Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sınav Öncesi Doğru Beslenme

Oluşturulma tarihi: 26.02.2025 09:16    Güncellendi: 26.02.2025 09:16

İçindekiler

Sınav öncesi hangi besinler başarıyı olumlu etkiler?

Öncelikle, sınav günü diğer günlerden çok farklı bir gün olarak düşünülmemeli ve beslenme rutini buna göre düzenlenmelidir. Daha önce deneyimlenmemiş veya alerji durumu olup olmadığı bilinmeyen gıdalardan uzak durmak son derece önemlidir. Stres azaltıcı olduğu düşünülen kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekler, gıda zehirlenmesi riski taşıdığından kaçınılması gerekenler arasındadır. Sınav sabahı erken saatlerde olduğundan, bir gece önceden tüketilen yiyeceklerin etkileri ertesi güne taşınabilir. Örneğin, çok yağlı veya kızartmalı yiyecekler ile karbonhidrat içeriği yüksek besinler kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Bunun yerine, tüm besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli bir akşam yemeği tercih edilmelidir.

Akşam yemeğinde karbonhidrat, protein ve yağ oranları nasıl olmalıdır?

Ana öğün planı oluşturduğumuz bir öğünde; ekmek ve tahıllar, süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu ile sebze ve meyve grubu içermesi gerekir. Bu örüntüyü sağlarken özellikle kuru baklagiller ve sebzelerin gaz yapma ihtimali düşünülerek zaten stresli olan vücudu sindirim zorluğu ile yormamak gerekir.

Sınav öncesi gece uykusunu destekleyecek besinler nelerdir?

Uykuya geçişi kolaylaştıran yiyecekler arasında, uykudan iki saat önce tüketilip sinirimi de zorlamaması için yoğurt, süt ya da kefir eklenebilir. Besin tüketmek istemeyen çocuklar için de eğer daha önce tüketimleri olduysa rezene, papatya ya da melisa gibi bitki çayları tüketilebilir. Eğer ilk kez tüketecekler ise olası yan etki ve alerji durumu için tüketmemeleri daha yararlı olabilir.



Hafif atıştırmalıklar uyku kalitesini artırır mı?

Gece dinlemesi gereken bedeni, tam uyku öncesi sinirimi zor yiyeceklerle zorlamamak gerekir. Fakat uykudan iki saat önce tüketim bitecek şekilde, rutinlerinde var ise çiğ kuruyemişler (fındık-badem-ceviz) veya bir porsiyon taze meyve tercih edilebilir. Sindirimi zor, kızartılmış, bol tuzlu veya şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

Sınav sabahı kahve/çay/enerji içeceği tüketmek doğru mu?

Enerji içecekleri hangi yaş grubu olursa olsun tartışmasız en riskli içecekler arasında. Ani kalp atım hızını artırabileceği için tüketimini asla önermiyoruz. Sınav günü normal koşullarda bir bardak çay ile güne başlayan öğrencilerin aynı rutin ile güne başlaması önerilir. Günlük yaşamında hiç çay/kahve tüketmeyen çocukların sınav sabahı konsantrasyon artıcı olarak tüketmeleri önerilmez. Daha önce hiç tüketilmeyen çay /kahve gibi yüksek kafein içerek içecekler hem gastroinsestinal sistemi olumsuz etkileyebilir hem de hali hazırda heyecanlı olan çocukların nabzını daha da hızlandırabilir.

Sınav sabahı kahvaltıda hangi besinler tüketilmeli?

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlandığı bir kahvaltı sınavda başarıyı destekleyecektir. Sınav sabahı kahvaltıda aşağıdaki besinleri tercih edebilirsiniz:

  • İyi bir protein kaynağı olan ve uzun süre tokluk sağlayan yumurta.
  • Yoğun tuz içermeyen ve susamayı artırmayacak az tuzlu peynir.
  • Konsantrasyon desteği için ceviz gibi yağlı tohumlar.
  • Kan şekeri dengesini düzenlemesi için tam buğday ekmek.
  • Sindirim destekleyici lif kaynakları için mevsim sebze ya da meyveleri.