Fazla kilolar ve hareketsiz yaşamın tetiklediği diyabet, yaşam kalitesini düşüren ciddi hastalıkların başında gelmektedir. Ancak uzman kontrolünde yapılan düzenli egzersizler sayesinde diyabetin etkilerini azaltarak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün olabilmektedir. Sağlık Destek Sitesi Wellness Medikal Fitness Danışmanı Murat Biçer, diyabet hastaları için egzersizin önemi hakkında bilgi verdi.
Dünyada 382 milyon, ülkemizde ise 6,5 milyon kişi diyabet hastalığı ile yaşamaktadır. Yaşlanan nüfus, sağlıksız beslenme, obezite ve teknoloji kullanımının günlük yaşamdaki artışına paralel olarak kendini gösteren hareketsiz yaşam biçimi diyabet hastalığının hızla yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Diyabet, insülin eksikliği veya dokularda oluşan insülin rezistansı sonucu ortaya çıkan karbonhidrat ve yağ metabolizma bozukluğudur. Eksikliğinde veya direnç geliştiğinde; yağ dokusu ve iskelet kası hücrelerine glikoz girişi azalır. Karaciğerden glikoz çıkışı artar. Diyabetle mücadelede eğitim, doğru tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasının yanı sıra; düzenli beslenme ve egzersiz önemli yer tutmaktadır.
Egzersiz iskelet kaslarının sistematik ve düzenli olarak çalışmasıdır. İskelet kasları, kan glikozunun vücutta en önemli kullanıcılarından bir tanesidir. Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 40’ınıı oluşturduğu düşünüldüğünde bu önem daha da artmaktadır. Fiziksel aktivite sırasında çalışan kaslarda enerji gereksinimdeki artış glikozun ve yağların kullanımını da artırmaktadır. İnsülin duyarlılığı ve etkisi artar (özellikle yağ ve iskelet kas hücrelerine glikoz girişi artar) İnsülinden bağımsız olarak hücrelere glikoz girişi artar.
1-Aerobik egzersiz: Uzun süreli aktivite süresince vücuda enerji sağlamak amacıyla oksijenin kullanıldığı egzersizlerdir.
2-Anaerobik (direnç) egzersiz: Vücudun enerji ihtiyacını solunumdan karşılayan ve vücudu oksijensiz çalışmaya zorlayan egzersizlerdir.
Diyabet hastasıysanız bu egzersiz reçetesine uyun
İdeali her gün olmak üzere en az haftanın 5 günü 30 dakika ve üstü (150 dk/hafta) orta şiddette aerobik egzersiz önemlidir. Günde 15-20 dakika ağırlık antrenmanı haftada 3 gün olmak üzere yapılabilir. Egzersize 2 günden fazla ara verilmemelidir. Orta şiddette (V02 max’ın %40-60’ı veya maksimum kalp hızının %50-70’i olacak şekilde) aerobik egzersiz yapılmalıdır. Direnç egzersizlerinin 15-20 defadan (15-20RM) fazla kaldırılamayan ağırlıkla yapılabilen, haftada 3 gün, orta yoğunluklu çoklu (üç set) olarak düzenlenmesi önerilmektedir.
Standart egzersiz reçetelendirilmesi prensipleri diyabetik hastalar için de geçerlidir. Diyabetik hastalar yüksek riskli kategoriye girdikleri için mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Tip1 diyabetikler ve özellikle insülin kullanan Tip 2 diyabeti olanlar egzersize bağlı hipoglisemi açısından uyarılmalıdır. Tip1 diyabet hastaları egzersiz öncesi insülin dozajını azaltabilirler. Kişi planlamadan ani bir egzersize karar verirse her 30 dk egzersiz için 20-30g karbonhidrat alabilir.
Tip 2 diyabetik hastalarda egzersiz reçetelendirilmesinin temel nedeni kalori harcanmasıdır. Tip 2 diyabetik hastalar genellikle obez bireylerdir ve iki önemli nedenle kalori harcanmasına gereksinim duyarlar. İlki insüline doku duyarlılığının gelişmesi ve ikincisi vücut yağının azaltılmasıdır. Egzersiz reçetelendirilirken odaklanılması gereken nokta egzersizin sıklığı ve süresinin uzatılması ve şiddetinin de uzun bir periyoda izin verebilmesidir. En ideali bir saat süreye ve haftada 7 gün sıklığına adım adım ulaşılmasıdır. Ayrıca günde 2 kez 30 dk veya günde üç kez 20 dk ile aynı hedefe ulaştırabilir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 22 Ocak 2016
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage67.
42 b
|