Bağışıklık sisteminin herhangi bir alerjene verdiği tepki ile deri alerjisi oluşur. Deri alerjisini tetikleyen birçok farklı unsur vardır. Bu alerji türü bazen bir yiyecek ile ortaya çıkabildiği gibi böcek ısırığı, kimyasal ürün teması gibi durumlarda da kendini gösterebilir.
Sizi hastalıklardan koruyan, hayata karşı direncinizi artıran bağışıklık sisteminizin en geniş organı deridir. Hem içerden hem de dışarıdan gelecek tehlikelere karşı koruyucu kalkan görevi üstlenen deri farklı uyaranlara karşı reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar deri alerjisine sebep olur.
Kaşınma ve ciltte kızarıklık deri alerjisini anlamanıza yardımcı olur ancak deri alerjisinin birçok farklı çeşidi vardır. Günümüzde özellikle ve kurdeşen çok sık görülen cilt alerjileri arasında yer alır. Ciltte kuruluk ve aşırı ile anlaşılan bu deri alerjileri farklı derecelerde meydana gelir. Önlem almadığınız takdirde alerjinin verdiği rahatsızlık daha da artacaktır.
Deri alerjisi belirtileri alerjinin türüne göre farklılık göstermekle beraber hemen hemen aynıdır.
Sıklıkla görülen cilt alerjisi belirtileri şöyledir:
Deri alerjisini meydana getiren unsurlar kişiye göre değişmektedir. Alerjik besinlerin tüketimi, derinin alerjik reaksiyon göstermesine sebep olacak maddelerle temas ve stres deri alerjisine neden olabilir. Genel olarak deri alerjisi nedenleri aşağıdaki gibi detaylandırılabilir;
Yoğunluğu değişiklik gösteren egzama en yaygın deri alerjisi türlerindendir. Atopik dermatit olarak da bilinen bu alerji türü derinizin farklı yerlerinde ortaya çıkarak kendini gösterebilir. Şiddetli kaşıntı ve kuruluğa eşlik eden yanma, şişlik gibi reaksiyonlarda atopik dermatit deri alerjisi belirtileri arasında yer alır.
Deri üzerinde kırmızı yaralar gibi duran egzama, farklı alerjenlerle cildinizin temas etmesiyle oluşabileceği gibi stresten kaynaklı da meydana gelebilir. Ailenizde egzaması olan bir birey varsa genetik yatkınlık sebebiyle sizde de bu deri alerjisi görülebilir.
Özellikle; yer fıstığı, kaju, ceviz, fındık gibi kuruyemişler; inek sütü, yumurta, soya, çilek gibi besinler deri alerjisinin ortaya çıkmasına neden olur. Bazen yiyeceğin tüketilmesi hatta bazı kişilerde yiyeceğin kokusunun alınmasıyla dahi cilt, alerjik reaksiyon gösterebilir.
Cildinizin böcek ısırığı veya böcek sokmasına karşı tepki göstermesi ile meydana gelen deri alerjisinin şiddeti de kişiden kişiye farklılık gösterir. ısırığı veya sokması çoğu insanda reaksiyona sebep olmazken bazı insanlarda nabız düşüklüğü ani şok gibi durumlara neden olabilir. Özellikle sokması şiddetli deri alerjisine neden olabilir. Şişkinlik, kaşıntı, yanma, kızarıklık olarak kendini gösteren bu alerji türüne sahipseniz böcek ısırık veya sokmasına karşı daha dikkatli olmanız gerekir.
Zararlı kimyasalların deriniz ile temas etmesiyle oluşan kimyasal madde alerjisi ciltte tahrişe neden olur. Özellikle , deodorant gibi ürünler ayrıca nikel, krom gibi kimyasal maddeler deri alerjisine yol açar. Bu durumun önüne geçmek için cildinize faydalı içeriklere sahip ürünler kullanmanız ve bünyenizde reaksiyona neden olan kimyasal maddelere temas etmekten kaçınmanız gerekir.
