Sinek alerjisi, sinek ısırığı alerjisi olarak da adlandırılan bir alerji türüdür. Bu alerji türüne pek sık rastlanmadığı düşünülür. Bunun nedeni ise sinek ısırığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin, sinek alerjisi belirtileri ile çok yakın bir benzerlik gösteriyor olmasıdır. Özellikle yaz aylarında bu alerji türüne daha sık rastlanır. Bunun nedeni ise alerji türünün sivrisinek ısırığına bağlı olarak ortaya çıkmasıdır. Sivrisinekler ise yaz aylarında ortaya çıkar. Böylelikle sinek alerjisi ile ilgili belirtiler ortaya çıkar.
Sinek alerjisi, esnasında sivrisineğin tükürüğüne bağlı olarak ortaya çıkar. Sivrisinek tükürüğü insanlar üzerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilen bazı maddeleri içerisinde barındırır. Bu nedenle de ısırılma sonrasında bölgesel kaşıntı görülmeye başlanır. bu kaşıntıya ek olarak ısırılan bölgede şişkinlik ve kızarıklık da görülür.
İlk başlarda bu durum klasik bir sinek ısırığı gibi görülebilir. Fakat bu durum sanıldığı kadar basit olmayabilir. Normal sinek ısırıkları gün içerisinde ortadan kalkar. ise bu belirtiler kolay bir şekilde ortadan kalkmaz. Aynı zamanda da belirtiler bir süre sonra daha şiddetli hale gelmeye başlar.
Sinek alerjisi, sineklerin kişiyi ısırmasına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ile kendisini gösterir. Bu nedenle de ısırma sonrası oluşan belirtileri gözlemleyerek, sinek alerjisi olup olmadığını anlamak mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ise alerji belirtilerinin ne olduğudur.
Belirtiler hakkında bilgi sahibi olmadan alerjik reaksiyon gösterilip gösterilmediği kolay bir şekilde anlaşılmaz. Kişiler bu belirtiler doğrultusunda genellikle sinek ısırığı olan bölgeye kolonya döker ya da buz koyar. Fakat bu işlemler çoğu zaman alerji hastalığında pek etkili değildir. Alerji durumunun kesin bir şekilde anlaşılabilmesi için ve kişiye tanı koyulabilmesi için ise sağlık kuruluşlarında alerji testi uygulanması gerekir.
Sinek alerjisi belirtileri, sinek ısırması sonrası ortaya çıkan semptomlar ile oldukça benzerdir. Bu nedenle de alerjik vakaların anlaşılması zorlaşır. Sinek alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ise şu şekilde sıralanması mümkündür;
Sinek alerjisi oluşumuna bağlı olarak doktorlar tarafından hastalara bazı reçeteli ilaçlar verilir. Bu ilaçlar doğrultusunda alerji belirtilerinde hafiflemeler görülür. Bazı cilt kremleri ve losyonlar sayesinde de kişilerin belirtilerinde hafiflemeler görülür. Sinek alerjisine buz uygulaması iyi gelir. Fakat bu işlem yeterli değildir. Bu nedenle sinek alerjisi vakalarında sağlık kuruluşlarının ziyaret edilmesi gerekir.
Alerji hastalıklarının kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı gıda alerjilerinde maruz bırakma yönteminden faydalanılabiliyor olsa da bu tip ısırmaya bağlı alerjilerde tedavi pek mümkün değildir. Alerji belirtilerinin cilt üzerinde görülmesine bağlı olarak kişilere bir takım merhem ve losyonlar önerilir. Bunların düzenli olarak cilde sürülmesi gerekir. Solunum yolu belirtilerinde ise hastanın durumuna göre kişiye oksijen verilebilir. Anafilaksi belirtileri ise oldukça şiddetli ve tehlikelidir.
Hastada anaflaksi belirtilerinin ortaya çıkması halinde ise alanında uzman hekimlerce uygun görülen tedavi yöntemlerine başvurulur. Böylelikle alerji ortadan kalkmasa bile alerjiye dair belirtilerin ortadan kalkması mümkün hale gelir. Kış aylarında sineklerin pek fazla bulunmaması halinde kişi kış mevsiminde alerjik reaksiyonlara çok sık maruz kalmaz.
Gebelik dönemindeki anne adayları için de alerji belirtileri aynı şekilde ortaya çıkar. Fakat kişinin bu süreçteki genel sağlık durumu da oldukça önemlidir. Kişi normalden daha hassas bir yapıya sahip olabilir. Bu durumda belirtilerin normalden şiddetli gözlemlenmesi de mümkündür.
Genel olarak göz önüne alındığında, sinek alerjisinin bebeğe geçme riskinin kesinliğini belirtmek mümkün değildir. Bazı alerji hastalıkları gen aktarımı ile birlikte bebeğe geçebilir. Bu durum daha çok gıda alerjilerinde ortaya çıkan bir durum olarak bilinir.
