Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile birlikte dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastaları Bölümü’nden Dr. Dt. Aslı Tapan, iftar ve sahur vakitlerinin ağız bakımı için doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Ramazan’da diş sağlığını korumanın ve ağız kokusu önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.
Oruç esnasında yeterli miktarda besin alınmadığından, vücutta var olan protein ve yağlar yakılmaya başlar ve bu yanma sürecinde çeşitli kimyasallar ortaya çıkarak ağız kokusuna neden olur. Bunun yanında diş eti iltihabı, diş çürükleri, eskimiş dolgular, yeterli miktarda sıvı tüketiminin olmaması da ağız kokusu oluşumuna zemin hazırlar. Ağız kokusuna neden olan durumlar şunlardır:
Uzun süreler besin ve sıvı tüketmemek, midenin boş olması gibi sebepler ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusunu gidermenin yolları şu şekilde sıralanabilir:
Ağız kokusu olup olmadığını anlamak için bileğinizin iç tarafına tükürdükten sonra 10 saniye bekleyip, koklayın. Eğer kötü bir koku alıyorsanız ağzınız kokuyordur. Diğer bir yöntem ise avucunuzla ağzınızı kapattıktan sonra nefes verin, kötü koku geliyorsa ağız kokunuz var demektir.
Ramazan ayında oruç tutarken ağız kokusunun olmasının en temel sebebi, su tüketimine ara verilmesinden ve ağız kuruluğundan dolayı oluşur.Bunların yanında sahur zamanı tüketilen bazı besinler de ağız kokusuna sebep olabilir.
Oruç tutarken dişler temizlenmediği ve su tüketimi yapılmadığı için ağız kokusu kendiliğinden geçmeyebilir. Gün içerisinde su yutmamaya özen göstererek ağızda çalkalama yapabilirsiniz.
Ramazan’da oruç tutarken ağız kuruluğu da sık yaşanan sorunlardan biridir. Tükürüğün dişleri yıkayıcı ve koruyucu özelliği vardır. Ağızdaki tükürük akım hızı dış sağlığı bakımından çok önemlidir. Ağızın kuru kalması var olan bir çürüğün hızını arttırabilirken, çürük oluşumuna da neden olabilmektedir. Oruçluyken yutmamaya özen göstererek ağzın belli süreler içinde su ile çalkalanması kuruluğun önüne geçebilir.
Güncelleme Tarihi : 26 Temmuz 2024
Yayınlanma Tarihi: 7 Haziran 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage93.
42 b
|