Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kemik İliği Ödemi Nedir? Kemik İliği Ödemi Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kemik iliği ödemi, kemik içindeki yumuşak dokuda (kemik iliği) sıvı birikiminden kaynaklanan bir durumdur.

Kemikteki ödem çok ilerlemişse ve kemiğin bir bölümü artık ölü kemik hücrelerine dönüşmüş durumdaysa açık veya kapalı şekilde kemik iliği ödemi ameliyatına başvurulur.

Kemik İliği Ödemi Nedir?

Kemik İliği Ödemi Nedir?

Kemik iliği ödemi, çoğunlukla kemik iliğinde biriken sıvıdan dolayı ortaya çıkar ve tipik olarak kırıklar veya osteoartrit (kalça kireçlenmesi) gibi durumlarla ilişkilidir.

Ağrı, genellikle temel belirti olmasına rağmen kemik iliği ödemi, nedensel mekanizmalar, temel hastalık, tedavi ve prognoz açısından çeşitlilik gösterir.   

Bir odaya hapsolmuş olan kemik iliği ödem sıvısının birikmesi ve buna bağlı olarak oluşan basınç durumuna kemik iliği ödemi adı verilir.

Genellikle travma, beklenmedik şiddetli aktiviteler, burkulmalar, mikro kırıklar veya bazen osteomiyelit (kemik iltihabı), gut, romatizmal hastalıklar gibi durumlar sonrasında ortaya çıkabilir. Ancak bazen nedeni belirlenemeyen durumlar da sıkça görülebilmektedir.

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nedir?

Kemik iliği ödemi ameliyatı nedir sorusunun cevabı, kemikte oluşan ödemin ilerlemesi sonucu hastanın cerrahi müdahale geçirerek ödem bölgesindeki basıncın ve ağrının azaltılarak sağlığa kavuşturulmasıdır.

Ödem geç fark edilmiş ve çok ilerlemiş seviyede olduğu durumlarda kemiğin bir bölümü artık ölü kemik hücrelerine dönüşür.

Bu durumlarda kemik iliği ödemi ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.

Genellikle kemik iliği ödemi ameliyatında kemiğe küçük delikler açılır ve bu delikler sayesinde o bölgedeki basıncın ve ağrının azaltılması sağlanır. 

Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinin sürekli olarak denenmesi ve başarısızlıkla sonuçlanması, nihai çare olarak kemik iliği ödemi ameliyatını gerektirebildiği gibi, kemikteki ödemin zamanla ilerlemesi de kemik iliği ödemi ameliyatı ile sonuçlanır.

Çocuklarda Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Olur?

Kemik iliği ödemi çocuklarda nadir görülen bir sağlık sorunudur. Çocuklarda kemik iliği ödemi ameliyatı, ancak ileri aşamada ödeme sahip çocuk hastalar için uygulanır.

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi cerrahi yöntemle kemik iliği ödemi bulunan alan çıkarılıp, boşaltılan bölgeye serbest kemik nakillerinin yerleştirilmesi genellikle en etkili tedavi seçeneğidir.

Kadınlarda Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Olur?

Kemik iliği ödemi yetişkin kadınlarda görülebilen bir sağlık sorunudur. Kadınlarda kemik iliği ödemi ameliyatı, tüm bireylerde olduğu gibi ileri seviyedeki ödeme sahip kadın hastalar için uygulanabilir. Kadınlarda kemik iliği ödemi ameliyatı, cerrahi yöntemle kemik iliği ödemi bulunan bölge çıkarılıp, boşaltılan bölgeye serbest kemik nakillerinin yerleştirilmesi genellikle en etkili tedavi seçeneğidir.

Erkeklerde Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Olur?

Kemik iliği ödemi, yetişkin kadınlarda olduğu gibi yetişkin erkeklerde de görülebilen bir sağlık sorunudur.

Erkeklerde kemik iliği ödemi ameliyatı, tıpkı kadınlarda olduğu gibi ödem çok ilerlemiş ve kemiğin bir bölümü ölü kemik hücrelerine dönüşmüş durumda olan erkek hastalar için uygulanabilir.

Erkeklerde kemik iliği ödemi ameliyatı, kemik iliği ödemi bulunan bölge çıkarılıp, boşaltılan bölgeye serbest kemik nakillerinin yerleştirilmesi ile yapılır.

Ameliyatta kemiğe küçük delikler açılır ve bu delikler sayesinde o bölgedeki basıncın ve ağrının azaltılması sağlanır.

Yaşlılarda Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda kemik iliği ödemi ameliyatı nasıldır sorusunda yaş faktörü önemli olsa da operasyonun hayati tehlikesi olmadığı söylenebilir.

Ancak kronik hastalıklar ve doktorunuzun yönlendirmesi bu noktada önemlidir.

Ödemi ilerlemiş ve durumu komplike olan hastalarda kemikteki basıncı tahliye etmek için bazı durumlarda kalça foraj ameliyatı gibi daha farklı yöntemlere başvurulabilir.  

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kemik iliği ödemi ameliyatı, ölü kemik hücrelerine dönüşmüş ileri seviyedeki ödemler için açık ya da kapalı şekilde yapılır.

Kemik iliği ödemi ameliyatında, cerrahi müdahale ile ölü kemik dokusu kesilip çıkarılarak kemikte meydana gelen eksik dokunun yerine yeni kemik nakli yapılır ve o bölgedeki eklem bütünlüğünün yeniden sağlanması için çalışılır.

