Sünnet, erkek çocukların genital bölgesindeki sünnet derisinin (prepisyum) cerrahi olarak çıkarılması işlemidir.
Sünnet yenidoğan döneminden itibaren iki yaşına kadar yapılabilir. İki yaş ve altı yaş arasında çocuğun ruhsal ve gelişim durumu nedeni ile sünnet yapılmaz.Altı yaşından sonra sünnet yapılabilir. İlk iki ayda lokal anestezi ile sünnet yapılır. Daha sonraki dönemde çocuğun travmatize olmaması için anestezi altında sünnet önerilir.
Sünnet öncesinde, çocuğun tam bir fiziksel muayeneden geçirilmesi önemlidir. Aileye sünnetin potansiyel fayda ve riskleri hakkında bilgi verilir. Ayrıca çocuğun sünnet işlemine hazırlanması, psikolojik olarak desteklenmesi de önem taşır.
Sünnet için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır:
Sünnet sonrası, çocuğun iyileşme süreci yakından takip edilmelidir. Cerrahın önerilerine titizlikle uyulmalıdır. Antibiyotik kullanmak gerekmez. Genellikle ikinci günden sonra banyo yapabilir veya denize girebilir, normal aktivitelerine dönebilir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, sünnet sırasında da çok nadir de kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlarala karşılaşmak olasıdır. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından yapılan sünnetlerde bu tür komplikasyonların görülme olasılığı oldukça düşüktür.
Sünnetin sağlığa birçok olumlu etkisi olduğuna dair bir çok veri bulunmaktadır. Sünent işleminin çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu olasılığını 7-10 kat düşürdüğü bilinmektedir. Ayrıca, sünnet derisi altında birikimi engelleyerek HPV ve benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma konusunda da yararı vardır. Elbette bu tıbbi müdahalenin uygulanıp uygulanmaması konusunda son karar, çocuğun sağlık durumu ve ailenin tercihleri göz önünde bulundurularak verilmelidir.