Toplumda oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu olan tırnak mantarlarının oluşmasında ve yayılmasında çevresel faktörler önemli rol oynuyor. Tırnak mantarı tedavi edilmezse, estetik problemlerin yanı sıra enfeksiyonlara da neden olabiliyor. Lazer tedavisi, rahatsızlığın iyileştirilmesinde en etkili yöntemlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Sağlık Destek Sitesi Ankara Hastanesi Dermatoloji Bölümü uzmanları, lazerle tırnak mantarı tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tırnakta renk ve şekil bozukluklarıyla kendini belli eden tırnak mantarı, bulaşıcılığı nedeniyle toplumda hızla yayılır. Daha çok yetişkinlerde görülen bu sağlık sorunu, ağrı ve kokuya neden olarak kişinin yaşam kalitesini azaltmaktadır. Kalp, şeker ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişiler tırnak mantarına karşı daha dikkatli olmalıdır. Rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki başlıca sebepler şu şekilde sıralanabilir:
Tırnak mantarı tedavisinin etkili bir şekilde yapılabilmesi için ağızdan alınan mantar haplarının üç ay süre ile kullanılması gerekir. Bu haplar karaciğerden atıldığı için, ilaç kullanımı sırasında karaciğer fonksiyon testleri çok dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda ağızdan mantar tedavisi yapılması sakıncalıdır. Bu nedenle son yıllarda ağızdan mantar hapı kullanılmadan lazerle tırnak mantarı tedavisi yapılması ön plana çıkmaktadır.
Lazerle tırnak mantarı tedavisi, kısa dalga boylu “Nd-Yag” olarak adlandırılan özel bir lazer ışığı kullanılarak yapılmaktadır. Bu tedavide hedef tüm tırnakların 39-42 derece olana kadar ısıtılmasıdır. Herhangi bir ağrı kesici ya da anestezi kullanılmadan yapılan işlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Tedavi tırnağın dibinde temiz tırnak çıkması görülene kadar devam ettirilmektedir.Haftada bir veya 15 günde bir yapılan beş seanslık tedavi yeterli olmaktadır. Hastalar, uygulama sonrasında aynı gün iş ve sosyal yaşamlarına dönebilirler.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 16 Mart 2023
Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage82.
42 b
|