Böcek sokmaları genellikle zararsızdır ve sadece geçici rahatsızlık yaratır. En yaygın sokan böcekler arasında sivrisinekler, arılar, eşek arıları ve karıncalar bulunur. Sokma belirtileri arasında:
Böcek sokmasına ilk müdahale, sokulan bölgeyi sabun ve su ile yıkamakla başlar. Eğer sokan böcek arı ise, iğneyi cımbızla çıkarmak yerine, kart gibi sert bir nesneyle kazıyarak çıkarın; bu, daha fazla zehirin deri altına yayılmasını önler. Sokma sonrası oluşan kaşıntı ve ağrı için soğuk kompres yapılabilir. Buz torbası veya soğuk bir bez, şişliği ve kaşıntıyı azaltmada etkili olacaktır. Ağrı veya kaşıntı çok şiddetliyse, doktorunuzun önerdiği antihistaminik veya ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Çoğu böcek sokması evde yapılan basit müdahalelerle iyileşse de, bazı durumlar profesyonel tıbbi yardım gerektirir. Eğer çocukta aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, acil tıbbi yardım alınmalıdır:
Böcek sokmalarını önlemek için alınabilecek bazı basit önlemler şunlardır:
Böcek sokmaları genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da, doğru bilgi ve önlemlerle bu tür durumların önüne geçmek ve gerektiğinde etkili müdahalede bulunmak mümkündür. Herhangi bir şüphe durumunda, doktorunuza başvurmak en güvenli yaklaşımdır.