Boğaz enfeksiyonu genellikle virüs kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyonları içerir. En sık olmak üzere enfeksiyon streptokok bakteriler nedeniyle de yaşanabilir. Hastalığın bulaşmasının ardından boğazda kızarıklık ve şişlik meydana gelebilir. Enfeksiyonun nedenine bağlı olarak belirtiler değişiklik gösterebilir. Örneğin; soğuk algınlığı sonucu boğaz enfeksiyonu gelişen bir hastada, burun akıntısı ve öksürük görülebilir. Bu durum, 5-15 yaş arasındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülür.
Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemi dahilinde boğazda bademcikler bulunur. Bademcikler, enfeksiyöz ajanlarla buluştuğunda şişerek ağrıya neden olabilir. Bu şişlik yutkunmanın güçleşmesine de yol açabilir. Antibiyotik tedavisi, gargara kullanımı gibi uygulamalarla müdahale edilebilir.
Boğaz enfeksiyonu öksürük, boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerle görülen hastalıklardandır. Enfeksiyona neden olan etmen değişiklik gösterebilir. Tedaviye enfeksiyon etkenine bağlı olarak karar verilir. Bunun yanında semptomların giderilmesine yönelik müdahalelere başvurulabilir. Bazı hastalarda bademcik olarak bilinen lenf sistemi yapıları sık iltihaplanabilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Boğaz enfeksiyonu olan kişilerle birlikte yaşayan kişiler de dikkatli olmalıdır. Öksürük, hapşırma sırasında etrafa yayılan zerreler hastalığın bulaşmasına yol açabilir.
Boğaz enfeksiyonu bakteriyel ve viral kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması ve konuşması gibi durumlarda ağızdan çıkan damlacıkların solunmasıyla hastalık kişiler arasında bulaşabilir. Bunun yanında ortak alan kullanımı, aynı bardaktan su içilmesi gibi durumlar da enfeksiyon riskini artırır. Boğaz enfeksiyonuna yol açan sebeplerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bakteriyel boğaz enfeksiyonu daha yaygın olarak boğaz ağrısıyla kendini gösterir. Bu durum diğer boğaz enfeksiyonlarından ayrılmasına yardımcı olur. Boğaz enfeksiyonunun altında yatan sebebin bilinmesi, tedavi için izlenecek yolun belirlenmesinde de etkilidir.
Boğaz enfeksiyonu iyileşmesi için boğazda enfeksiyonu oluşturan virüs ve bakterilerin ortadan kaldırılması gerekir. Enfeksiyonun sebebine ve semptomların hafifletilmesine yönelik müdahaleler uygulanır. Boğazdaki mikroorganizmaların yoğunluğunun azaltılması için boğaz gargaraları ve spreyleri kullanılabilir. Burun tıkanıklığı ve akıntısının tedavisi için tuzlu su içeren nazal yıkama solüsyonlarına başvurulabilir. Burun spreyleri ile de tıkanıklığın açılması mümkündür. Belirtilerin ilk ortaya çıktığı zamanlarda bol bol dinlenme ve su tüketimiyle müdahale edilebilir. Bunun yanında ılık içecekler tüketmek, boğazların yumuşatılmasına yardımcı olabilir. Bazı hastalarda belirtiler kendiliğinden iyileşebilir. Ancak ciddi semptomlar yaşanıyorsa doktor müdahalesine ihtiyaç duyulur. Nefes almada zorlanma, döküntü, kısa süreli iyileşmenin ardından görülen ateş gibi bazı ciddi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Boğaz enfeksiyonu soğuk algınlığı benzeri belirtilerle kendini gösterebilir. Boğaz enfeksiyonu belirtileri şöyledir:
Bakteriyel boğaz enfeksiyonu belirtileri arasında boğazda beyaz lekeler, irin çizgileri görülebilir. Damakta, peteşi olarak isimlendirilen kırmızı küçük lekelerin oluşması da mümkündür.
Tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonları daha ciddi reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Boğaz enfeksiyonunun solunum yollarında ilerlemesiyle kulak yolunda ve sinüslerin içinde enfeksiyon oluşabilir. Kızıl olarak da bilinen, vücutta kabarık görünümlü kızarıklık ve döküntüler oluşmasına neden olan enfeksiyon yaşanabilir. Kalp kapakçıklarını etkileyen bir hastalık olan romatizmal ateş gelişebilir. Streptokok enfeksiyonlarının bir komplikasyonu olarak böbreklerde, Poststreptokokkal glomerülonefrit hastalığı gelişebilir. Toksik şok sendromu, nekrotizan fasiit gibi hayati tehlikeler oluşturan sorunlar yaşanabilir.
Boğaz enfeksiyonunun tedavisinde ilk aşama teşhistir. Hastalığın ana etkeninin bulunması için bazı testlere başvurulabilir. Teşhis için kullanılan testlerden bazıları şunlardır:
Enfeksiyon etkenine karar verildikten sonra tedavi prosedürü planlanır. Viral enfeksiyonlarda antiviral ilaçlar kullanılır. A grubu streptokok bakterileri ve diğer bakteriyel etkenlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunların yanında boğaz ağrısı yaşanıyorsa ağrı kesiciler tercih edilebilir. Parasetamol ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ağrı tedavisinde etkili olabilir. Tuzlu su içeren veya hazır olarak bulunan gargaralar boğaz rahatlatma için uygulanabilir. Enfeksiyon genellikle 7 günlük bir tedavi sonrasında iyileşir. Nadiren de olsa ciddi enfeksiyonlarda tedavi süresi uzayabilir.
Bazı hastalarda enfeksiyon nedeniyle bademciklerde oluşan şişlik sık tekrar edebilir veya rahatsız edici boyutlara ulaşarak yutkunmada zorlanmaya neden olabilir. Bu durumlarda bademciklerin cerrahi müdahaleyle alınması tercih edilebilir.
Boğaz enfeksiyonunda etkenden bağımsız olarak evde yapılabilecek tedaviye ek bazı uygulamalar hastalığın iyileşmesine yardımcı olabilir. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelebilecek yollardan bazıları şunlardır: