Karnın sağ üst tarafında, kaburgaların arkasında konumlu büyük bir organ olan karaciğer pek çok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Enerji kaynaklarını düzenlemek, enfeksiyonla mücadele etmek, kandan ilaçları ve diğer kimyasal maddeleri temizlemek, gibi pek çok metabolik faaliyette görev alan karaciğer, kendisini yenileme özelliği ile bilinir. Ek olarak karaciğer, A vitamini gibi sağlıklı bir yaşamın devamlılığı için elzem olan vitaminlerin depolanmasında da görev alır (3). Karaciğer kendini yenileyebilen bir organ olsa da aşırı alkol tüketimi, hepatit virüsleri gibi çeşitli nedenlerle karaciğerde geri dönüşü olmayan bir hasar meydana gelebilir. Bu durumda karaciğer yetmezliği olarak da bilinen karaciğerin işlevini yerine getiremediği bir tablo ortaya çıkabilir. Karaciğer yetmezliği, erken dönemde tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kişinin yaşamını tehdit edici boyuta ulaşabilir. Karaciğer yetmezliği hastalarında karaciğer nakli önemli bir tedavi seçeneğidir.“Karaciğer nakli nedir?”, “Şartları nelerdir?” gibi karaciğer nakline ilişkin merak edilen sorular ve yanıtları yazının devamında detaylandırılmıştır.
Karaciğer nakli, hasarlı karaciğerin çıkarılıp yerine beyin ölümü gerçekleşmiş bir vericiden veya canlı donörden alınan karaciğerin tamamının ya da bir parçasının yerleştirilmesi operasyonudur (4).
Günümüzde medikal ve teknolojik gelişmeler sayesinde karaciğer nakli operasyonları başarı ile uygulanmaktadır. Karaciğer nakli için organ nakli merkezine yönlendirilen hastalar öncelikle detaylı olarak muayene edilir. Karaciğer nakli beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden alınan karaciğer ile yapılabileceği gibi günümüzde canlı donörden karaciğer nakli operasyonları da oldukça yaygındır. Ancak karaciğer nakli ameliyatı için bazı koşullar vardır. Bu koşullara hem hastanın hem de vericinin uygun olması önemlidir. Buna göre alıcı için başlıca karaciğer nakli şartları şu şekilde sıralanabilir (4):
Yukarıda sayılanların yanı sıra karaciğer nakli için verici yani donör olmanın da bazı şartları vardır. Buna göre karaciğer nakli donörü olabilmenin şartları şu şekildedir (1):
Bunlara ek olarak karaciğer nakli için kan grubu uyumu şartı aranır. Bu noktada öncelikle alıcı ve donörün kan grubunun aynı olması önemlidir. Kan grubu aynı olmayan durumlarda diğer şartların da uygun olması koşuluyla 0 kan grubuna sahip olanlar verici olabilir (1).
Karaciğer nakli için doku uyumu gerekmez. Bunun yerine kan uyumu şartı aranır. Karaciğer nakli ameliyatı sonrasında gelişebilecek en önemli komplikasyonlardan bir tanesi organ reddidir. Vücut yeni nakledilen organı kabul etmediğinde yüksek ateş, karın ağrısı, idrar renginde koyuluk gibi bazı semptomlar ortaya çıkabilir (4).
Akut karaciğer yetmezliğine (herhangi bir sebeple ani gelişen karaciğer yetmezliği) veya kronik karaciğer yetmezliğine (uzun süredir devam eden karaciğer hasarı) sebep olan hastalıklar ile karaciğerin metabolik hastalıkları karaciğer naklinin uygulandığı başlıca durumlardır. Karaciğer nakli uygulanmasını gerektirebilecek bazı sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir (4, 5):
Karaciğer nakli için öncelikle alıcı ve donör arasında kan uyumu olması gereklidir. Ancak bu noktada genellikle Rh faktörünün uyumu aranmaz. Ek olarak 0 kan grubuna sahip kişiler diğer kan gruplarına sahip olan kişiler için başka şartların sağlanması halinde verici olabilir. Burada önemli olan donörün genel sağlık durumunun iyi olması ve verici olmaya kendi rızasıyla karar vermesidir.
