Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥛 Bozuk Süt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Bozuk Süt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Herkes tarafından sıklıkla tüketilen süt özellikle doğru saklanmadığı durumlarda zehirlenmelere yol açar.

Özellikle pastörize kutu sütlerin açılmasından sonra buzdolabında uzun süre saklanması sonucu olabilir. Açık sütlerin sağlıksız şekilde tüketilmesi de neden olabilir.

Olumsuz şartlar sonucunda süt içinde zararlı bakteri ve mikroplar ortaya çıkabilir. 

Süt içerisindeki bakteriler hızla çoğalır. Bozuk sütün tüketilmesi sonucunda meydana gelen gıda zehirlenmesine bozuk süt zehirlenmesi denir.

Baş dönmesi, şiddetli karın ağrısı, ishal, kusma, mide krampları ve göz kararması ile ortaya çıkan ve kişiden kişiye farklı semptomlar gösteren bir zehirlenme türüdür.

En çok sindirim sistemine zarar verir. Bozuk sütün içilmesi sonucunda mide ve bağırsaklarda çok şiddetli enfeksiyon görülebilir.

Bozuk süt sadece direk içildiği zaman değil kek, kurabiye gibi besinlerin içinde de tüketilmesi sonucunda aynı etkiye sahiptir. 

Bozuk Süt Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Bozuk Süt Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Sütün uzun ömürlü olması için ısıl işleme tabi tutulur. İçeriğinde bulunan bir çok bakteri bu sayede yok olur.

Bazı durumlarda paketi açılmamış sütlerde bozuk çıkabilir Bunun yanında açık satılan sütlerin kaynatıldıktan sonra buzdolabımda bekletilip, en fazla üç gün içerisinde tüketilmesi gerekir.

Paketi açılan veya kaynatılan sütün buzdolabında saklanması gerekir. Uygun koşullarda saklanmayan sütler zehirlenmelere yol açar. Bozuk süt zehirlenmesi sonucunda ise riskli sonuçlar ortaya çıkabilir.

Özellikle hamilelerde, çocuklarda ve yaşlı bireylerde belirtiler daha ciddi görülebilir. Bozuk süt zehirlenmesi belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür; 

  •  ve mide krampları
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  •  ve bilinç kaybı
  • Ateş
  • Kusma

Bozuk Süt Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Bozuk süt zehirlenmesi her bireyde aynı semptomlar yapmaz.

Bazı bireylerde hafif semptomlar görülürken bazı bireylerde ciddi semptomlara neden olabilir. Zehirlenmede en doğru müdahale en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak olacaktır.

Ancak zaman kazanmak ve ilk yardım böyle bir durumda çok önemlidir. 

Bozulan bağırsak florasını ve mideyi temizlemek için ilk yapılacak işlem bol sıvı tüketmek olacaktır.

Bunun yanında yoğurt ve  tüketmek de alternatif bir yöntem olacaktır. Özellikle hafif seyreden zehirlenmelerde en etkili yöntem bol sıvı tüketip zehrin vücuttan atılmasına yardımcı olmak gerekir.

Sindirim sistemin etkileyen zehirlenme türünde sindirimi düzenleyecek besinler tüketmek iyi gelecektir.

Yağsız yoğurt tüketmek sindirimi rahatlatırken, patates haşlaması ishale iyi gelecektir. doğrudan ishali kesmek için ilaç kullanmak sağlıklı değildir.

 çok hızlı ve birden fazla şekilde görülmesi durumunda yapılacak en doğru işlem sağlık kuruluşuna başvurmak olacaktır.

Belirtilerin artarak devam ettiği zehirlenmelerde hastanede sıvı kaybını tedavi etmek için serum tedavisi ve bağırsak florasını düzenlemek için doktorunuz  tedavisi uygulayabilir. 

Bozuk Süt Zehirlenmesi Tedavisi

Bozuk Süt Zehirlenmesi Tedavisi

Bozuk süt tedavisinde ev ortamında yapılacak tedavi yöntemi bol sıvı tüketmek olacaktır. Böylelikle vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak hedeflenir.

Sindirime bağlı gerçekleşen bu zehirlenmede beslenme çok önemlidir.

Yağlı, baharatlı beslenmeden uzak durmak gerekir. 

Hastane ortamında yapılan tedavide serum ile sıvı kaybının yerine konulması ve vücut direncinin kazanılması hedeflenir.

Bozuk süt bağırsaklarda enfeksiyona neden olabilir. Ağır zehirlenmelerde antibiyotik tedavine başlanır. 

 desteği bozulan bağırsak florasını düzeltecektir.  durumunda ise doktorunuz ateş düşürücü verebilir.

