Yassı epitel hücreler vücudun içinde ve dış kısımlarında birçok farklı yerde bulunarak temel olarak koruyucu görevi görür.
Daha çok üretra ve vajinada yoğun olarak bulunurlar. Vücudun bu kısımlarında normalden fazla görüldüklerinde enfeksiyon, tahriş ve iltihap gibi durumlardan şüphelenilir çünkü yoğun yassı epitel oranı korumanın fazlalaşmış olabileceği anlamını taşır.
Yassı epitel yüksekliği bazen numune alımındaki dış sebeplerle olabilir ama seviyenin sürekli yüksek olması detaylı inceleme gerektirir.
İdrarda yassı epitel yüksekliği travma, idrar yolu enfeksiyonu ve inflamasyon gibi sebeplerle olabilir.
Uzman değerlendirmesi ile gerekli önlemler alınarak tedavi süreci başlatılır.
Epitel hücreler cilt, sindirim sistemi, damarlar ve iç organlar gibi vücudun çeşitli yerlerine dağılmış şekilde bulunan ve temel olarak dokuları örterek koruma görevi gören yapılardır. Bu hücreler çok katlı ve tek katlı olarak ikiye ayrılırlar.
Tek katlılar daha dayanıksız hücreler iken çok katlılar yapısal olarak daha kalın ve dayanıklıdırlar.
Yassı epitel nedir sorusu özetle epitel hücreleri arasında bir türdür şeklinde yanıtlanabilir.
Yassı epitel hücreleri vücudun içinde ve dışında farklı görevleri yerine getirmek için bulunabilirler. Vücut dışında cilt, saç ve tırnakların oluşumunu desteklerler.
İç organların iç yüzeylerde yoğunlaşarak organları koruma altına alırlar. İdrar yolunda, üretra ve vajinada yoğun şekilde bulunurlar.
İdrar testinde yassı epitellere belli bir miktarda rastlamak normaldir. Yassı epitel hücreler koruma ve salgı yaratma görevinin yanında taşıma ve emilimde de rol alırlar.
Yassı epitel hücrelerin tabakası çok incedir ve hücreler birbirine çok yakın durur.
Birbiriyle sıkı bağlantısı olan hücreler zararlı maddelerin önünde bariyer görevi görebilirler. Bu hücreler arasında farklı bağlantı çeşitleri farklı görevlere hizmet eder.
Hücrelerin birbiriyle bağlantısının sıkı olmasını desmozomlar sağlar.
Tight junctions diye adlandırılan bağlantılar bariyer yapısı oluşumunu sağlayarak zararlı maddelerin önünden kalkan oluşumunda rol alır.
Gap junctions isimli bağlantıların görevi ise hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamaktır.
İdrar tahlilinde farklı epitel türleri görülebilir. Bazı türler erkeklerde bazıları kadınlarda daha çok görülür.
Epitel türlerinin yoğunluğuna ve türüne göre bir sorun olup olmadığına uzman hekimler karar verir.
Kadın ve erkeklerde idrarda yassı epitelin yüksekliği tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Ek tahlillerle birlikte değerlendirme yapılır.
Mesela bir erkekte idrarda bu hücreler çıktığında üretra enfeksiyonu riskinin araştırılması için üretral akıntıdan numune alınması ve değerlendirilmesi gerekebilir.
Bir kadında ise idrar yolu enfeksiyonu riskine karşı idrar kültürü tahlili yapılması tercih edilebilir.
Araştırma aşamasındaki adımlar fiziksel muayene, hastanın öyküsünün dinlenmesi ile birlikte uzman hekimin yorumuyla atılır.
Tam idrar tahlili ile idrarda yassı epitel yoğunluğu ölçülür. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı hissetme, kanlı idrar gibi durumlar mevcut ise tam idrar tahlili genellikle istenir.
Tam idrar incelemesi için genellikle günün ilk idrarı alınır bu yüzden hastaneye buna göre gitmekte fayda vardır.
Yassı epitel hücreler sağlıklı bir insanda belli bir döngüde vücuttan atılır. Bu yüzden idrar tahlilinde bir miktar bu hücrelerden olması normaldir.
İdrarda yassı epitel yüksekliği görüldüğünde böbrek sorunlarından, karaciğer problemlerinden ve idrar yolu dahil olmak üzere boşaltım sistemi hastalıklarından şüphe edilir.
Kök nedeni bulmak uygun tedavi sürecinin oluşturulması için çok önemlidir.
İdrar testlerinde kullanılan referans aralıkları ve ölçüm değerleri laboratuvarda laboratuvara farklılık gösterebilir.
Genel olarak yassı epitelin idrarda 20 hpf değerinden az olması beklenir. 15-20 hpf değerinden az bir sonuç çıkarsa kişinin durumu normal kabul edilir.
Bu değerin altında kalan ya da üstünde olan sonuçlarda ekstra inceleme yapılması gerekir.
Sonuçların en sağlıklı şekilde değerlendirilmesi için uzman görüşü şarttır; birçok farklı parametre de beklenen ortalama değeri değiştirebilir.
Tam idrar tahlilinde yassı epitel değeri yüksek çıktığından ek birkaç tetkik daha yapılması gerekir. Altta yatan esas sebebe ulaşabilmek için detaylı analiz gerekir.
Yassı epitelin yüksekliği şu hastalıkların habercisi olabilir;
Gebelikte yapılan idrar tahlillerinde yassı epitel hücre değerinin yüksek olması normaldir. Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler bu hücrelerin miktarının yükselmesine neden olur. Doğum sonrası ortalama 1 yıl içinde değerler eski seviyesine döner.
Yassı epitel hücrelerin zarar görmesi vücudun savunma mekanizmasında zayıflama anlamına gelir. Mesela ciltteki yassı epitel hücreler zarar görürse cilt enfeksiyonları oluşabilir ya da yaralar geç iyileşebilir. Akciğerlerdeki yassı epitel hücreler hasar alırsa solunumda problemler ortaya çıkabilir.
Yassı epitel nedir sorusunun cevabı detaylı verildiğinde bu hücrelerin önemi daha iyi anlaşılır. Bu hücreler hayati önem taşıyan yapılardır. Bu hücreler vücuda zararlı maddelerin girmesini engeller. İç organların korunmasında da aktif rol oynarlar. Bu hücreler değişime uğrayarak vücutta çeşitli yerlerde farklı fonksiyonları da gerçekleştirirler. Örneğin ciltteki yassı epitel hücreleri cildi koruma donanımıyla işlev görürken, akciğerdeki yassı epitel hücreleri bu bölgeye uyumlanarak gaz döngüsünü destekler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.