Burun tıkanıklığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, alerji, alerjik olmayan rinit, geniz eti, burun kıkırdaklarında eğrilik ve burunda polip gibi nedenlerle yaşanan bir durumdur. Genellikle geçicidirler ve nedenine bağlı olarak bir kaç gün ya da bir kaç hafta içinde düzelirler. Bu durum günlük konforu ve yaşam kalitesini bozduğu için evde bireysel olarak uygulanabilecek doğal yöntemler bu tıkanıklığın önüne geçilebilmektedir.
Burun tıkanıklığının nedenleri grip, soğuk algınlığı ve sinüs gibi enfeksiyon ya da virüs kaynaklı hastalıklar ile alerji, geniz eti büyümesi ve burunda yapısal sorunlardır. Bu faktörler burnun içini kaplayan dokuların tahriş olmasına, iltihaplanmasına, şişmesine ve burnun tıkanmasına neden olur. Sebebine bağlı olarak genelde tıkanıklık 1-2 hafta içerisinde iyileşir, 2 haftayı aşan burun tıkanıklıklarında tıbbi olarak yardım almayı gerektiren durumlar olabilir. Genel olarak burun tıkanıklığının nedenleri şunlardır:
Burun tıkanıklığı durumunda ortaya çıkan bazı belirtiler mevcuttur. Kişiler burnu tıkalı olduğu zamanda ağzından nefes almaya başlar. Geceleri ağzı açık uyuma, horlama, mukus oluşumu, burun akıntısı ve burun dokusunun şişmesi burun tıkanıklığının yaygın belirtileridir. Ayrıca hapşırma, baş ağrısı, burun bölgesinde kuruluk ve kaşıntı durumu da ortaya çıkabilir.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Burun tıkanıklığına iyi gelen yöntemler şunlardır:
Tuzlu su ile burunu yıkamak iltihap varsa bunu giderebilir ve tıkanıklığı azaltabilir. Özellikle sinüzit nedeniyle yaşanan tıkanıklıkta tuzlu su spreyleri yararlı olabilmektedir.
Kuru hava, burun kanallarını kurutabilir. Soğuk hava üreten nemlendiriciler mukusu inceltip gevşetir ve daha rahat nefes almayı sağlar.
Yüze sıcak kompres uygulamak burun pasajlarının rahatlamasına ve dolayısı ile mukusun gevşemesine yardımcı olur . Sinüs basıncını azaltmaya yardımcı olmak için yüzün üstüne günde bir kaç kere sıcak, nemli bir bez uygulayabilirsiniz.
Burun tıkanıklığında burun içini nemlendirip, tıkanıklığı açmanın en hızlı yollarından biri sıcak su buharı solumaktır. Sıcaklık ve nem burun içindeki zarları gevşeterek rahatlama sağlayabilir. İster sıcak bir duş, istersenizde sıcak suyun yer aldığı bir leğene başınızı eğip, kafanızın üstünü de bir havlu ile kapatarak buharı soluyup sinüsleri rahatlatabilirsiniz.
Nane ve okaliptus yağını burun ve sinüs tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olmak için buhar inhalasyonunda kullanabilirsiniz. Her iki yağda mentole benzer bir şekilde burun mukozasındaki reseptörlere etki eder ve tıkanıklığı açmaya yardımcı olur.
Bol su tüketimi burun, sinüs ve solunum yollarının ürettiği mukusun ince ve akıcı bir kıvamda kalmasını sağlar, sinüslerde ve akciğerlerde katı mukus oluşumu önler.
Burun tıkanıklığı geceleri daha da kötüleşebilir. Gün içinde ve gece uyurken başınızı birkaç yastık yardımı ile yüksekte tutarak sinüslerin daha kolay boşalmasını sağlayabilirsiniz.
Dekonjestanlar ve burun sepreyleri kan damarlarındaki şişmeyi azaltarak solunum yollarının açılmasına yardımcı olur.
Ayrıca burun tıkanıklığına neden olan soğuk algınlığı, grip gibi durumlar söz konusuysa, C vitamini kullanmayı ihmal etmeyin, sıcak tavuk çorbası için, baharatlı yiyecekler tüketmeye çalışın. Zencefil veya toz zerdeçal tüketmeyi ya da zencefil ve nane çayı gibi bitki çayları içmeyi de deneyebilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra burun tıkanıklığına 25 saniyede iyi gelen çözümü de deneyebilirsiniz.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın. Son olarak da nefesinizi tutarak adımları sonlandırın.
Bebeklerin yaşadığı burun tıkanıklığını gidermek için hassas davranmak gerekir. Bebekler burunlar tıkandığı nasıl nefes alacaklarını bilemedikleri için doğru tekniklerle tıkanıklığın açılması sağlanmalıdır. Özellikle yenidoğan bebekler ve çocukların bağışıklığı düşük olduğu için virüs ve bakterilere karşı daha savunmasız olurlar.
Doktor kontrolüyle birlikte tıkanıklığın altında yatan nedenlerin belirlenmesinin yanı sıra başvurulacak doğal yöntemler de sorunların giderilmesinde yardımcı olacaktır. Burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerde öncelikle uygulanacak yöntemlerden biri tuzlu sudur. Tuzlu suyun yanı sıra burun damlası da bebekler için güvenli yöntemlerden biridir.
Ayrıca bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için şu yollara başvurulabilir:
Burun tıkanıklığının altında çeşitli nedenler bulunabilir. Bu nedenlerin ortaya çıkması doktor kontrolünde muayene önem arz eder. Burun tıkanıklığıyla yaşadığınızda aşağıdaki belirtileri yaşıyor ve uzun sürüyorsa uzman bir doktora başvurmanız önerilir.
Burun tıkanıklığı şikayetiyle doktora gittiğinizde size uygulanacak muayene ve testlerin ardından hekim tarafından uygun görülen ilaç ve sprey tedavisine başlanabilir. Doktorların tavsiyesi dahilinde kullanılacak antihistamik ilaç kullanımıyla birlikte yaşanılan ortamın nemlendirilmesi ve yoğun sıvı tüketimi sonucu burun tıkanıklığının önüne geçilebilir. Ancak burun tıkanıklığının nedeni anatomik ise açık ve kapalı rinoplasti operasyonu uygulanabilir.
Bol sıvı tüketmek, sıcak, nemli bir bezi günde birkaç kez yüze uygulamak, nemlendirici kullanmak ve buruna tuzlu su uygulamak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarındandır.
Burun tıkanıklığı şikayetinin ilaçsız geçmesi mümkündür. Buhar soluması, nemlendiriciler, tuzlu su ve sıvı tüketimi sonucu tıkanıklıktan kurtulmanız kolaylaşır.
Eğer gece burnunuz tıkanıyorsa bunun sebebi burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesidir. Damar ve dokulardaki sıvı birikimi sonucu oluşan bu tıkanıklık, genellikle kişinin yatağa uzanmasıyla birlikte daha da artar.
Burun tıkanıklığını evde en hızlı şekilde geçirmek için tuzlu su, buhar desteği ve burun spreylerini kullanabilirsiniz.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 4 Aralık 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2023
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage74.
42 b
|