Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Tarçın Alerjisi Nedir? Tarçın Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Tarçın Alerjisi Nedir? Tarçın Alerjisi Belirtileri

Tarçın, defnegiller ailesinin bir üyesidir. Genellikle ağacın kabuklarının kurutulması ile elde edilen çubuk  formunun kullanımı tercih edilir. Bu kabuğun toz haline getirilerek tüketilmesi de mümkündür.

Mutfaklarda kendisine yer edinmiş olan tarçın, lezzeti ile sadece yemeklere değil içeceklere de ilave edilir.

Tarçın aynı zamanda oldukça faydalı bir baharattır. Düzenli olarak tarçın tüketmenin sağlığı olumlu yönde etkilediğine dair bilgiler bulunur.

Bazı hastalıkların iyileşme sürecinde, tarçın tüketiminden destek alınması mümkündür.

Hastalıkların önlenmesi için de yine tarçın tüketimine başvurulabilir. Bunların haricinde ise saç ve cilt bakımlarında da tarçın kullanılması oldukça faydalıdır.

Faydaları ile bilinen ve sıklıkla kullanımı tercih edilen tarçın, bazı kişiler için ise oldukça zararlı olabilir.  arasında, alerjik etkisi bulunur.

Tarçın alerjisi bazı kişilerde görülmekle birlikte genellikle doğuştan gelir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Tarçın alerjisi kişinin tarçın tüketmesi ile birlikte bazı belirtileri ortaya çıkaran bir hastalık türüdür.

Tarçın Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Tarçın Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Tarçın alerjisinin anlaşılması,  yardımı ile oldukça kolaydır. Kişilerin kendilerinin bu durumu anlaması ise biraz daha zor olarak bilinir.

Bunun nedeni ise belirtilerin ne zaman ortaya çıkacağının değişkenlik göstermesi ve belirtilerin farklı hastalıklar ile karıştırılabilmesidir.

Kişi gün içerisinde tükettiği herhangi bir besine karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olabilir. Bu noktada kişinin tükettiği bütün besinleri düşünmesi gerekir.

Bu durum da pek kolay değildir. Tarçın alerjisini anlamak için öncelikle belirtilerini bilmek gerekir.

Tarçın Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Tarçın alerjisine bağlı olarak kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler vücudun kişiyi uyarmasıdır.

Vücuda giren zehirli, zararlı ya da alerjen bir madde varsa vücut bu maddenin kişiye zarar verdiğini bildirmek için reaksiyon gösterir. Böylelikle kişi bir problem olduğunu anlayabilir.

Tarçın alerjisi belirtileri şu şekilde bilinir;

  • Alerjik şok (anafilaksi)
  • Baş dönmesi

  • Karın ağrısı ve ishal
  • Solunum problemleri ve hırıltı

  • Burun tıkanıklığı
  • Vücutta bölgesel şişlikler
  • Dudak ve dilde karıncalanma hissi, şişkinlik oluşumu
  • Yüz bölgesinde uyuşma ve şişme

Tarçın Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Tarçın alerjisine en iyi gelen şey tarçın tüketmemek denilebilir. Tarçın ve içerisinde tarçın olan besinlerden ya da ürünlerden kaçınılmalıdır.

Kişilerde ortaya çıkabilecek belirtilerin şiddeti öngörülemeyebilir. Bu nedenle de alerji hastalarının, alerjen ürünlerden uzak durması gerekir.

  kesin olarak geçmesini sağlayan bir tedavi yöntemi ise yoktur. Bu nedenle sadece alerji belirtilerinin geçmesine yardımcı olan tedaviler uygulanır.

Tarçın Alerjisi Tedavisi

Tarçın Alerjisi Tedavisi

Tarçın alerjisi için uygulanabilecek tedavi yöntemi, maruz bırakma tekniğidir. Fakat bu uygulama pek sık tercih edilmez. Kişiye belirli aralıklarla küçük dozlarda tarçın verilir. Belirtilere bağlı olarak verilen tarçın miktarı da arttırılır.

Alerji belirtileri ortadan kalkana kadar doz yükseltilmeye devam edilir. Böylelikle kişi alerjen besine maruz kalmış olur. 

Yaşanan maruz kalma ile hastanın bünyesi tarçına alışmaya başlar. Fakat kişilerin en düşük dozda dahi şiddetli belirtiler gösterme riski vardır. Bu riske bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanır.

Aynı zamanda maruz bırakma işleminin sadece yetişkinlerde uygulandığına dair de bazı bilgiler bulunur. 

Bu işlemi  hastalarının evde denememeleri gerekir. Doktor gözlemi altında uygulanması gereken maruz bırakma tedavisinin evde uygulanması, kişinin şok geçirmesine ve hayatını kaybetmesine yol açabilir.

Gebelikte Tarçın Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Alerji hastalıkları, aile bireylerinden bebeklere geçebilen hastalık türleri arasında yer alır. Bu durum her zaman gerçekleşecektir gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat böyle bir ihtimal olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. 

 sürecinde, normalde olmayan alerji türlerinin ya da hastalıkların ortaya çıkması mümkündür. Kişiler aynı zamanda eskiden sevdiği besinlerden bu süreçte hoşlanmayabilir. 

Genel olarak bilinen tarçın alerjisi belirtileri, gebelik sürecindeki kadınlarda da aynı şekilde görülür.

Kişinin gebelik sürecinde daha hassas bir yapıya sahip olması, alerji belirtilerinin daha ağır bir şekilde hissedilmesine neden olabilir.