Bebeklerde deri alerjisi çoğunlukla besin tüketimi ve alerjik egzama olarak kendini gösterir. Özellikle döneminde besin tüketimine yeni başlayan bebekler süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş gibi besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu dönemde ebeveyn olarak 3 gün kuralını uygulamaya özen göstermelisiniz.
Tek besini 3 gün boyunca bebeğinize vererek bu süre zarfında herhangi bir deri alerjisi belirtisi var mı gözlemlemelisiniz. Bebeklerde besin alerjisi öncelikli olarak kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Alerjiyi tespit etmek için bebeğinizin tüm vücudunu incelemelisiniz.
Alerjik egzama bebeklerde deride kaşıntı, döküntü şeklinde görülür. Önlem almadığınız takdirde egzamanın şiddeti daha da artarak tedavisi zor bir hale gelebilir. Alerjik egzamayı önlemek için özellikle kullandığınız ıslak mendil, deterjan gibi kimyasal içeren ürünlerin bebeğinizle temasından kaçınmanız gerekir. Bebeğiniz için kullanacağınız tüm ürünlerin doğal içerikli ürünler olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeklerde deri alerjisinin önüne geçmek ve oluşan alerjiyi hafifletmek için nemlendirici kullanımına özen göstermelisiniz. Bu nemlendiricilerin doğal içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Sık sık vücudunu nemlendirdiğiniz bebeğinizde egzama kaynaklı deri alerjisini önleyebilirsiniz.
Deri alerjisinin geçmesi için öncelikle alerjik reaksiyona neden olan etmenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Alerjiye sebep olan bir besin ise o besinin tüketilmesi hemen kesilmelidir. Eğer temas edilen bir nesne, kimyasal deri alerjisine neden olduysa teması kesmeli ve o ürünleri bir daha kullanmamalısınız. Bu şekilde deri alerjiniz kendiliğinden geçebilir.
Teması kestiğiniz halde devam eden deri alerjisi varsa öncelikle bir uzmana başvurmanız gerekir. Yapılacak olan muayene sonrası alerji sebebi belirlenememişse detaylı ile önce deri alerjinizin neden olduğu ortaya çıkarılır. Daha sonra uygun tedaviye başlanılır. Yetişkinlerde deri alerjisi ilaçlarla tedavi edilebilir. Ağız yoluyla alınan bazı ilaçlar, içeren bazı merhemler ve daha temiz içerikli kremlerle alerjinin geçmesi beklenir.
Bebek ve çocuklarda da ilaç yoluyla tedavi mümkündür ancak öncelikli olarak temiz içerikli kremlerle deri alerjisinin geçmesi hedeflenir. Sonuç alınamadığı takdirde ilaçla tedavi önerilebilir.
Deri alerjisi sonlandıktan sonra cilt üzerinde çeşitli lekeler ve izler kalabilir. Bu gibi durumlarda da bu görüntüden uzaklaşmak için lazer yöntemini tercih edebilirsiniz. Deri alerjisi izlerini basit lazer operasyonlarıyla kalıcı olarak sildirebilirsiniz.
Alerjinin türü ve şiddetine göre bu zaman değişiklik gösterir. 1-2 saatte geçebilen deri alerjileri olduğu gibi 2-3 hafta içerisinde geçen deri alerjisi türleri de vardır. Yetişkinlerde deri alerjisi daha uzun sürede geçebilir. Kronikleşen deri alerjilerinin geçmesi ise yıllar sürebilir. Besin kaynaklı deri alerjileri kısa sürede geçen türlerdendir. Egzama, gibi deri alerjileri ise geçmesi uzun yıllar alabilen alerji türleri arasındadır.
Ciltte oluşan alerjinin tedavi seyri uzman doktor tarafından belirlenmelidir. Doktorunuz önerdikten sonra merhem ve kremlerle deri alerjinizi evde tedavi edebilirsiniz. Doktora gitmeden deri alerjisini bitkisel yollarla tedavi etmeye çalışmak ise kalıcı hasarlara yol açabilir. Deri alerjinizi tedavisi için mutlaka bir uzmandan almalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.