Karaciğer yetmezliği akut ve kronik olmak üzere iki ana başlık altında incelenir. Akut karaciğer yetmezliği hastalarında daha önce bilinen bir karaciğer hastalığı olmamasına rağmen viral enfeksiyonlar, çeşitli ilaçların kullanımı, kimyasal maruziyeti gibi çeşitli sebeplerle ani gelişen karaciğer yetmezliği söz konusudur. Kronik karaciğer yetmezliği ise uzun süreli alkol kullanımı, ilaç kullanımı gibi sebeplerle karaciğerde hasarın uzun süre devam etmesi durumudur. Karaciğer hasarının uzun süre devam etmesi zamanla karaciğerin geri dönüşü olmayan şekilde fonksiyonlarını kaybetmesine ve kronik karaciğer yetmezliği gelişmesine neden olabilir. Uzmanlar akut karaciğer yetmezliği durumunda en hızlı şekilde karaciğer nakli yapılmasını önerebilir. Bununla birlikte kronik karaciğer yetmezliği vakalarında uzmanlar hastalığın seyrine göre karaciğer nakline karar verebilir (5).
Günümüzde karaciğer nakli ameliyatı beyin ölümü gerçekleşmiş birinden (kadavradan) karaciğerin tamamı alınarak veya uygun bir vericinin karaciğerinin bir kısmı alınarak yapılabilir. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir vericiden alınan karaciğer nakli sırasında cerrahlar karın bölgesinden yapılan bir kesi yardımıyla hastanın karaciğerine ulaşır, karaciğeri çıkarır ve yerine kadavradan alınan karaciğeri yerleştirir. Ardından kesiyi kapatır. Canlı donörlü nakil ameliyatlarında ise öncelikle donör genel anestezi etkisi altındayken karaciğerinin bir parçası çıkarılır. Ardından alıcının karaciğeri çıkarılır ve vericiden alınan karaciğer parçası yerine yerleştirilir. “Karaciğer nakli ne kadar sürer?” sorusuna verilebilecek kesin bir yanıt bulunmasa da canlı donörle yapılan karaciğer transplantasyonu ameliyatı 8 ila 18 saat, kadavradan nakil ameliyatı ise 4 ila 6 saat civarında sürebilir (5).
Karaciğer yetmezliği hastaları veya verici olmaya gönüllü olanlar için karaciğer nakli sonrası yaşam standartlarının nasıl olacağı önemlidir. Genel sağlık durumu iyi olan vericilier operasyon sonrasında birkaç ay içerisinde günlük hayatlarına geri dönebilirler. Karaciğer nakli sonrasında organ reddi gelişmemesi için uzmanlar hastaları ve hasta yakınlarını detaylı olarak bilgilendirir. Bu süreçte hastaların dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir (4):
Karaciğer nakli karaciğer yetmezliği gelişen hastalarda hayat kurtarıcı olabilir. Ancak nakilden olumlu sonuç alınmasında erken tanı önemlidir. Siz de uzman hekim kadrosu bulunan bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ve düzenli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Birçok ileri derece karaciğer rahatsızlığı için karaciğer nakli çok önemli ve şart olmasına karşın bazı durumlarda karaciğer nakli yapılamamaktadır. Operasyon sadece karaciğer nakli şartlarını taşıyan kişilere yapılmaktadır. Aşağıdaki durumlardan birini veya birkaçını taşıyan kişilere nakil gerçekleştirilememektedir:
Karaciğer vericisi olabilmenin bazı şartları mevcuttur. En başta gönüllülük esas olmak üzere diğer şartlar şunlardır: