Günün birinde Alzheimer veya demansla karşılaşmamak için bulmaca çözmekten daha fazlasını yapmak gerekiyor. Kilolu, sağlıksız beslenen ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen, kalp-damar hastalıkları açısından riskli kişilerin beyin sağlıkları da olumsuz etkileniyor. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner, beyin sağlığını tehdit eden risk faktörleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Günümüzde Alzheimer hastalığı, beynin yıllar içinde birçok etkene bağlı gelişen bir hastalığı olarak kabul edilmektedir. Alzheimer hastalarının yüzde 60-90’ında beyin damarları da hasta olmaktadır. Yaş ve eğitim süresi hastalığın en önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkmasına karşın, toplumda rastlanan hastalık yükünün yüzde 50’sinin beyin “kılcal” yani küçük damarlarını hasarlayan risk faktörlerinin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Felcin kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, sigara içme ve hareketsiz yaşamla ilintili olduğu gayet iyi bilinmektedir. İyi bilinmeyen ama çok yaygın olan durumlardan biri ise “sessiz felçlerdir. Sessiz felç, yaşantımız süresince damarı zedeleyen yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi risk faktörleri nedeniyle gelişen sessiz beyin hasarı olarak tanımlanabilir. İyi bilinmeyen gerçeklerden bir diğeri de yaşlılıkta ortaya çıkan Alzheimer hastalığının en önemli tetikleyicilerinden birinin sessiz geçirilen felçler olduğu gerçeğidir.
Hastalarda küçük sessiz felçlere bağlı yıllar içinde gelişen ve biriken beyin hasarı bunama riskini de arttırıyor, burada yapılması gereken şey kişilerin risk faktörlerinin belirlenerek ve bunların şiddetinin ölçülerek beyni de koruyacak uygun tedaviyi yaşam boyu sürdürmektir.
Türkiye’de ilk kez Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi’nde hayata geçirilen “Beyin Sağlığı Koruma Programı” da toplumu bu konuda bilinçlendirmek ve kişide beyin sağlığını etkileyen hastalıklar varsa tedavi etmek amacını gütmektedir. Merkeze başvuran hastalardan Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü yaşam tarzlarına yönelik çok detaylı öykü alınmaktadır. Sigaradan diyete, egzersiz alışkanlıklarından yaşam alışkanlıklarına dek birçok bilgi elde edilmektedir. Bu bilgiler alındıktan sonra kişilerin değişik vücut ölçümleri kaydedilmektedir. Alzheimer hastalığına yakalanma riski ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında kesin bir ilişki vardır. Dolayısıyla kişinin bedensel ölçüleri bizim için önem taşımaktadır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 1 Temmuz 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage60.
42 b
|