Skolyoz en sık karşılaşılan omurga deformitelerinin başında gelir ve kısaca omurganın yana doğru eğilmesidir. Omurga 33 adet kemikten (omur) oluşan içinde omurilik bulunan sütuna benzer bir kemik yapısıdır. Omurganın en önemli görevleri arasında vücudu dik tutma ve vücudun bükülmesini sağlamak sayılabilir. Normalde omurganın belirli bir eğriliği vardır. Bu eğrilik sayesinde omurga, başı vücudun üzerinde tutar ve hareket sırasında dışarıdan gelen baskının dengeli biçimde dağılmasına yardımcı olur (1). Skolyoz, omurganın normal eğriliğinden farklı olarak yan tarafa doğru eğildiği bir tür şekil bozukluğudur.
Skolyoz genellikle omurganın koronal (sağdan sola uzanan ve vücudu ön ve arka olmak üzere ikiye ayıran düzlem) düzlemdeki eğriliği olarak tanımlanır. Ancak eğrilik koronal düzlemde ölçülse de skolyoz aslında daha karmaşık, üç boyutlu bir omurga deformitesidir (1).
Skolyoz yapısal ve yapısal olmayan skolyoz olmak üzere iki alt kategoride incelenebilir. Yapısal olmayan skolyoz çoğunlukla bacak kısalığı gibi alt ekstremite sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Yapısal olmayan omurga eğriliği genellikle altta yatan omurga dışı sebep ortadan kalktığında kaybolur (2). Yapısal skolyoz vakalarının büyük çoğunluğunda ise hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir (idiopatik skolyoz). Bununla birlikte yapılan bazı çalışmalar çeşitli faktörlerin skolyoza neden olabileceğini göstermektedir. Buna göre başlıca skolyoz sebepleri şu şekilde sıralanabilir (3):
Yukarıda sayılanların yanı sıra omurganın uzun süreli deformasyonu yetişkinlik döneminde skolyoz gelişme riskini artırabilir (4). Her ne kadar skolyoz her yaştan ve cinsiyetten insanı etkilese de çeşitli araştırmalar bazı kişilerde skolyoz gelişme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Buna göre skolyoz risk faktörleri aşağıdaki gibidir (3):
Skolyoz çeşitleri genellikle hastalığın altında yatan sebebe göre farklılık gösterir. Buna göre başlıca skolyoz türleri şu şekildedir (1):
Skolyoz omurganın anormal bir şekilde yan tarafa doğru eğildiği bir sağlık sorunudur. Skolyozun başlıca belirtisi omurga kavisinin S veya C şeklini andırmasıdır. Buna göre başlıca skolyoz belirtileri şu şekildedir:
Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?
Skolyoz tanısı alanında uzman doktorların fiziki muayenesi ile kolaylıkla konulabilir. Uzmanlar bu noktada hastanın göğüs kafesini ve omurgasını incelemek için hastanın ayakta durmasını isteyebilir. Çoğu vakada eğrilik dışarıdan bakıldığında fark edilecek durumdadır. Bununla birlikte bazı durumlarda uzmanlar tanıyı doğrulamak için röntgen gibi çeşitli görüntüleme yöntemlerinden de faydalanabilir.
Omurga eğriliği tedavisi genellikle altta yatan sebep ve eğriliğin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Yapısal olmayan fonksiyonel omurga eğrilikleri çoğu zaman altta yatan bacak kısalığı gibi sorunların tedavi edilmesi ile kendiliğinden iyileşebilir. Hafif omurga eğrilikleri ise çoğu zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte çocuk büyüdükçe eğriliğin ilerleyip ilerlemediğini takip etmek için düzenli doktor kontrollerinin yaptırılması önemlidir. Hastada ileri derece omurga eğriliği varsa alanında uzman doktorlar tarafından cerrahi operasyonla eğriliğin düzeltilmesi gerekebilir.
Uzmanlar tedavi yöntemine karar verirken çeşitli faktörleri dikkate alır. Örneğin, çocukta kemik gelişiminin tamamlanmadığı ve omurga eğriliğinin orta şiddette olduğu durumlarda korse tedavisi tercih edilebilir. Korse tedavisi eğriliği iyileştirmese de eğriliğin ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Korse tedavisi genellikle çocukların boylarının uzaması durduğunda bırakılır. Bunlara ek olarak ileri derecede skolyoz vakalarında uzmanlar cerrahi yöntemlerle eğriliğin düzeltilmesini önerebilir. Skolyoz tedavisinde kullanılan başlıca cerrahi yöntemler şu şekildedir (3):
Skolyoz hastalığında erken tanı önemlidir. Erken dönemde tanı konulmayan ve tedaviye başlanmayan durumlarda eğrilik zamanla kötüleşerek hastanın solunum sıkıntısı dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. İleri derecede skolyoz hastalarında kronik sırt ağrısı en önemli komplikasyonlardan bir tanesidir. Bu nedenle kendisinde veya çocuğunda omurga eğriliği belirtileri yaşayanların skolyoz alanında uzman hekim kadrosu bulunan bir sağlık kuruluşuna başvurması ve düzenli kontrollerini yaptırması önemlidir.