Bu tip alerjilerde de bu ihtimali göz ardı etmemek gerekir. Aynı zamanda annenin anafilaksi belirtilerini göstermeye başlaması halinde hem anne adayı hem de bebek zarar görebilir. Bu nedenle de erken müdahale çok önemlidir. Kişiler kendilerinde alerji belirtilerini gözlemlediğinde, en yakın sağlık kuruluşunu bir an önce ziyaret etmelidir.
Alerji belirtilerinin ne kadar süre sonrasında ortaya çıkacağı tamamen kişi ile alakalı bir durumdur. Kişinin cilt hassasiyeti ve genel sağlık durumu bu süreci yakından etkiler. Hassas bir cilt yapısına sahipseniz, sinek ısırığı sonrasında direkt olarak alerji belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür. Fakat cilt hassasiyeti olmayan kişilerde bu süreç gün içerisine yayılabilir.
Kişinin genel sağlık durumunun iyi olması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması da yine alerji belirtilerinin ortaya çıkma süresini uzatan bir durumdur. Cilt üzerinde ortaya çıkan belirtiler maksimum 24 ila 36 saat arasında kendisini göstermeye başlar. İlk belirtiler hafif bir şekilde seyredebilir. İlerleyen saatlerde ise kaşıntı hissi ve bölgedeki ağrı hissi artış gösterir.
Alerji hastalıkları ile ilgili kişilere tanı konulabilmesi için ilk olarak alerji testlerine başvurulur. Alerji testlerinin farklı türleri de bulunabilir. Fakat en sık uygulanan alerji testi, cilt üzerine yapılan olarak bilinir. Kişinin cildine küçük iğneler yapılır. Yapılan her iğne farklı bir alerji ile ilgilidir. İğne yapılan bölgede kızarıklık ya da şişkinlik oluşumu görülebilir. Bu belirtilerin ortaya çıkması ile kişinin neye alerjisi olduğu anlaşılır. Alerji testleri haricinde ise kişilerden kan tahlili de talep edilir. Kan tahlili, alerji hastalıklarına dair teşhis konulmasında yardımcıdır.
Genel olarak alerji hastalıklarını incelemek gerekir ise neredeyse bütün alerji hastalıklarında bazı riskler vardır. Sinek alerjisi de bu riskleri kapsar. Kişilerin hayati tehlikesinin oluşması alerji ile ilgili değil alerji belirtileri ile ilgili bir durumdur. Bazı kişiler hafif belirtiler ile alerji sürecini geçirebilir. Fakat kişinin şiddetli belirtilere sahip olması riskli bir durum olarak kabul edilir.
Kişilerin şiddetli belirtiler göstermesine rağmen sağlık kuruluşlarına başvurmuyor olması, anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Anafilaksi belirtileri ise kişinin bilincini kaybetmesine, komaya girmesine ve hatta hayatını kaybetmesine dahi neden olabilecek kadar tehlikelidir.
Alerji hastalıklarında evde tedavi yöntemi genellikle ilaç tedavisi şeklinde gerçekleşir. Hafif belirtilere sahipseniz, doktorunuzun vermiş olduğu ilaç ve merhemleri kullanarak evde tedavi sürecinizi tamamlayabilirsiniz. Fakat belirtiler şiddetli ise kişilere hastane ortamında müdahale etmek gerekir.
Alerji hastalıklarının birçoğu kişiye ömür boyu eşlik eder. kendiliğinden ortadan kalkmıyor ise yapılacak bir işlem yoktur. Kişinin alerji nedeni ile ortaya çıkan belirtilerinin hafifletilmesi mümkündür. Bu işlemin süresi ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Şiddetli belirtilerde ameliyat süreci dahi görülebilir. Hastanede yapılan işlemlerin tamamlanması ya da kişilerin evde ilaç tedavisini tamamlaması halinde, belirtilerin ortadan kalkması mümkündür.
Sinek alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler arasında, baş ağrısı durumu gözlemlenir. Ancak kişide sadece baş ağrısı görülüyor ise bu farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmış olabilir. Baş ağrısı günümüzde en sık rastlanan problemlerden birisidir. Kişilerde; günün stresine, hastalığına, az su tüketimine ve daha birçok nedene bağlı olarak baş ağrısı görülür.
Sinek alerjisi kişilerin ateşinin yükselmesine neden olur. Aynı zamanda kişilerde bölgesel ateşlenme de gözlemlenir. Isırılan bölge normalden çok daha sıcak bir yapıya sahip olur. Sineklerin tükürüğünde yer alan maddeler nedeni ile ateşlenme vakaları oldukça yaygındır.
Alerji hastalıklarında beslenme düzeninin değişmesi daha çok görülür. Bu tip hayvan alerjileri ya da ısırık alerjilerine bağlı olarak beslenme düzeninde bir değişikliğe gidilmez. Fakat doktorunuz tarafından önerilen bir beslenme listesi mevcut ise bu listeye uyulması gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.