Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Kızılcık Özü Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kızılcık özü faydaları, genel sağlık sistemi üzerinde etkili olduğu gibi farklı birçok hastalığın tedavisinde de etkin olarak tercih edilmektedir. Özellikle alternatif tıpta kızılcık özü kullanımı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kızılcık özü, kızılcık meyvelerinin pişirilmesi ve suyunun çıkartılması ile başlayan bir üretim sürecine sahiptir. Özel işlemler ile elde edilen kızılcık özü, direkt olarak tüketilebildiği gibi su ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Kızılcık Özü Nedir?

Kızılcık özü,  adı verilen meyvelerden elde edilir. Oldukça eski zamanlardan beri var olan kızılcık, kırmızı rengi ve sağladığı faydalar ile bilinir. Yüksek oranda lif içeriğine sahip olan bu meyveler, etli ve suludur. Mutfaklarda genellikle taze formu ile kullanılan kızılcık, içerisindeki vitamin ve mineraller ile genel sağlık sistemi üzerinde oldukça etkilidir. 

Kızılcık özü, kızılcık meyvelerinin pişirilmesi ve suyunun çıkartılması ile hazırlanmaya başlanır. Ardından elde edilen su, konsantre bir hale gelene kadar ısıtılır ve buharlaştırılır. Bu işlemin ardından elde edilen kıvam sıvı, kızılcık özüdür ve genellikle beslenme ve sağlık takviyeleri için kullanılır. 

Bu yöntemin yanı sıra kızıl özü, soğuk pres tekniği ile de elde edilmektedir. Soğuk pres yöntemi, vakum yöntemi olarak da bilinmektedir. Soğuk pres ile kızılcık meyveleri kaynatılmadan ısı yöntemi ile elde edilen herhangi bir kimyasal maruz kalmadan hazırlanır. Bu sayede kızılcık meyvelerinin besin değerleri de korunmuş olur. Soğuk pres yöntemi ile elde edilen kızılcık özü, insan sağlığı açısından daha yararlıdır ve kızılcık özü satın alınırken, soğuk pres yöntemi ile üretildiğine dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Kızılcık Özünün Faydaları Nelerdir?

Kızılcık özü faydaları, alternatif tıpta sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanılan kızılcık özü aynı zamanda belli başlı hastalıkların meydana gelme riskini de minimum düzeye indirmektedir. Bu nedenle kızılcık özü kullanımı ülkemizde de oldukça yaygındır.

Genel olarak kızılcık özü faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  •  önlemeye yardımcı olur
  • Kanser türlerine karşı vücudun korunmasına yardımcı olur
  • Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde etkin olarak kullanılır
  • Böbrek rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur
  • Diş iltihabı, diş çürümesi ve diş minesinde meydana gelen sorunların giderilmesini sağlar
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve dengeler
  • Stres ve kaygı bozukluklarına iyi gelir
  • Zihinsel sağlığı dengede tutar
  • Kan basıncını dengeler
  •  hastalığına karşı etkilidir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur
  • Antioksidan içeriği ile vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar
  • Kızılcığın içerisinde yer alan melatonin, uyku sorunlarının tedavisinde etkilidir
  • Vücutta oluşan iltihapların giderilmesini ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar
  •  gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır

Kızılcık Özünün Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

Kızılcık özü faydası, genel sağlık sistemi üzerinde öne çıkarken içeriğindeki vitamin ve mineraller, cilt sağlığının korunması için de oldukça etkilidir.

Kızılcık özünün cilt üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sahip olduğu antioksidan içeriği ile cilde zarar veren ajanları yok eder ve cildin parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar
  • Yaşlanma etkilerinin minimuma inmesine destek olur
  • Cilt üzerinde meydana gelen kırışıklık ve ince çizgileri zaman içerisinde onarmaya yardımcı olur
  • Cildin daha sağlıklı ve genç bir görünüme sahip olmasını destekler

Kızılcık Özü Nasıl Kullanılır?

Kızılcık özü kullanmak için ilk olarak soğuk pres tekniği ile üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Bu sayede kızılcık meyvesinin sahip olduğu tüm besin değerlerine sahip olunabilir. Kızılcık özü tüketiminde ise ürünün ham hali sabah ve akşam olmak üzere bir ölçek şekilden kullanılabilir. Bu tüketimi tercih etmeyenler ise alternatif olarak kızılcık özünü aynı oranda su ile karıştırarak içebilir. 

