Hazımsızlık veya mide yanması, gaz gibi sorunlarınız olduğunda duodenit nedir, acaba duodenitim mi var diye düşünülebilir.
İnce bağırsağın ilk kısmında duodenum adı verilen bir yapı bulunur. Bu yapı besinlerin sindirim sürecinde önemli rol oynar.
Bazı durumlarda duodenum zarı iltihaplanabilir ve duodenit adı verilen bir bağırsak rahatsızlığına dönüşebilir.
Yediğiniz besinler çoğunlukla mideden ince bağırsağa doğru gider ancak duodenumda iltihaplanma varsa besinler doğru sindirilemeyeceği için yemek yerken veya sonraki süreçte mide yanması, gaz gibi şikayetleriniz olabilir.
Duodenit belirti gösterdiğinde bir doktora danışmanız tedavinizin doğru planlanması açısından önemli ve gereklidir.
Böylelikle olabilecek en hızlı süreçte tedaviniz başlar ve hayat kaliteniz yükselir. Hastalığın kötüleşmemesi için tedavi gereklidir.
Duodenit, ilk başlarda hiçbir belirti göstermeyebilir ancak belirti gösterdiğinde karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlardır:
Duodenitin en yaygın sebebi H.pylori adı verilen helikobakter bakteri enfeksiyonudur.
Birçok insanın midesinde helikobakter pilori bakterisi vardır ancak bu bakterilerin sayıca artması hastalığa sebebiyet verebilir.
Bu bakteriler duodenuma girdiğinde iltihap oluşturarak kişinin duodenit hastalığına yakalanmasına neden olur. H.plyori bakterisi dışında bazı nedenleri şunlardır:
Doktorlar duodenitin türünü belirlerken çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanarak neyin duodenite sebep olduğunu bulurlar.
Böylelikle hastalığın türünü belirleyip o türe özgü tedavi yöntemi izlerler. Türe özgü tedavi sayesinde hastalık daha hızla iyileşir. Hastalığın yaygın türleri şunlardır:
Eğer doktorunuz duodenitiniz olduğunu düşünüyorsa size bazı testler ve görüntüleme yöntemleri uygulayarak tanınızı koyabilir. Bu testler şunlardır:
Duodenit nedir sorusunun cevabını öğrendikten ve teşhis aldıktan sonraki adım hastalığın tedavisidir.
Duodeniti tedavi etmeden önce yapılması gereken en önemli şey türünü belirlemektir. Türü belirlendikten sonra tedavi buna yönelik olarak doktorunuz tarafından planlanır.
Bazı tedavi yöntemleri şunlardır:
Eğer duodenitiniz varsa ve bu alerjiden kaynaklanmıyorsa fazla asit üreten ve mideyi rahatsız eden yiyeceklerden kaçınmanız en iyisidir.
Bu besinlere örnek olarak alkol, meyve suyu, baharatlı, yağlı ve kızarmış yiyecekler verilebilir.
Bu yiyecekleri beslenmenizden çıkartıp yerine liften zengin ve az yağlı yiyecekler koymak belirtilerinizin hafiflemesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Bunların yanında beslenme düzeninizi oturtmak için bir diyetisyenle çalışarak bu süreçte en doğru bilgileri ondan öğrenebilirsiniz.
Duodenitin teşhis edilmesi zordur çünkü hastalık zaman zaman tekrarlayıp yok olabilir.
Akut duodenitte belirtiler birkaç gün sürebilirken eğer hastalık bu aşamada tedavi edilmezse sindirim sisteminde daha fazla yer ederek kronik safhaya geçebilir.
Kronikleşen hastalık zamanla farklı hastalıklara dönüşebilir veya hayat kalitenizi düşürebilir. Doktorlar doğru teşhis ve tedaviyle hastalığın olabildiğince kısa sürede tedavi edilmesini amaçlarlar.
Hastalık tedavi edilmediğinde kronikleşebilir. Kronikleşen hastalık da ülser ve mide kanamasına sebep olabilir. Bazı durumlarda iltihaplanma mide kanalına sıçrar ve oradaki hücreleri etkileyerek gastrite sebep olabilir. Bununla beraber mide kanseri riski de artabilir. Bu nedenle belirtilerinizin olduğu durumlarda doktora gitmeniz sağlığınız için önemlidir.
Stresin doğrudan duodenite sebep olduğu söylenemez ancak stres sindirim sisteminin fonksiyonlarını etkilediği için bazı bireylerde belirtilerin şiddetini artırdığı gözlemlenmiştir.
Doğru tedaviyle beraber duodeniti olan hastaların çoğu iyileşir. Bazı istisnai durumlarda hastalık kronikleşebilir veya duodenal ülsere çevirebilir. Eğer tedavi olmanıza rağmen belirtileriniz devam ediyorsa doğru bilgi için doktorunuzla görüşmeniz gereklidir.
Çölyak, vücutta glütene karşı proteinler üretilmesi hastalığıdır. Bu proteinler çölyak hastası biri gluten yediğinde bağırsaklarda tahribat ve iltihap oluşturarak duodenite sebep olabilir. Bu nedenle eğer çölyak hastasıysanız bağırsak sağlığınız için glutensiz gıdalar tüketmeniz önemlidir.
Her hastalıkta olduğu gibi duodenitte de erken teşhis ve tedavi önemlidir. Her hastanın tedavisi kendine özgüdür bu yüzden başka birine önerilen tedavileri evde denememeniz, belirtileriniz varsa doktora görünmeniz gereklidir. Böylece tedavi size özel olarak planlanacaktır. Doktora gitmediğinizde veya başka birine önerilen tedaviyi uygulamanız hastalığın kötüleşmesine ve bağırsak kanserine sebep olabilir bu nedenle en doğru teşhis ve tedavi için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Duodenit, ince bağırsağın duodenum zarı adı verilen kısmında iltihaplanmayla karakterize edilen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kişide çeşitli sindirim sorunlarına yol açarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Belirti verdiği andan itibaren en kısa sürede teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Hastalığın teşhis ve tedavisi için doktorunuza danışmalısınız.
Gastrit ve duodenit birbirine benzese de aralarında bazı farklar vardır. Bunun için her iki terimin de anlamına bakmak gerekir. Duodenit en kısa şekliyle ince bağırsağın bir parçası olan on iki parmak bağırsakta iltihaplanma olarak tanımlanabilir. Gastrit de duodenit gibi bir iltihaptır ancak gastrit mide astarında görülür. Mide astarının iltihaplanmasıyla gastrit oluşur. Bazı durumlarda bu gastrit ve duodenit aynı anda görülebilir. Bu duruma gastro-duodenit denir.
Bazı durumlarda gastrit ve duodenit hastalıklarının belirtileri aynı olabilir. Bu belirtiler şunlardır: mide bulantısı, kusma, mide yanması, midede gaz, şişkinlik vb. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktora giderek muayene olmanız hastalığınızın doğru teşhisi için önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.