Kalp krizi, kalpteki bazı damarlara gelen kan akışının yetersiz olması sebebiyle gerçekleşen tehlikeli bir rahatsızlıktır. Kalp krizi gerçekleştiğinde, kalbin atardamarının tıkadığı bölüme kan akışı durur veya normalin çok altına düşer, bundan dolayı ordaki kasların hasar görmesi veya ölümü söz konusudur. Kan akışının azalması pek çok durumdan kaynaklanabilir, ancak temelde kalbin atardamalarından bir veya birkaçının kolestrol ve kalsiyum içeren yapışkan bir madde olan plak ile tıkanmasıyla ilişkisi vardır. Damarlardaki birikime ateroskleroz adı verilir. Zamanla miktarı artan plak birikimleri sonucunda ise koroner arter hastalığı gelişir.Bu yüzden kalp krizi hayati bir durumdur. Kendinizin veya çevrenizden birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeniz tavsiye edilir.
Kalp krizi genellikle damar duvarına birikmiş plağın atardamardan yırtılmasıyla olur, ancak nadir de olsa başka sebepler vardır. Bu sebepler şunlar olabilir:
Kalp krizi riskleri arasında pek çok durum vardır, bunların bazıları kişinin değiştirebileceği bazıları da değiştiremeyeceği faktörlerdir. Riskler şunlardan oluşur:
Kalp krizi belirtisi kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı belirtiler nadir olarak görülürken, bazıları sıklıkla gözlenen semptomlar arasındadır. Genellikle kalp krizi semptomları şunlardan oluşur:
Kalp krizi riski belirtileri, normal belirtiler ile benzerlik gösterebilir. Tipik olarak iman tahtasında olan baskı tarzına göğüs ağrısıdır. Bu ağrı ezici veya sıkışır bir tarzda olabilir. Göğüsten başlayan ve sol kola, omuza, boyuna, çeneye, sırta yayılan tarzda olabilir.
https://www.shutterstock.com/tr/image-photo/young-woman-pressing-on-chest-painful-2243547321
Kalp krizi şüphesiyle doktorunuza başvurduğunuzda, duruma göre bazı testler yaptırmanız gerekebilir. Teşhis için yaptırılabilecek testler şunlardır:
Kalp krizinin tedavisinde amaç etkilenen kalp kasına kan akışını en kısa sürede tekrar sağlamaktır. Tedavide ilaç, anjiyoplasti ve ameliyat gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Nefes almakta güçlük çeken hastalar için oksijen desteği sağlanabilir. Oksijen burun veya ağızdan bir tüp aracılığıyla solunur. Bu sayede kandaki oksijen seviyesi artar ve kalpteki yük bir miktar da olsa azalır.
Kalp krizi geçirmiş veya geçiren hastalara verilebilen ilaçlar arasında pıhtı önleyiciler veya eriticiler olabilir. Pıhtı eriticiler genellikle kalp krizinden sonraki 12 saat içerisinde kullanılır. Kriz esnasında sıklıkla çarpıntı olduğu için, aritmi (kalp ritim bozukluğu) önleyici ilaçlar da reçete edilebilir. Aynı zamanda göğüste oluşan ağrıyı gideren ve kan damarlarının genişlemesini sağlayan ilaçlar da tercih edilebilir. Antihipertansif ilaçlar kan basıncını düşürücü etki yaparlar. Bu sayede kalp kasının hasar görmemesine yardımcı olabilirler.
Uygulanabilen ameliyatlar arasında ise anjiyoplasti vardır. Bu cerrahi işlemde kalp kasının daralmış veya tıkanmış noktalarını genişletmek amacıyla yapılır. Atardamar bir kateter yardımıyla açılır ve kan akışı yeniden sağlanır. Kullanılan diğer cerrahi işlem koroner atardamar bypass ameliyatıdır. Ciddi tıkanıklık olduğu durumlarda yapılabilir. Genellikle kol, bacak veya göğüsten bir damar kullanılarak koroner atardamar için yeni bir yol oluşturulur.
Kalp krizini önleyebilmek için dikkat edilebilecek bazı noktalar vardır, ancak bunlar kesin olarak kriz yaşanmasını önlemeyebilir.
Tüm bu yöntemler kişinin kalp krizi geçirmeden önce deneyebileceği maddelerdir. Ancak daha önceden kriz geçirmiş bir hasta tekrar geçirme riski taşır. Bu yüzden doktoru ile konuşarak nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda daha net bilgiler alabilir.
Kaynakça:
1-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106
2-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/diagnosis-treatment/drc-20373112
3-https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/heart-attack
4-https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22068-stemi-heart-attack
5-https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22233-nstemi-heart-attack
6-https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/unstable-angina