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Ödemi ameliyatı riskli mi sorusu için, operasyonun hayati tehlike taşıyan herhangi bir riskinin olmadığını söylemek mümkün.

Ameliyat sonrasındaki süreçte, kan tetkikleri aracılığıyla bağışıklık sistemi yanıtı düzenli olarak izlenmesi gerekir.

Hem altta yatan hastalığın kendisinden hem de kemik iliği nakli sırasında ve sonrasında kullanılan bağışıklığı baskılayıcı ilaçlardan dolayı dikkate alınması gereken bazı durumlar mevcuttur.

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kemik iliği ödemi ameliyatı sonrası nelerin yapılabileceğine uzman doktor önerileriyle birlikte karar verilir.

Kemik iliği ödemi ameliyatı sonrasındaki süreçte, kan tetkikleri aracılığıyla bağışıklık sistemi yanıtı düzenli olarak izlenir.

Bu yanıtın tam anlamıyla düzelmesi beklenirken, birey enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalabilir. Kemik iliği ödemi ameliyatı sonrası alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Elleri düzenli olarak antibakteriyel sabunla yıkamak
  • Hasta olan ve enfeksiyon bulaştırma riski taşıyan kişilerden kaçınmak
  • Kalabalık ortamlarda maske kullanmak
  • Ateş, burun akıntısı, nefes darlığı, ishal, öksürük gibi enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında hemen sağlık kuruluşuna başvurmak
  • Ağız ve diş sağlığına özen göstermek
  • Kişisel hijyen kurallarına uymak

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kemik iliği ödeminin üç aşaması, yaklaşık 1 ay süren bir başlangıç aşamasını, ardından 1 veya 2 ay süren bir plato aşamasını ve son olarak 4 ila 6 ay süren bir gerileme aşamasını içerir.

Kemik iliği ödemi ameliyatının iyileşme süreci, genellikle bir dizi faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Her bireyin iyileşme süreci farklı olabildiği gibi pek çok faktör bu süreci etkileyebilir.

Bu faktörler arasında bireyin genel sağlık durumu, tedaviye ne kadar erken başlandığı, tedavi yöntemleri, yaş, cinsiyet ve diğer sağlık sorunları yer alabilir.

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kemik iliği ödemi neden oluşur?

Kemik iliği ödeminin en sık karşılaşılan sebepleri arasında kemikte oluşan zedelenme ve travmalar yer alır. Düşme, çarpma ve burkma gibi sebepler sonucu ortaya çıkar. Bunların yanı sıra ağır iş yapan, eklem zorlayıcı sporlarla uğraşan kişilerde de aşırı kullanım sonucu kemik iliği ödemi oluşabilir. Travmadan sonra en çok karşılaştığımız kemik iliği ödemi sebebi eklem kireçlenmeleridir. 

Mikro kemik kırıkları, kortizon içerikli ilaçlara bağlı oluşan kemik deformasyonları, kemik beslenme problemleri, gut hastalığı, anemi, ro matizmal hastalıklar, radyoterapi, tümoral etkenler, kemik iliği sendromu, kemik iliği ödemi belirtileri kemik iliği ödemine neden olan başlıca etkenlerdir.

Kemik iliği ödemi yaşam kalitemizi nasıl etkiler?

Kemik iliği ödemi ciddi bir durum olsa da erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınarak yaşam kalitesini etkilemeden yönetilebilir. Zamanında tedavi edilmezse, kemik iliği ödemi önemli sorunlara yol açabilir. Bu sebeple, kemik iliği ödemi belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, derhal bir doktora başvurmanız oldukça önemlidir. 

Kemik iliği ödemi önlenebilir mi?

Kemik iliği ödemi genellikle kemik iliği hastalıklarının bir belirtisi olarak karşımıza çıkar ve bu durumu önlemek oldukça zor olabilir. Yine de kemik iliği ödemi riskini azaltmak için bir dizi önlem alınabilir. Bu önlemler arasında sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, düzenli olarak egzersiz yapmak ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinmek önemlidir. Ayrıca, kemik iliği hastalıklarının erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi, kemik iliği ödemi riskini oldukça azaltabilir.

Kemik iliği ödemi için ameliyat zorunlu mu?

Kemik iliği ödemi erken teşhis edildiği zaman istirahat ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Aksi halde semptomlar uzun süredir varsa ve ödem 2 ayı geçmiş durumda ise uzman doktorun yönlendirmesiyle birlikte kemik ilik ödemi için ameliyat gerekebilir.

Kemik İliği Ödemi Ameliyatı kaç saat sürer? 

Kemik iliği ödemi ameliyatı kaç saat sürer sorusunda cevap, ödemin durumu ve cerrahi müdahaleye göre değişkenlik gösterir. Kemik iliği ödemi ameliyatının kaç saat sürdüğü, genellikle hastanın durumuna ve operasyonun yöntemine bağlı olarak değişebilir. Çoğunlukla 1 ila 3 saat arasında sürer, ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir.

Kemik iliği ödeminde kaç çeşit tedavi yöntemi vardır?

Başta ilaç ve istirahat olmak üzere foraj operasyonları, kök hücre tedavisi ve ödemin durumuna göre kemik iliği ödemi ameliyatı yapılır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.