Hamilelik zehirlenmesi ya da tıbbi ismi ile preeklampsi, gebelik döneminde meydana gelebilecek bir komplikasyon bir tür zehirlenmedir.
Çoğunlukla gebelikle birlikte meydana gelen tansiyon yüksekliği ile yaşanan bir sorundur.
Çoğu gebe kadında hamileliğin ikinci yarısından sonraki döneme denk gelen, 20. haftadan sonra görülmeye başlar. Preeklampsi tedavisi için mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kan basıncını düşürmek, meydana gelen komplikasyonları stabil tutmak ya da bebeğin erken alınması gibi durumlar ile sonuçlanabilecek hamilelik zehirlenmesi farklı sebeplerle meydana gelebilir. Her gebe kadın tarafından yaşanan bir durum olmasa da, belirli bir oranda yaşandığı bilinir.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak idrarda artan protein seviyesi hamilelik zehirlenmesi olarak adlandırılır. Vücutta bulunan protein seviyesinin yükselmesi böbrekler başta olmak üzere diğer organlara hasar verebilir.
Buna bağlı olarak genellikle bacak, el ve ayaklarda şişme görülür. Hamilelik zehirlenmesi olarak adlandırılan bu tür bir durum hem anneyi hem de bebeği tehlikeye sokabilecek, ciddi bir komplikasyondur.
Dolayısıyla eğer zehirlenme yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Gebelik zehirlenmesinin birden fazla belirtisi olabileceğini söylemek mümkündür. Ancak hamilelik zehirlenmesi belirtileri arasında bulunan en yaygın durum hipertansiyondur. Hipertansiyona bağlı olarak vücudun geneline yayılan ödem ve şişlik de hamilelik zehirlenmesinin belirtileri arasındadır.
Bazı durumlarda gebeliğinizi takip eden doktor takip esnasında zehirlenme ile karşılaştığınızı tespit edebilir.
Ancak doktorunuz bu gibi bir durum tespit etmediyse fakat siz hamilelik zehirlenmesi belirtileri yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Neredeyse her zehirlenmede yaşanan belirtiler arasında:
Hamilelik zehirlenmesi farklı sebeplerle gelişebilir. Neden olur sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Çoğu sağlık uzmanı bu durumun bebeğin eşi olarak bilinen plasenta zarındaki anomaliler sebebiyle geliştiğini düşünür.
Bununla birlikte kan damarlarına bağlı olarak gelişen sorunlar ya da anne adayının kan basıncı problemleri yaşaması da hamilelik zehirlenmesi nasıl olur sorusuna yanıt olarak verilebilir.
Gebelik zehirlenmesi ile karşılaşmaya yol açabilecek bazı risk faktörleri olduğunu söylemek mümkündür. temel risk faktörleri arasında:
Dolayısıyla gebelik zehirlenmesine yol açabilecek biz faktörleri uzun bir listeye sahiptir.
Bazı gebe kadınlarda bu gibi risk faktörleri hiçbiri bulunması rağmen zehirlenme olduğu görülebilir.
Hamilelik zehirlenmesi kaç saatte belli olur. Tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Bu durum genellikle doktor tarafından anlaşılır.
Hamilelik zehirlenmesi tedavisi için farklı yollar izlenebilir. Orta ve ileri derecede risk durumu varsa genellikle ilaç tedavisi tercih edilir. Bununla birlikte kan basıncını ve kan şekerini kontrol altında tutmak için yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılması gerekebilir. Sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak ve günün büyük bir kısmını istirahat ederek getirmek bunların arasındadır. Tüm bunların haricinde sigara gibi zararlı alışkanlıkları sona erdirmek ve gebeliğe uygun egzersizler da zehirlenmenin giderilmesi için faydalı olabilir.
Hamilelik zehirlenmesi hamileliğin 20. haftası sonrasında belli olur.
Hamilelik zehirlenmesinin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Eğer genel tetkikler esnasında doktorunuz gebelik zehirlenmesi şüphesi duyarsa sizden bazı tıbbi değerlendirme yöntemleri talep edebilir. Bunların arasında kan testleri, idrar testleri, fetal ultrason, NST yer alır. Bu testler sayesinde yaşanan problemlerin zehirlenme ile ilgisi olup olmadığını anlayacak ve eğer bulunuyorsa tedavi yöntemlerini başlatacaklar.
Hamilelik zehirlenmesi kontrol altına alınmadığında hem anne hem de bebek için ölümcül tehlikeye yol açabilir.
Hamileliğe bağlı olarak gelişen zehirlenme durumunda evde ya da hastanede istirahat etmek gerekir. Bununla birlikte gebeliğe uygun egzersizler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme programı ve sigara kullanımını durdurmak da evde tedavi yöntemleri arasındadır.
Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan bir problem olan hamilelik zehirlenmesi nedir, hem bebeğe hem de anneye zarar verebilir. Bu problemin giderilmesi için annenin tansiyonunu kontrol altına alınması gerekir. Tedavi için genellikle evde veya hastanede yatak istirahati önerilir. Kaç günde geçer sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün olmasa da genellikle gebelik sona erene dek kontrol altında tutulur.
Hamilelik zehirlenmesine bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlardan biri baş ağrısıdır. Eğer hamilelik zehirlenmesi yerine hamilelik belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız hamilelik belirtileri rehberi içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Hamilelik zehirlenmesi genellikle ateş gibi yan etkilere yol açmaz.
Gebelikte meydana gelen yüksek tansiyon sebebiyle hem anne hem de bebeğin rahatsız olmasına yol açan semptomlar hamilelik zehirlenmesi nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Hamilelik zehirlenmesi sonrası tedavi sürecinde tüketilmesi gereken besinler ile ilgili uzman doktor sizleri bilgilendirir. Bu süre zarfında tansiyonu yükselten besinler tüketmekten uzak durmalı, tansiyonunuzun dengede kalmasını sağlamak için bol su tüketmelisiniz. Bununla birlikte yaşanan problemin şiddeti herkes için farklı olabilir. Bu durum doktorunuzun beslenme listenizde farklı yönlendirmeler yapmasına yol açabilir.
Gebelik zehirlenmesine bağlı olarak oluşabilecek bazı komplikasyonlar bulunur. Hem bebek hem de anne için risk olarak değerlendirilen zehirlenme felce, doğum sonrası yoğun vajinal kanamaya, bebeğin gelişim bozukluklar yaşamasına veya erken doğum riskine yol açabilir. Bununla birlikte nadir de olsa plasentanın rahim duvarının erken ayrılması olarak değerlendirilen dekolman durumuna, eklampsiye ve anne ya da bebekte organ hasarına da yol açabilir.
Hamilelik zehirlenmesi belirtileri yalnızca annenin değil, anne karnındaki bebeğin de yaşamını tehlikeye atar. Bununla birlikte belirtilerden bazıları gebelik sürecinde gelişen durumlar olarak değerlendirilebileceği için anlaşılması güç olabilir. Hamilelik zehirlenmesinin kısa süre içeride tespit edilmesi ve tedavi sürecinin başlatılması için periyodik aralıklarla kontrole gidilmesi önemlidir. Kontroller esnasında doktor olması gerekenden daha farklı sonuçlar ile karşılaşırsa zehirlenme için farklı tetkikler isteyebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.