebilen bir sağlık problemidir. Bu hastalıklara bağlı olarak kişinin değerlerinde düşüş görülür. Bu düşüş kişinin ateşlenmesine ve vücutta ağrı hissinin oluşmasına yol açar. Aynı zamanda kişide kronik bir öksürük de bu süreçte görülebilir. Kadınlarda  ortaya çıkma riski de oldukça yüksektir.

Lökosit Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Lökosit yüksekliği de düşüklüğüne olduğu gibi bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Lökosit nedir kan tahlili yaptırarak öğrenilebilmesi mümkündür. Lökosit yüksekliğinizin olması halinde test sonuçlarındaki değerler, normal referans aralığının üzerinde görülür. Fakat sadece bu değerlere bakarak yorum yapmak mümkün değildir. Kişinin genel WBC değerlerinin de incelenmesi gerekir.

Kan tahlilinde lökosit yüksekliği nedir ve neden olur kısaca bahsetmek gerekir ise lökosit yüksekliği:

  • Enfeksiyonlar
  • İltihap hastalıkları
  • Dalağın alınması
  • Lösemi hastalığı
  • Kemik iliğinin aşırı üretimine bağlı hastalıklar


  • Stres
  • Bazı ilaçların tüketimi
  • Hemoliz
  •  hastalıkları
  • Hormon bozuklukları nedeni ile ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Bu sağlık problemleri, beyaz kan hücrelerinin değerlerinin artış göstermesine yol açar yanıtını vermek mümkündür. Bunların haricinde ise farklı hastalıklara bağlı olarak da kişinin değerlerinin yükselmesi mümkündür.

Lökosit Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Lökosit nedir kan tahlili aracılığı ile öğrenilir. Kişinin değerleri yükselmiş ya da düşmüş ise bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler doğrultusunda kişilerin muayene olması gerekir. Bu nedenle hastanelerin ilgili alanlarından doktor randevusu alınır. Kişiler, doktorlar tarafından muayene edilir. Bu muayene neticesinde ise gerekli görülmesi halinde detaylı kan tahlili talep edilir. 

Doktor yönlendirmesi ile randevu almaya gerek kalmadan, hastanelerin kan alım bölümlerinden gerekli işlemler yapılır. Bu işlemler neticesinde kan tahlilinde lökosit nedir ortaya çıkar. Bu sonuçlara bağlı olarak da gerekli tedavi yöntemlerine başvurulur. Kısaca belirtmek gerekirse lökosit kan tahlili için randevu alımına gerek yoktur. Doktor talebi üzerine bu işlemi randevusuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Lökosit Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Lökosit nedir kan tahlili sonuçlarının değerlendirilmesi ile ortaya çıkar. Kişiler kan verdikten bir süre sonra tahlil sonuçları çıkar. Çıkan tahlil sonuçları hakkında bilgi sahibi olunabilmesi için ise hastaların, kendilerini muayene eden doktordan tekrar randevu alması gerekir. Doktor, kişinin sonuçlarını inceler ve kan değerlerinin ne durumda olduğunu kişiye bildirir. 

Değerlerin normal olan kişilerde bazı belirtiler devam ediyor ise farklı bir sağlık problemi olabilir. Bu gibi durumlarda hasta farklı alana yönlendirilir. Sonuçlara göre kişinin değerleri normal referans aralığı içerisinde değilse tedavi sürecine başlanır. Kişilerin çıkan sonuçları kendilerinin değerlendirmesi, hatalı bilgi oluşumuna neden olabilir.

Lökosit Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Lökosit Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Kan tahlil işlemleri için kişilerden birkaç tüp kan alımı yapılır. Alınan kan örnekleri hastanelerin anlaşmalı olduğu laboratuvarlara gönderilir. Laboratuvar ortamında kan örneklerinin detaylı incelenmesiyle birlikte lökosit nedir kan tahlili sonuçlarında ortaya çıkar. Kan alım işlemi genellikle birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilir. Lökosit kan tahlili, hemogram testi içerisinde yer alan bir kan testi olarak bilinir. Böylelikle sadece lökosit değerleri değil aynı zamanda kişinin diğer WBC değerleri de ortaya çıkar. WBC değerleri bir bütün olarak incelenir.

Lökosit Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Kişinin lökosit değerlerinin ölçülebilmesi için detaylı kan sayım testi olarak da bilinen hemogram testi uygulanır. Bu kan testi sayesinde birçok kan değerinin sonucu hakkında bilgi sahibi olunur. Bu kan tahlili işleminin sonuçları laboratuvar yoğunluğuna ve öncelikli hastalara göre değişebilir. Kişinin şiddetli belirtileri olması halinde sonuçların hızlandırılması talep edilir. Genellikle birkaç saat içerisinde kan sonuçları çıkmış olur. Fakat bu sürenin uzama ihtimali vardır. Lökosit kan tahlili sonuçlarının ortalama 24 ila 48 saat arasında sonuçlandığını belirtmek mümkündür.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.