Migren, son yıllarda yaşam kalitesini düşüren, hatta depresyona neden olabilen yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hasta için dayanılmaz hale gelen migren ağrıları yanlış beslenme ile tetiklenirken, sağlıklı bir diyet programı uygulamak migrenle etkin mücadele sağlayabiliyor. Sağlık Destek Sitesi Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, migren tedavisinde beslenmenin önemi ve migren ağrılarını hafifletici öneriler hakkında bilgi verdi.
Migren, çoğunlukla ataklar halinde ortaya çıkar ve bunlar 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Önceden yalnızca bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık tek başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir. Atakların sıklığı, süresi ve şiddeti kişiye göre değişebilir. Kadınların %18’i, erkeklerin ise %6’sı migrenden etkilenmektedir. Migren atakları başlamadan önce kişide bazı fizyolojik değişiklikler oluşabilir. Yorgunluk, görsel rahatsızlık, acıkma, susama bunlardan bazılarıdır.
Migren atağı başladığında kişi dayanılmaz bir ağrı hisseder ve karanlık bir ortamda uyumak, dinlenmek ister. Karanlık ve sessiz bir odada uyumak migren ağrılarını hafifletir hatta tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak bazı hastalarda bu uygulamalar yanıt vermeyebilir. Ataklar günlerce sürebilir. Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakları tetikleyici nedenlerdir.
Migrende, atakları tetiklediği düşünülen besinlerden kaçınılması, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve aşırı yorgunluktan kaçınma ile öğün atlamama gibi önlemlerin atakları azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Yalnızca beslenmeye dikkat etmek bile ağrılarda %30’luk bir azalma sağlayabilir. Migren ataklarının sayısını ve şiddetini tetiklediği bilinen besinlerden uzak durmak, hastanın yaşam kalitesini yükseltmektedir. Ancak bu besinler her hasta için aynı etkiyi yapmayabilir. Bu nedenle hastanın vücudunu iyi tanıması ve ağrılarını artıran besinleri belirleyerek ona göre önlem alması gerekir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 3 Şubat 2023
Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage84.
42 b
|