Yaz mevsimine rağmen hava sıcaklıklarının düşük olması ve gün içerisinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücut direncini düşürerek enfeksiyon kaynaklı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Isı değişimlerinin sık yaşandığı bu dönemlerde sağlıklı kalmak için; doğru beslenmek, uygun kıyafet seçimi ve uyku düzenine dikkat etmek büyük önem taşıyor. Sağlık Destek Sitesi Sağlık Grubu Dahiliye Bölümü uzmanları, ani ısı değimlerinin insan vücudu üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.
İnsan beynindeki ‘hipotalamus’ denilen özel bir bölüm sayesinde vücut ısı ayarını yapabilmektedir. Sağlıklı bir insan bedeninin ortalama vücut ısısı 36,5-37 derecedir. Beyindeki kontrol merkezi sayesinde çevresel faktörler değerlendirilerek, kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu ve kaslar ısıyı dengelemeye çalışmaktadır. Damarların genişlediği ya da büzüldüğü, ter bezleri salgılarının azaldığı veya arttığı bu düzenleme sırasında; terleme ve üşüme duygusu ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu düzensizlik nedeniyle termoregülasyon (ısı düzenleme) önemli hale gelmektedir. Bu ısı radyasyon, iletim, ısıyayım ve buharlaşma yöntemleriyle vücuttan uzaklaştırılmaktadır.
Hava durumundaki ani değişiklikler (ısı, basınç, rüzgar gibi dış hava koşullarının değişmesi) insan vücudundaki ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalıklara neden olmaktadır. Vücut direncinin düştüğü bu dönemde hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz hale gelmektedir. Özellikle mevsim geçişleri, ani hava değişimlerinin sıkça yaşandığı dönemlerdir. Gece ile gündüz arasındaki ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül madde miktarlarında değişimlere neden olmaktadır. Havadaki partiküllerin enfeksiyon etkeni oluşturabilmesi; partikül sayısının yüküne, hastalık yapma gücüne ve konakçının savunma direncine bağlıdır. Havadaki partiküller sayesinde enfeksiyon sebebi olan bakteri ve virüsler kolayca yer değiştirebilmektedir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 29 Haziran 2015
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage8.
42 b
|