İlerleyen yaşla birlikte artan unutkanlık şikayetleri, bazen yoğun iş temposuna bazen de hayatın rutin akışına bağlanarak önemsenmeyebiliyor. Ancak beyin sağlığının korunması sağlıklı bir yaşam için en önemli konuların başında geldiği için, unutkanlık şikayetlerinin ciddiye alınarak uzman kontrolünde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Beyin Sağlığı Koruma Programı” hakkında bilgi verdi.
Hayat boyu karşılaşılan zihinsel ve psikolojik sorunlar, beyin sağlığını tehdit eden etkenler sonucu ortaya çıkmaktadır ve görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Beyin fonksiyonlarının beklenen performansı verememesi, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Unutkanlık, her yaşta en sık rastlanan bilişsel yakınma olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan bedensel veya ruhsal bir şikayeti olduğunda; bu durumun başlangıcını, yerini, şiddetini, bedeninde yarattığı değişimleri ve daha birçok özelliğini çok detaylı bir şekilde doktora anlatabilmektedir. Fakat unutkanlık yakınması olan kişinin durumunu anlatması kolay değildir. Çoğu kez sinsice başlayan unutkanlığın kişide ve çevresinde yarattığı etkileri, yaşamın doğal seyrinden ayırt etmek güçtür. Her gün, herkes unutkanlık yaşayabilir fakat bu unutkanlıklar hangi noktadan sonra tıbbi bir anlam taşır sorusuna yanıt vermek zordur. Beynin doğal bir işlevi olan unutkanlık, çoğu zaman bir hastalık habercisi değildir. Bu nedenle unutkanlık şikayetlerinin uzman kişiler tarafından doğru değerlendirilmesi çok önemlidir.
Zihinsel kapasitenin durumu birtakım zihinsel testler aracılığıyla ölçülebilmektedir. Bu testlerde dikkat edilmesi gereken nokta; kişilerin kültür, dil ve eğitiminden etkilenmeden, herkese uygulanabilir testlerin tercih edilmesidir. Uygulanacak testlerin zaman içinde ortaya çıkan değişikliklere duyarlı olması da önem taşımaktadır. Dijital ortamda değerlendirme sağlayan en duyarlı testlerden biri de “Cambridge Cognition” CANTAB testidir. Elde edilen veriler kişinin zihinsel kapasitesinin EKG’si veya tansiyon değeri olarak tanımlanabilmektedir.
Zihinsel kapasitenin ölçülmesi, beyin sağlığı ile ilgili sorunları erken dönemde saptayıp tedavi etmenin dışında;
Hipertansiyon, diyabet, kolesterol, yanlış diyet, obezite ve hareketsiz yaşam gibi kalp ve damar sağlığını tehdit eden riskler, beyin sağlığını da yakından ilgilendirmektedir. Hayatındaki bu yanlışları düzeltmeyen bireyleri ileriki dönemlerde inme ve bunama riskinin beklediği unutulmamalıdır. Düşünceler, öğrenilenler, duygular ve hatıraların unutulmadığı keyifli bir yaşam sürmek için beyin sağlığı ihmal edilmemelidir. İlerleyen yaşlarda kişiye eşlik edecek sağlıklı bir beyin için beyin check-up’ı büyük önem taşımaktadır. Bu sayede hem beyin sağlığı kontrol edilmekte hem de korunup geliştirilebilmektedir.
Beyin sessizlik ve sakinlikten hoşlanan bir organ değildir. Güzel bir emeklilik çoğunlukla torunlarla zaman geçirmek, televizyon karşısında sevilen dizileri seyretmek, şehir hayatından uzaklaşmak gibi sessiz sakin yaşama geçiş kapısının aralandığı bir hayat evresi olarak algılanmaktadır. Ancak bu isteklere rağmen beyin sağlığı için fiziksel ve zihinsel aktivitelerden uzak durulmamalıdır. Uğraşlara zaman ayrılan, yeni şeyler öğrenilen, yeni beceriler kazanılan, yeni yerler görülen, yeni insanlarla tanışılan ve yeni bağların kurulduğu aktif bir hayatın seçilmesi gerekmektedir. Bu tür bir hayat tarzı bellek, düşünce ve hayal dünyasının sağlıklı olarak devam ettirilmesini sağlamaktadır.
Güncelleme Tarihi : 15 Kasım 2021
Yayınlanma Tarihi: 18 Nisan 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage60.
42 b
|