Tarçın Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tarçın Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Alerjen besinlerin tüketimi ile direkt olarak kişilerde alerji belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür. Kişinin tarçın tüketiminde saniyeler içerisinde bazı belirtiler görülmeye başlanır. Fakat bu durum değişkenlik gösterebilir. Bazı kişilerde tarçın tüketiminden bir gün sonra dahi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali vardır. Alerji testlerine başvurulması halinde ise yaklaşık bir saatlik süre içerisinde, tarçın alerjisine sahip olunup olunmadığı anlaşılır.

Tarçın Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Alerji hastalıklarına dair hastalara tanı konulabilmesi için alerji testlerine başvurulur. Uygulanan alerji testleri sayesinde 15 ila 50 dakikalık bir süre içerisinde, kişinin hangi besine ya da maddeye alerjisi olduğu ortaya çıkar. 

Tarçın alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak doktor randevusu alıp muayene olmanız gerekir. Muayene doğrultusunda, gerekli olması halinde kişilerden alerji testi talep edilir. Cilt üzerine yapılan küçük iğneler sayesinde tarçın alerjisine sahip olunup olunmadığı anlaşılır. Bunun haricinde alerji durumunda kan tahlilinden de yararlanılması mümkündür.

Tarçın Alerjisi Öldürür mü?

Tarçın alerjisi kişilerin hayatını riske atabilir. Bunun nedeni ise alerji durumuna bağlı olarak ortaya çıkan alerji belirtileri olarak bilinir. Hafif belirtilerin ortaya çıkmasında kişinin hayati riski yoktur. Fakat belirtilerin şiddetlenmesi, anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bazı kişiler alerji durumlarında çok daha hassas olabilir. Tarçın tüketildiği an  belirtileri ortaya çıkabilir. Anafilaksi belirtilerine bağlı olarak da kişi şoka girebilir ve hatta kişinin  ihtimali de bulunur. Komadan çıkamayan kişilerin ölüm riski bulunur.

Tarçın Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Hastalıklara bağlı olarak bazı durumlarda evde tedavi yöntemi uygulanabilir. Fakat evde tedavi yeterli bir işlem değildir. Hastaneye gidemeyecek yaşlı ya da engelli kişiler için evde tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tarçın alerjisi için evde tedavi yöntemi, ilaç tedavisi olarak bilinir. Doktor tarafından hastalara verilmiş olan reçeteli ilaçların evde tüketimi, bir nevi evde tedavi olarak kabul edilir. Aynı zamanda anafilaksi belirtileri gösteren hastalarda da ilk müdahalenin evde gerçekleştirilmesi mümkündür.

Tarçın Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Alerji hastalıkları çoğu zaman doğuştan var olur. Gen aktarımına bağlı olarak nesilden nesile aktarım sağlanabilir. Bazı kişilerde ise ilerleyen yaşlarda sonradan alerji hastalığının ortaya çıkması mümkündür. Ortaya çıkışı değişiyor olsa da alerji hastalıkları genelde ömür boyu varlığını sürdürür. 

Nadiren de olsa uzun süre bir besini tüketmeyen kişilerde bir süre sonra o besine olan alerjinin ortadan kalktığı görülmüştür. Fakat bu her zaman ortaya çıkan bir durum değildir. Maruz bırakma tedavisinin uygulanması halinde ise seansların sonlanması ile alerji de geçer. Bu tedavi yöntemi sadece yetişkinlere uygulanır ve pek sık tercih edilmez. Alerji belirtileri ise gerekli tedavilerin uygulanması halinde ortadan kalkar.

Tarçın Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Alerji hastalıklarının belirtileri, kişiden kişiye göre değişebilir.  görülüyorsa da kesin olarak tarçın alerjisinden kaynaklıdır demek pek mümkün değildir. Baş ağrısı, gün içerisinde kişinin yoğun strese maruz kalması halinde ortaya çıkabilir.  hastası olan kişilerde de baş ağrısına sıklıkla rastlanır. Aynı zamanda gün içerisinde yeteri miktarda su içilmemesi halinde de baş ağrısı görülebilir. Bu nedenle tarçın alerjisi belirtileri arasında baş ağrısına yer verilmez.

Tarçın Alerjisi Ateş Yapar mı?

Tarçın alerjisine bağlı olarak birden çok belirti ortaya çıkabilir. Belirtiler, kişinin alerjik durumunun şiddetine göre de değişiklik gösterir. Bu belirtiler genellikle orta şiddetli, orta şiddetli ve anafilaksi olarak üç ayrı gruba ayrılır. Tarçın alerjisinin bilinen belirtileri içerisinde ise ateşlenmeye yer verilmemiştir. Ateşlenme problemi, farklı bir hastalık ile alakalı olarak alerji durumunda ortaya çıkmış olabilir. i, direkt olarak tarçın alerjisi belirtisi olarak kabul görmez.

Tarçın Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Tarçın alerjisi farklı reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Gıda alerjileri, kişilerin midelerinde yara oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir gıdaya alerjisi olan kişilerin, alerjen besini tüketmemesi gerekir. Alerji hastalıklarının net bir tedavisi yoktur. 

Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılması ise mümkündür. Bu belirtilerin ortadan kaldırılmasından sonrasında kişilerin hayatlarından tarçını ve tarçın içeren besinleri tamamen çıkartmaları gerekir. Aynı zamanda alerji hastalıklarından sonra gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimine daha fazla dikkat edilmesi oldukça önemlidir. 

Alerji belirtilerine bağlı olarak kişilerin midesinin yıkanma ihtimali bulunur. Bu gibi durumlarda da hastaların, midelerini rahatsız etmeyecekleri besinleri tüketmeleri gerekir. Mide bu noktada hassaslaşmış bir durumdadır. Mide rahatsızlığına yol açabilecek herhangi bir besin, mide de yara oluşmasına neden olabilir. Gerekli olması halinde doktorlar, hastalarına beslenme listeleri hazırlar. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.