Tarçın, defnegiller familyasına ait bir ağaçtır. Kısa boylu, yaprak dökmeyen, genellikle Güney Asya veya Güneydoğu Asya'da yaygın üretilen bir baharattır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinde tarçın ağacı yetiştirilir. Tarçın ağacının dalları kesilerek dışındaki kabuğu soyularak ezilir. Toz tarçın veya çubuk tarçın olarak elde edilen baharat yemek, keklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Ancak doğal yöntemlerle elde edildiği için çay olarak da demlenen tarçının vücuda birçok faydası da vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar tarçın çayının vücuda bağışıklık kazandırmak, kronik hastalıkların vücuda etkilerini azaltmak, metabolizmayı düzenlemek için birçok yararı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Tarçın çayı, toz tarçın veya tarçın çubuklarının sıcak suda demlendirilmesiyle hazırlanan bitkisel bir içecektir. Tarçın çayını toz tarçın veya çubuk tarçın, tarçın özü kullanılarak hazırlanan farklı demleme yöntemleri vardır. Tarçın çayının içerisinde kullanılan bitki karışımlarına göre farklı çeşitleri de vardır. Tarçın çayı sadece toz veya kabuk tarçın kullanılarak hazırlanabileceği gibi, karanfil, zencefil, lavanta, elma kabuğu gibi bitkiler ile karıştırılarak da aromalı olarak demlenebilir. Sade tarçın çayı, çubuk tarçın veya toz tarçın ile demlenir. Karanfil, elma, zencefil, lavanta, papatya tarçın çayı çeşitli bitkiler ile karıştırılarak hazırlanan çeşitleridir.
Bir bardak sıcak suyu demlikte kaynatın. Kaynayan sıcak suya 1 çubuk toz tarçın veya 1-2 çay kaşığı toz tarçın konulur. Eğer zencefili kök zencefil olarak koyacaksanız ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı zencefili demliğe ekleyin. Eğer toz zencefil kullanacaksanız 1 çay kaşığı zencefili demliğe koyarak tüm karışımı 5 dakika ocakta demlenmeye bırakmalısınız. İsteğe göre sade olarak veya balla karıştırarak tarçın-zencefil çayını tüketebilirsiniz.
Bir bardak sıcak suyu demlikte kaynattıktan sonra toz tarçın veya çubuk tarçını demliğe eklemelisiniz. Toz tarçın için ölçü 1-2 çay kaşığıdır. Çubuk tarçın kullanıyorsanız bir adet yeterlidir. Daha sonra 2 adet kırmızı elma kabuğunu soyarak, elma kabuklarını demliğin içerisine ekleyip, karışımı ocağın üstünde 5 dakika kadar demlenmesi için kaynamaya bırakmalısınız. 5 dakika tamamlandıktan sonra tarçın elma çayını ocaktan alarak sıcak servis edebilirsiniz.
Tarçın çayı doğal yöntemlerle sağlıklı kalma yöntemlerinden birisi olarak kullanılır. Günün her saati tüketebileceğiniz çay herhangi bir alerjen etkiye sahip değildir. Genellikle tarçın çayının yemeklerden önce, aç karnına içilmesi önerilir. Eğer sabah içmeyi tercih etmiyorsanız gece yatmadan önce tarçın çayı içebilirsiniz. Bu şekilde tüketilen tarçın çayının migren ağrısına iyi geldiği bilinir. Tarçın çayının tüketim zamanından ziyade miktarı önemlidir. Günde bir bardak tarçın çayının içilmesi vücut açısından yeterlidir. Emziren annelerin tarçın çayı içmesi tavsiye edilmez. Ayrıca, hamilelikte de uzman hekim bilgisi olmadan tarçın çayı tüketilmemelidir.
Tarçın çayının hem insan metabolizmasının düzenlenmesi hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı enfeksiyon riskinin azaltılması açısından oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
Tarçın çayının en önemli faydalarından birisi antioksidan özelliğe sahip olmasıdır. Tarçın çayı, besin yoluyla alınan yağların okside edilerek vücuda zararsız hale getirilmesine yardımcı olur. Magnezyum, kalsiyum, demir açısından zengin olmakla birlikte aynı zamanda B vitamini, A vitamini içerir. Tarçın çayının en önemli etkilerinden birisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Tarçın içerisinde antiseptik olan doğal bileşenler sayesinde çeşitli hastalıklara karşı vücudu destekleyici etki gösterir. Vücuda besin yoluyla alınan patojenlerin nötr hale getirilmesinde etkilidir, böylece mide sağlığı açısından birçok yararı vardır. Tarçın çayının mide üzerinde en önemli etkilerinden birisi mide ağrıları, şişkinlikleri ve gaz sıkışmalarını azaltmasıdır. Tarçın iştah düzenleyici olduğu için sindirimi destekler. Tarçın içerisinde bulunan maddeler, mide öz suyunu uyaran ve düzenleyen bir etkiye sahiptir.
Tarçın çayının en önemli faydalarından birisi de kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün azaltılmasını sağlamasıdır. Günlük içilen bir bardak tarçın çayının antioksidan özelliği nedeniyle yağların yakılmasını sağlaması sonucunda kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur. İyi kolesterol olarak ifade edilen HDL'nin yükselmesini sağlar. Ayrıca diyabet hastalıklar üzerine yapılan araştırmalarda tarçın çayının kan şekerini kontrol altına aldığı belirtilir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 9 Şubat 2023
Yayınlanma Tarihi: 1 Şubat 2023
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage80.
42 b
|