Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Mpv Tahlili Nedir? Mpv Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kemikteki MPV nedir kan tahlili sonuçları doktorunuz tarafından istenen bilgiler arasındadır. Ortalama trombosit hacmi olan , kemik iliği sağlığı bakımından son derece önemlidir. MPV değerleriniz konusunda kan tahlili yapıldıktan sonra doktorunuzla nasıl bir yol alacağınız netleşmiş olur.

MPV Kan Tahlili Nedir?

MPV nedir sorusunu daha fazla açmak gerekirse, kan içerisindeki trombositlerin makine ile ölçümünü ifade eder. MPV değeriniz, sağlığınız hakkında önemli veriler sunacaktır. 

 hacmi, yani trombosit büyüklüğünün tespiti, tahlillerle birlikte elde edilir. Kan testleri bakımından en önemli tahliller arasındadır. Ayrıntılı bir sağlık taramasında, gerekli görülen hastalıklarda talep edilebilir.

MPV nedir veya trombosit hacim ölçüsü değerleri, her hastaya göre değişir. Burada önemli olan, trombosit hacminin neden çok büyük ve küçük olduğudur. Normal değerleri aşıyorsa veya normalden düşük değerler varsa, belirti ve değerlendirmeleriniz de farklı olacaktır.

MPV Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

 ortamında yapılan ölçümler genelde tutarlı olmakla beraber, çok küçük değişiklikler olması normal kabul edilir. MPV nedir kan tahlili ölçümleri ortalama 7 -11.5 fl olarak bilinmektedir. Fl ifadesi bir ölçü birimi olup, femtolitre anlamına gelir. Litreye göre hesaplama yapılırsa, 1 litrenin yaklaşık binde biri kadar olan kısmı şeklinde düşünebilirsiniz.

MPV kan tahlilini yaptırmanız gereken durumlara değinmek gerekirse, aşağıdaki sıralamayı inceleyebilirsiniz:

  • Basit kanamaları durdurmada zorluk, diş etlerinden, burundan sürekli kan gelmesi
  • Şiddeti değişen şekilde baş dönmesi
  • Hızlı şekilde moraran vücut, deride kırmızı ve mor lekeler
  • Vücudu ağrı kaplaması, özellikle el ve ayaklarda yanma hissinde yoğunluk varsa doktora başvurmalısınız. MPV nedir kan tahlili sonuçlarını en kısa sürede yaptırarak doktorunuza iletmelisiniz. 

MPV tahlilleri, bazı hastalıkların şüphesi ve tespitinde istenir. Kanama bozuklukları, kemik iliği veya kalp damar hastalıkları en yaygın olanlarıdır. Fakat belirtilen hastalıkları tespit etmek için sadece MPV tahlil sonucunuz yeterli olmayabilir.  

MPV tahlili yaptırmanızı gerektirebilecek daha farklı durumları da dikkate almanız faydalı olacaktır. Sık burun kanaması yaşamanız, deride yanma hissi, diş etleri kanaması, adet kanamalarında yoğunluk artışı bunlar arasındadır. Ayrıca, sık baş dönmesi sorunu yaşıyorsanız da MPV tahlili sonucu almanızda fayda olacaktır. Bahsi geçen bu durumlar, kesin olarak düşünülmemeli fakat olası etken şeklinde değerlendirilmelidir.

MPV Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

MPV düşüklüğü belirtileri ve nedenlerini geniş çaplı düşünmeniz gerekir. Tek bir neden olmamakla birlikte, kemik iliği bozuklukları en önemli faktörler arasındadır. Doğuştan gelen durumlar veya vitamin eksikliği gibi durumlara bağlı olarak kanınızdaki  hacmi küçük çıkabilmektedir. 

  • Kemoterapi ilaçları, kronik karaciğer sorunları ve ağır enfeksiyonlar da trombosit hacmini düşürebilmektedir. 
  • Bir otoimmün hastalık olan SLE, MPV düşüklüğüne neden olabilir. Otoimmün hastalıkları genel olarak trombosit hacim düşüklüğü nedeni olarak de görebilirsiniz.
  • Tahlilleriniz neticesinde MPV düşüklüğü belirtileri de taşıyorsanız, doktoru ziyaret edebilirsiniz. Yüksek derecede kansızlık durumu en yaygın belirtidir. Bazen de lupus hastalığı yaygın belirti olarak görülebilir. Lupus, bağışıklık sisteminin kendine saldırması ile gelişen bir durumdur.
  • Anlam ayrımı olması bakımından, trombositin yüksek olması, MPV tahlillerinin düşük veya yüksek olması anlamına gelmez. Trombosit hacmi ölçümü, daha farklı bir durumu ifade etmektedir.  
  • MPV tahlilleri, damar içindeki kanın trombosit hacmiyle alakalı olup, trombositin sayısıyla alakalı değildir. Trombositin sayısını ölçen tahliller daha farklıdır.

MPV düşüklüğü kesinleştiğinde, tedavi amacıyla yeni bir süreç oluşacaktır. Tıbbi açıdan altta yatan nedenler göz önünde bulundurulmalı ve hasta durumuna göre bir tedavi programı hazırlanmalıdır. Kan tahlili neticesinde elde edilen nedenler doğrultusunda karar verilmesi son derece önemlidir.

Hasta, vitamin düşüklüğüne bağlı bir MPV düşüklüğü sorunu yaşıyorsa, eksik vitaminler giderilecektir. Daha ciddi düzeyde, kemik iliği hastalıkları olması durumunda, vitaminlerden fazlası gerekir. Bu tür bozuklukları yönetmek, hastalık seyri bakımından bir hayli önem taşır. Tedavi sürecinde de hastalık seyri konusunda belirli bir takip sağlanmalıdır. Kullanılacak ilaçlarda, kişisel duruma en uygun sonucu verecek olanlar takip edilecektir.

MPV Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

MPV yüksekliği belirtileri ve nedenlerini birbirine bağlı etkenler olarak düşünebilirsiniz. Belirtilen nedenler, hastalığı da beraberinde getireceği için MPV tahlillerinizi geç kalmadan yaptırmalısınız. 

MPV yüksekliği nedenleri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Cerrahi işlem ardından yaşanan kan kaybının iyileşmesi için trombositlerin büyük hacimde olması
  • Vücudun, demir eksikliği nedenli anemi hastalığıyla baş etmeye çalışması
  • Antibiyotik tedavisindeki bazı ilaçlar, yoğun dereceli enfeksiyonlar
  • Kan şekeri yüksekliği, 
  • Hamilelerde zehirlenme
  • Sindirim sistemi iltihaplanması veya crohn hastalığı
  • Bağırsak hastalıkları ve  hastalığı gibi faktörler trombosit hacmi yüksekliğine neden olabilmektedir.

MPV yüksekliği belirtileri arasında en yaygın olanı kanamalarda koyulaşmadır. Kan akışkan ve canlı kırmızı değil, daha koyu renkli olabilir. Bu gibi durumlarda pıhtılaşma riski ve daha ciddi sorunları engellemek için acil müdahale gerekebilir.  

Yüksek MPV değerlerine bağlı olarak kalp ve damar sorunları yaşayabilirsiniz. Çünkü pıhtılaşmanın artışı, kalp damarlarında tıkanmalara neden olabilmektedir. Bu olasılık, her hastaya göre değişebileceği için en uygun zamanda tedavi aşamasına geçilmelidir. Özellikle 11,5 referansını geçen hastalar için daha acil önlemler alınır. 

MPV yüksekliği oluştuğunda, kanda pıhtılaşma sorunu meydana gelmektedir. Pıhtılaşan kan, çeşitli riskler barındırabilir. En yaygın risk faktörleri arasında, kalp krizi, inme, derin ven trombozu yer alır. Bu tür ciddi hastalıklara yakalanmamak için belirtiler konusunda hassas davranmak, uzman önerilerini dikkate almak gerekmektedir.  

MPV Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Doktorunuz eğer MPV kan tahlili isterse sizi laboratuara yönlendirecektir. Laboratuarın yoğunluğuna göre, sizden istenen MPV nedir kan tahlili ölçümlerini yaptırmak için  alarak kan vermeniz gerebilir.

MPV nedir kan tahlili için doktordan gelen yönlendirmelere göre randevuyu tekrar edebilirsiniz. Size uygun tarih aralıklarına göre seçim yaparak tahlillerle alakalı daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

MPV Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Tahlil sonuçlarına E - Nabız ve hastanenizin  sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. MPV nedir kan tahlili sonuçları netleşene kadar sonuç sayfasını belirli aralıklarla ziyaret edebilirsiniz. Tahlil sonuçlarını doktorunuzun değerlendirmesi içinse hastane ziyareti yapmanız gerekebilir. 

MPV Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

MPV Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Trombosit hacmi için kan tahlillerini yaptıracağınızda, öncelikle hastanede kan vermelisiniz. Kan verirken, doktorunuzun özellikle belirtmiş olduğu tahlil türüne göre kan alımı yapılmaktadır. Trombosit hacmi testi için alınacak kan miktarını doktorunuz ilgili birime aktaracaktır. Kanınızdaki MPV değerlerinin incelemesi ise laboratuvar ortamında sonuçlandırılmaktadır.

MPV Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Trombosit hacmine dair sonuçları birkaç saat içinde alabileceğiniz gibi birkaç gün içinde de alabilirsiniz. Hastane ve test sonucunu verecek laboratuvarın yoğunluğuna göre süre değişebilmektedir. Ayrıca daha farklı etkenler de tahlil sonuç süresini etkileyebilir.

Barkod ile MPV Kan Tahlili Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

Barkod sistemi ile de aratabileceğiniz trombosit hacmi testinin sonucunu, hastanenizin tahlil sonuçları bölümünde bulabilirsiniz. Hastane web sayfasında tahlil araması yaparak direkt kan tahlili MPV nedir öğrenebilir, doktorunuza inceletebilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.