İçeceklerde kokteyl formunda da kullanılabilen kızılcık özü aynı zamanda yoğurda ilave edilerek meyveli  olarak da tüketilebilir. Dondurma, kaymak, peynir ve yulaf gibi ürünlerde de kızılcık özü sos olarak kullanılabilir. Bu aşamada kişilerin damak tadına en uygun tarif seçilebilir ve kızılcık özünün tüm faydalarından yararlanılabilir. 

Kızılcık Özü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kızılcık Özünün Zararları Nelerdir?

Kızılcık özü, kızılcık meyvesinden elde edilir ve bugüne kadar insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olduğu belirtilmemiştir. Ancak yine de kızılcık özünün aşırı tüketilmesi, kişiler üzerinde bazı yan etkilere neden olabilir. 

Özellikle aspirin ile kızılcığın içerisinde yer alan salisilik asit etkileşime geçeceği için düzenli olarak aspirin kullanan kişilerin, kızılcık özü kullanımından önce hekimlerine danışması gerekir. Bunun yanı sıra kronik hastalığa sahip olanların, düzenli ilaç kullananların, hamile ve emzirme döneminde olan kadınlarında yine hekimlerine danıştıktan sonra kızılcık özü kullanması tavsiye edilir. 

Aşırı miktarda kızılcık özü tüketildiğinde görülebilecek yan etkiler arasında; alerjik reaksiyonlar, ciltte kaşıntı ve döküntü yer alır. Bu nedenle, alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerin de kızılcık özü tüketiminden önce gerekli tıbbi kontrolleri sağlaması oldukça önemlidir.

Kızılcık Özünün Besin Değeri Nedir?

Günlük olarak düzenli bir şekilde tüketime uygun olan kızılcık özü, birçok sağlık sorunu için tercih edilebilir. Genel olarak takviye gıda olarak kullanılan kızılcık özü, içerisinde yer alan besin değerleri ile kişilerin günlük vücut ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yüz gramlık kızılcık özünün sahip olduğu besin değerleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Enerji – 995 kalori
  • – 12,2 gram
  • Yağ – 0,13 gram
  • Protein – 2,6 gram
  • Şeker – 12,1 gram

Kızılcık Özü ile Neler Yapılabilir?

Yoğurt, su ya da diğer içecekler ile karıştırılarak tüketilebilen kızılcık özü ile kızılcık vinaigrette sosu yapılabilir. Bu sosun elde edilmesi için kızılcık özü, bal, elma sirkesi ve baharatların bir kap içerisinde karıştırılması yeterlidir. Ardından elde edilen bu lezzetli ve sağlıklı sos, salatalara ilave edilerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra bir bardak suya birkaç damla kızılcık özü damlatılabilir ve üzerine buz ilave edilecek oldukça ferahlatıcı bir içecekte elde edilebilir.

Kızılcık Özünü Kimler, Ne Kadar Tüketmelidir?

Kızılcık özü faydaları her yaştan kişi için tercih edilebilir. Ancak bu aşamada kişilerin yaş grupları ve genel sağlık durumları göz önüne alınmalıdır. Özellikle mide rahatsızlığına sahip olan kişilerin mutlaka uzman hekimlere danışması ve ardından hekimlerin önerilerine uygun olacak şekilde kızılcık özü tüketmesi gerekir. 

Genel olarak çocuklar için düşük dozlarda tüketim önerilmektedir. Bunun neden ise çocukların mide yapılarının yetişkinlere nazaran daha hassas olmasıdır. Yetişkin bireylerde kızılcık özü tüketiminin günlük olarak bir ya da iki çorba kaşığı olması önerilmektedir. Bu durumda çocuklar için bu dozajın, bir ya da iki tatlı kaşığı olması gerekir. 

Kızılcık Özü Zayıflatır mı?

Düzenli olarak tüketilen kızılcık özü, içerisindeki antioksidanlar ve vitaminler ile metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Aynı zamanda kalorisi düşük olan kızılcık özü, lif bakımından oldukça zengindir. Bu da kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar. İçerisindeki yağ asidi ile vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Bunların yanı sıra vücuttaki toksinlerin atılmasını da hızlandırır. 

Tek başına kızılcık özü kullanımı ile kişilerin kilo vermesi pek mümkün değildir. Bunun için kilo vermek isteyen kişilerin düzenli bir şekilde spor yapması ve dengeli beslenme programına da uyması gerekir. Kızılcık özü bu aşamada, kişilerin  destek olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.