Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Ağır metal zehirlenmesi, kurşun, alüminyum, arsenik, cıva ve bakır gibi bileşenlerin insan vücudunda oluşturduğu rahatsızlık ve olumsuzluklar olarak tanımlanabilir.

Ağır metaller toplumun büyük bir kısmını etkiliyor ve havada, toprakta ya da su kaynaklarında birikerek hem insan hem de diğer canlıların sağlığını tehdit edebiliyor.

Madencilik, boya imalatı, kaynak ve atık tesisleri gibi alanlarda çalışanlar ya da bu işlemlerin yapıldığı alanlara yakın noktalarda bulunanlar ağır metal zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kalabiliyor.

Bununla birlikte yeme pişirilen tencereler, tavalar hatta içilen sular bile ağır metal zehirlenmesi belirtileri ve göstergelerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Ağır Metal Zehirlenmesi Nedir?

“Ağır metal zehirlenmesi nedir?” Ağır metal zehirlenmesi, çeşitli yollarla vücuda giren metallerin insan vücudunda birikerek tehlikeli oranlara sahip olması ile gerçekleşen hastalıklardır.

Ağır metallerin vücutta yüksek oranda birikmesi tiroid, otizm ve kısırlık gibi hastalıkları tetikleyebilir.

Daha ileri durumlarda bireylerin vücudundaki metal birikiminin ölümlere bile yol açtığı görülebilir.

“Ağır meta zehirlenmesi nasıl olur sorusu farklı organlar için farklı cevaplara sahip olabilir:

  • Civa: Böbreklerde ve karaciğerlerde hasarlara neden olabilir
  • Alüminyum: Hafıza kaybı ve Alzheimer gibi nörolojik sorunlara neden olabilir
  • Arsenik: Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarıyla birlikte solunum sisteminde de hasarlara yol açabilir
  • Nikel: Alerjik hassasiyetlerin artmasına neden olabilir
  • Krom: Sindirim sistemlerindeki bozukluklara, karaciğer ve akciğerde iltihaplanma ve kanser gibi risklere yol açabilir.

Ağır metal zehirlenmeleri uzun bir süre düzenli olarak maruz kalınan metallerin vücutta zararlar oluşturmasına neden olur.

Vücuttaki hasarların atlatılması için profesyonel tedavi gerekebilir.

Ağır metal zehirlenmesinden şüphelenildiği anda en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurmak ve uzman hekimlerin gözetimini sağlamak doğru bir tercih olur.

Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Ağır metal zehirlenmesi belirtileri nelerdir, sorusu çeşitli belirtilerle cevaplandırılabilir. Ağır metal zehirlenmelerinin belirtileri birçok zehirlenme belirtisiyle benzerlikler taşır.

Mide bulantısı, karın ağrısı, nefeste darlık, titreme, el ve ayaklarda uyuşma, ağız kuruluğu, egzema, hiperpigmentasyon  gibi belirtiler, ağır metal zehirlenmelerinin ilk belirtileri içinde kendilerini gösterirler.

Ağır metal zehirlenmesinde görülen diğer belirtiler de şu şekildedir:

 Ağır Metal Zehirlenmesi Neden Olur?

Ağır metal zehirlenmesi vakaları birçok elementin insan vücudunda oluşturduğu etkiler sonucu meydana gelir. Ağır metal zehirlenmesi olaylarının vücuda etkilerinin neler olduğu şu şekildedir:

  • Kurşun elementi petrol, sigara, trafik yoğunluğu, saç boyaları gibi malzemeler aracılığıyla insan vücuduna girer. Sinir sisteminde ve kemik sağlığında olumsuz etkilere neden olur.
  • Diş macunları, gargaralar, teflon tavalar yüksek oranda fluorid içerir. Yüksek miktardaki fluoridler dişlerde lekelenme ve kemiklerde zayıflama gibi sonuçlara neden olabilir.
  • Bakır elementi su boruları aracılığıyla vücuda taşınabilir. Vücuda yararlı olan elementlerin faydalarının etkisini azaltır. Yumurta, soğan, sarımsak ve pırasa tüketimi bakırın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için sıklıkla tüketilebilir.
  • Civalar ton balığı konserveleri ve diş dolguları gibi unsurlarla vücuda giriş yapabilir. Özellikle beyin için etkili olan civanın etkilerini azaltmak için C vitamini ve selenyum takviyeleri tercih edilebilir.
  • Yemek kapları, tuzlar, deodorantlar gibi çok farklı alanlardaki unsurlar alüminyum içerebilir. Alüminyum Alzheimer gibi hastalıklar konusunda tetikleyici özellikleri ile ayırt edilir. Kalsiyum, magnezyum ve çinko kullanımı rahatsızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Arsenik, şarap ve bira çeşitlerinde, boyalarda yer alabilir. Karaciğerlerde, böbreklerde ve solunum sistemlerinde yarattığı olumsuz etkileri ile bilinirler.

Ağır Metal Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Ağır metal zehirlenmesi belirtilerive sonrasında yapılan idrar ve kan testleri sayesinde vücutta biriken ağır metallerin tespit edilmesi oldukça kolay bir hale gelir. İdrar testleri ile belirlenebilen ağır metallerin bazıları alüminyum, arsenik, bakır, baryum, berilyum, bor, cıva, çinko, fosfor, demir, iyor, kalsiyum, kobalt, kurşun, magnezyum, uranyum, nikel ve potasyum olarak sıralanabilir.

Kan testi ile belirlenebilen bazı elementler ise şunlar: Bakır, cıva, çinko, kobalt, mangan, platinyum, selenyum, lityum, magnezyum, kurşun, uranyum ve vanadyum.

Ağır Metal Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Ağır metal zehirlenmesi tedavisi genellikle şelasyon tedavisine, EDTA (etilen daimin tetra asetik asit), vitamin B, vitamin C, magnezyum ve çinko takviyesi ile sağlanır.

Bu uygulamalar uzman hekim gözetiminde haftada iki kez uygulanır.

Uygulama yaklaşık olarak 2-3 saat arasındaki bir zaman dilimini kapsar.

Genellikle damar yolundan sağlanan bu tedavide ağızdan ya da fitil yoluyla uygulama yapıldığı da bazı vakalarda görülebilir.

Bununla birlikte damar yolu tedavileri diğer yöntemlere oranla daha başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur.

Ağır metal zehirlenmesi tedavi süreci sonrasında hastanın eski sağlığına yeniden kavuşabilmesi için dinlenmesi ve kendine zaman ayırması önemli bir yer tutar.

Tedavi süreci sonrasında hastanın evinde dinlenmesi ve yorucu bir yaşam stilinden uzak durması önemlidir.

Ağır Metal Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ağır metal zehirlenmesi nedir?

Kurşun, alüminyum, kadmiyum, cıva, bakır, arsenik gibi elementlerin vücutta yoğun miktarda birikmesi ve çeşitli rahatsızlıklara neden olması durumudur.

Ağır metal zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Metal zehirlenmesi vakalarında hastaların hissettikleri belirtiler ve hastaların rahatsızlıkları göz önüne alınır ve teşhis konulabilir. Baş ağrılarının artması, dikkat eksikliği, karın ağrıları, sindirim sorunları, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş gibi birçok belirti ağır metal zehirlenmesinin en yaygın belirtileri içinde yer alır.

Ağır metaller vücuda nasıl girer?

Bu metaller vücuda yeme içme, nefes alma, temas etme gibi yollarla girer. Yumuşak dokularda birikebilen metaller bu dokular üzerinde uzun yıllar boyunca kalabilir. Dokular aracılığıyla anneden çocuğa iletilebilir. Uzun süreli metal birikmeleri organ ve dokularda çeşitli hastalık ve hassasiyetlerin de gelişmesine neden olabilir.

Ağır metal zehirlenmesine ne iyi gelir?

Zehirlenmelere EDTA, B ve C vitaminleri ile magnezyum ve çinko gibi takviyeler iyi gelebilir. Bu tür takviyeler profesyonel tedavilere ek olarak hastalara reçete edilebilir veya hastane ortamındaki serumlar yardımıyla hastaya verilebilir.

Ağır metaller hangi besinlerde yer alır?

Yoğun olarak deniz ürünleri ile insan vücuduna geçebilir. Balıklar ve deniz kabukluları ağır metalleri içlerinde bulunduran hayvansal gıda çeşitlerinin başında gelir. Kara hayvanlarında ise özellikle kadmiyum, bakır ve kurşun yoğun ve önemli miktarlarda bulunabilir.

Ağır metal testi nerede yapılır?

Ağır metallerin tespit edilmesine yönelik sağlık testleri genellikle bir sağlık merkezinde, donanımlı hastanelerde ya da laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilir. Hastanın kolundan uzman doktor tarafından kan alınır ve bu kan analiz edilir. Aynı zamanda idrar tahlilleri de gerçekleştirilebilir. Bu tahliller sayesinde hastanın vücudundaki ağır metaller ölçülebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.