Devam eden ishal için kesinlikle doktora danışılmadan bir şey yapılmamalıdır. İshal ve kuma ile vücuttan zehir atılmaktadır.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığı bu dönemde hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmek gerekir.

Gebelikte Bozuk Süt Zehirlenmesi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Gebelik döneminde bozuk süt zehirlenmesi yaşadığınız zaman mutlaka doktorunuz ile iletişim kurmalısınız.

Bu süreçte bol sıvı tüketmelisiniz. Bebeğin veya sadece sizin etkilenip etkilenmediğinize en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Semptomların artarak devam etmesi durumunda, gebenin öyküsü ciddi şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Semptomların artarak devam ettiği gebelik döneminde yaşanan bozuk süt zehirlenmesi sonucunda yüksek ateş ve sıvı kaybı sonucunda bebekte etkilenecektir. Zehirlenme belirtilerinin azaldığı durumlarda bebeğinizi etkilemeyecektir.

Ancak en doğru kararı inceleme sonucunda doktorunuz tarafından verilecektir. 

Kusma ve ishal gibi belirtilerin yaşanması sonucunda vücudunuzda ciddi mineral kaybı yaşanabilir.

Böyle bir durumda doktorunuz damar yolundan serum ile sizi destekleyecektir. Tedavi sürecinde sıvı kaybı ve mineraller yerine konulduğu zaman tehlike ortadan kalkacaktır. 

Gebelik döneminde  yerine koymak için maden suyu önerilir Ancak yaşıyorsanız sizin için doğru bir karar olmayabilir.

Gebelik döneminde antibiyotik tedavisi tercih edilmese de uygulanabilir, buradaki amaç bebeğin etkilenmesini önlemeye yönelik alınacak önlemdir.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bozuk Süt Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Çoğu zaman farkına varmadan tüketilen bozuk sütler 6-24 saat arasında zehirlenme belirtileri verir. Genellikle mide krampları, karın ağrısı ile ortaya çıkar. Daha sonrasında çok yüksek ateş, kusma ve ishal bu belirtilere eşlik eder. Belirtilerin artarak devam ettiği zehirlenmeler mutlaka ciddi şekilde değerlendirilmelidir.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Sütün yol açtığı zehirlenme genellikle hastanın öyküsü dinlenerek yiyip içtiklerinin kontrol edilmesine bakılarak anlaşılır. Bunun yanında fiziksel muayene de yapılır. Gıda zehirlenmesinin kesin teşhisini koymak için kan testi, dışkı kültürü yapılır.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Öldürür mü?

Bozuk süt tek başına bireyi öldürmez. Zehirlenmeye maruz kalan hastanın kronik rahatsızlıkları varsa daha fazla etkilenebilir. Ancak ağır zehirlenme yaşanması ve tedavide çok geç kalınmışsa ciddi boyutlara ulaşabilir. Hasta için istenilmeyen sonuçlar yaşanabilir.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Zehirlenmelerde belirtilerin çoğu 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bu zaman zarfında evde uygulanacak en iyi tedavi yöntemi bol sıvı tüketmek olacaktır. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir. Yağsız besinler tüketmek sindirim sisteminizi dinlendirecektir. 

Kaybedilen mineraller için maden suyu tüketilebilir. Ancak yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar dikkatli olmalıdır. Sıvı kaybına bağlı olarak  ve yorgunluk yaşanabilir. Hastanın dinlenmesi tedavi sürecinde çok önemlidir. Vücudun kendini daha hızlı toplamasını sağlar. Belirtilerinizin 2-3 gün içerisinde geçmemesi durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?

Zehirlenme ile ortaya çıkan belirtiler ve semptomlar 24 saat içerisinde kendiliğinden azalmaya başlar ve 2-3 gün içerisinde tamamen yok olur. Zehirlenme belirtilerinin 24 saat içerisinde artarak şiddetli semptomlara dönüştüğü durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Bozuk Süt Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar mı?

Gıda zehirlenmelerinde genellikle karın ağrısı, kusma ve ishal yaşanır. Nadir olarak bağ ağrısı yapar. Sıvı kaybına bağlı olarak baş ağrısı yaşanabilir. Baş ağrısına neden olan zehirlenmeler daha çok solunum yoluyla gerçekleşir.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?

Bozuk süte bağlı zehirlenmeler bulantı ve karın ağrısı ile başlar. Semptomarın artmasına bağlı olarak aniden yüksek ateş ortaya çıkabilir.

Bozuk Süt Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bozuk süte bağlı zehirlenmelerde sıvı kaybı çok fazla yaşanır. Bol sıvı tüketmelisiniz. Alınacak sıvının yağsız ve şekersiz olmasına dikkat etmelisiniz. Patates ve yoğurt gibi hafif besinler tüketilebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.