Cilt hastalıkları, dış ortamla temas halinde olabileceğinden ve gözle görüldüğünden bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bireyin hayatını olumsuz etkileyebilecek cilt hastalıklarından olan egzama, birçok nedenden kaynaklanabilir. ‘’Egzama Nedir?’’ sorusu hastalığı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Egzama hastalığı, ciltte kaşıntı, döküntü, kuru leke ve bazen enfeksiyona sebep olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Bu hastalıkta, cildin aşırı kaşındığı zamanlar da olabilir. Bu dönemlere alevlenme denir ve altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Çeşitli faktörler egzama sebepleri arasındadır. Egzamaya sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Egzama belirtileri her kişide farklı olarak ortaya çıkabilir ancak tipik belirtileri bulunur. Egzama cildinizin hangi bölümünü etkiler ise etkilesin, çoğu zaman kaşıntı olarak seyreder. Kaşıntı bazen döküntüden önce başlar.
Egzamanın arttığı zamanlar vücudun her yerinde bu belirtiler gözlenebilir. Yetişkinlerde yüz bölgesi, diz arkası, bilekler, eller ve ayaklarda belirtiler görülebilir iken, cilt kuru ve kalın gözükebilir. Açık tenli kişilerde bu alanlar önce hafif kırmızı sonrasında ise kahverengi olabilir. Koyu tene sahip egzama hastalarında ise cilt pigmentleri etkilenerek, bölge açık veya daha koyu bir hal alabilir. Bebeklerde egzama ise, genellikle yüz ve kafa derisinde kabuklanmaya yol açabilir. Yenidoğan bebeklerde belirtiler bazı egzama türlerinde doğumdan ilk birkaç hafta veya ay içinde gözlenebilirken, bazı egzama türlerinde 4 aydan sonra başlar. Çocuklarda ve gençlerde egzama genellikle dirsek kıvrımlarında, dizlerin arasında, boyun veya el, ayak bileklerinde döküntü şeklinde görülebilir. Bu döküntü kuru ve pullu bir hal alabilir.
Egzama tanısı konulmuş herkeste farklı bir görüntü olabilir. Eğer koyu tenli iseniz egzamanızın döküntüsü mor, kahve veya gri olabilir. Açık tenli iseniz egzama döküntüsü pembe, kırmızı veya mor görünebilir. Yaygın olmamasına rağmen meme ucu, göğüs, vajina, penis gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. En çok merak edilen konulardan birisi ise ‘’Egzama Bulaşıcı mı?’’ sorusudur. Bu cilt hastalığını başka birinden kapmanız veya başkasına geçirmeniz mümkün değildir.
Egzama, deride çizilme ve çatlamaya neden olduğu için, cildiniz bazı bakteri ve mikroplara karşı açık hale gelir ve bu durum cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Egzamanın varlığı şu durumlara yol açabilir:
Eğer egzamanız nedeniyle bu durumlardan birisini yaşarsanız, uzman doktorunuza başvurmanız sağlığınız açısından önemlidir.
Egzamanın pek çok çeşidi vardır, genellikle hepsi birbiriyle benzer olsa da farklılıkları bulunur. Egzama türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Egzama, bazı durumlarda artabilir. Egzamaya neden olan tetikleyicilere aşağıdaki maddeler örnek verilebilir:
Egzama hastalığı olan kişilerde besin alerjisine de dikkat edilmesi gerekir. Tüketilen alerjen besin egzamayı alevlendirebilir.
Egzamada da diğer hastalıklarda olduğu gibi tedavi sonrası hastalığın tekrarlamasını önlemeye yönelik çözümlar uygulanmalıdır. Evde yapabileceğiniz çözümler arasında, vücudunuza nemlendirici bir krem sürmek vardır. Banyo yaptıktan hemen sonra nemlendiriciyi kullanmak genellikle daha etkili olur. Eğer doğru nemlendirici krem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz ya da evde yaptığınız çözümler egzamanıza iyi gelmiyorsa, uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Egzama, daha çok stres durumunda ortaya çıkıyor veya stresinizden etkileniyorsa yoga, meditasyon gibi rahatlama teknikleriyle stresinizi azaltmaya çalışabilirsiniz.
Vücudumuzda bazı gıdalar inflamasyona neden olabilir. Genelde vücutta kırmızı et, işlenmiş et, kızarmış besinler, ilave şeker, trans yağ, abur-cubur diye tabir edilen yiyeceklerden oluşan sağlıksız bir diyet buna sebep olabilir. Bu tür zararlı besinlerden uzak durmayı deneyebilirsiniz.
Egzama tedavisinde asıl amaç enfeksiyona yol açabilecek olan kaşıntıyı hafifletmek , önlemek ve oluşmuş lezyonları iyileştirmektir. Uzman doktorunuz iltihabı hafifletmek için kortikosteroid içeren kremler ve merhemler reçete edebilir. Eğer egzama olan bölgede enfeksiyon olursa, antibiyotiğe ihtiyacınız vardır. Ayrıca hafif ve orta dereceli egzama için kortikosteroid içermeyen topikal kremler reçete edilebilir. Bu kremler alevlenmeleri önlemek için bağışıklık sisteminin tepkisini değiştirir. Enflamasyonu ve kaşıntıyı azaltır. Size uygun en iyi tedavi için uzman doktorunuzla konuşmanız tavsiye edilir.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9998-eczema
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/atopic-dermatitis-eczema
https://www.healthline.com/health/atopic-dermatitis/severe-eczema-treatments