Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı, kalıcı bir şekilde doğum kontrolü yapılmasını sağlar.
Diğer bilinen adıyla tüp ligasyonu, güvenli ve hamileliği önlemek için etkili bir çözüm yoludur.
Tüp bağlatma ameliyatı, yumurtaların sperm ile döllenmesini önlemek için fallop tüplerinin kesilmesi veya kapatılması demektir.
Fallop tüpleri rahmin her iki yanında bulunan, yumurta ve spermin buluşmasını sağlayan bir yapıdır. Buluşmayı engellemek için fallop tüplerinin engellenmesi gerekir.
Engellemek için tüplere kelepçe, klips veya bant adı verilen araçlar kullanılır. İstenirse, normal veya sezeryan doğumdan hemen sonra gerçekleştirilebilir.
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı işlemine başlamadan önce, kişiyi rahatlatacak ilaçlar damar yolundan verilir. Eğer genel anestezi yapılacaksa, bu yol kullanılır. Lokal (bölgesel) anestezi yapılacaksa, karın ve omurga bölgesini uyuşturacak bir ilaç kullanılır.
Lokal anestezi ile kişi uyanık kalır, ancak herhangi bir ağrı veya acı hissetmez.
Anesteziden sonra ameliyatı yapan cerrah, yapılacak ameliyat türüne göre göbek deliğine büyük veya küçük kesiler açabilir. Eğer küçük kesiler açılırsa, kesilerin içine ucunda ışık bulunan bir kamera yerleştirilir.
Bir delikten kamera ile bakılırken diğer delikten uzun ve ince bir alet kullanılarak fallop tüplerine müdahale edilir. Tüpler kişinin tercih ve durumuna göre, kesilebilir, bağlanabilir, kelepçe veya bant takılabilir.
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı sonrası genellikle 1-2 dikiş kullanılarak kesiler kapatılır ve bölgeye pansuman yapılır. Eğer büyük kesi açılırsa, aletle değil direkt elle müdahale edilerek ameliyat tamamlanır.
Rahimdeki kistler yetişkinlik dönemlerinde zararsız olsa da, yaşlandıkça ve kişi menopoza girince rahimdeki kistler büyüyebilir. Eğer büyürse, doktorunuz durumunuzu inceledikten sonra ameliyat olmanızı tavsiye edebilir. Ameliyattan genellikle 8 saat önce yeme ve içme kesilir. Eğer iyi huylu bir kist varsa, laparoskopik cerrahi (karın boşluğuna kamera ile girilerek görüntülenme sağlanması) tercih edilir. Kötü huylu bir kist için ise açık ameliyat uygulanır.
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı üç şekilde yapılabilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı riskleri nadiren gerçekleşse de, dikkat edilmesi gereken durumlardır. Eğer daha önce karından ameliyat geçirdiyseniz, apandisit patlaması yaşadıysanız, fazla kilonuz veya diyabetiniz varsa, aşağıdaki riskleri yaşama olasılığınız artabilir. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir:
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı sonrası, eğer laparoskopi yaptırdıysanız birkaç saat içerisinde taburcu olabilirsiniz. Mini laparotomi veya laparotomi ameliyatı geçirdiyseniz 1-2 gece hastanede kalmanız gerekir. Ameliyattan sonra hayatınızda bazı kısıtlamalar yapmanız gerekir. Bu kısıtlamalar şunlardır:
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı iyileşme süresi geçirdiğiniz ameliyat türüne ve sağlık durumunuza bağlı olarak değişir. Eğer laparoskopi yaptırdıysanız birkaç gün içerisinde normal aktiviteleri yapabilmeniz gerekir. Doğumdan sonra tüp bağlatma ameliyatı olduysanız, doğumdan sonra iyileşme süresinin üzerine birkaç hafta daha eklenebilir. Eğer ameliyatla birlikte başka bir karın ameliyatı da olduysanız veya sezaryen doğum ile birlikte yapıldıysa, iyileşme 2 aya kadar uzayabilir. Uzman doktorunuzun ameliyat sonrası söylediği noktalara dikkat etmeniz önemlidir. Daha çabuk iyileşebilmek için dikkat etmeniz gereken noktaları bir kağıda yazabilirsiniz.
Ameliyat sonrası karın bölgenizde ağrı olabilir ve aynı zamanda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Tüp bağlatma ameliyatından sonra en sık görülen yan etkiler, omuz ağrısı, şişkinlik, karın krampları, baş dönmesi, mide bulantısıdır. Eğer birkaç gün sonra ağrınız devam ediyorsa veya ateşiniz varsa uzman doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.
Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı geçirmek menstruasyon döngüsünü durdurmaz. Adet döngüsü eskiden olduğu gibi devam eder.
Bireyler ameliyattan korktuğu için ‘’Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı zor mu?’’ gibi sorular sorabilir. Ameliyatın zorluğu kişiden kişiye değişmekle birlikte, ameliyat türüne göre de değişen bir durumdur.
Kordon bağlatma ameliyatının hem avantaj hem de dezavantajları bulunur. Avantajları şunlardır:
Dezavantajları arasında ise kişinin yaşayacağı pişmanlık olabilir. Kalıcı olan bu ameliyatı geri çevirmek pahalıdır ve işe yaramayabilir. Bu yüzden ameliyat olmadan önce iyice düşünmeli ve buna göre bir karar vermeniz tavsiye edilir.
‘‘Tüp (kordon) bağlatma ameliyatı kaç saat sürer?’’ sorusuna tam bir cevap vermek doğru olmaz. Ancak belli aralıklar ile ifade edilebilir. Tüp bağlatma ameliyatında laparoskopi yapılıyorsa yaklaşık 15-30 dakika sürer. Laparatomi ile açık ameliyat yapılıyorsa bu süre 30-90 dakika arasında değişir. Mini laparatomi işlemi ise en uzun sürenidir. 90-240 dakika arasında değişiklik gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.