Kafa şekil bozukluğu olarak da isimlendirilen kraniosinostoz, bebeğin kafatası ve kemikleri arasında bir ya da daha fazla sert doku eklemi fibrözün doğumdan önce kapanması durumudur. Bu durumda bebek beyin oluşumunu tamamlamıştır. Beyin büyümesi devam eder ve kafada şekilsiz bir görüntü oluşur bu da kraniosinostozun en belirgin belirtisidir.
Kraniosinostoz, bebeğin kafatasındaki kemiklerin çok erken birleşmesi sonucu kafa tasında şekil bozukluğuna neden olan bir doğum kusurudur. Kafatasındaki bir veya daha fazla sütür erken kapandığında ortaya çıkan kraniosinostoz doğum öncesinde veya sonrasında fark edilebilir ve tedavi edilmediğinde beyin gelişimi ve kafatası şeklini olumsuz etkiler. Kraniosinostoz, erken teşhis ve uygun müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Kafa şekil bozukluğu yaratan bu rahatsızlık aynı zamanda anatomik bir bozukluktur. Anne karnında önlem alınamayan hastalık, bebeğin dış görünüşünü yakından etkilerken zihinsel gelişiminde de gerilemeye neden olabilir.
Kemikler arasındaki sütur denilen esnek malzemeler, beyin ile kafanın aynı anda büyümesine destek olur. Bu hastalıkla doğan bebeklerde bu alanda dengesizlik vardır. Oynamaz eklem olarak adlandırılan sütur bölümleri kafatası kemiklerini birbirine bağlar. Bu bölgeler kapanırsa kemikler birleşmiş olur. Bebeklerde 2 yaşına kadar sütur bölgelerinin kapanmaması gerekirken bu süreçte beyinde büyüme ve gelişme sağlanır. Bıngıldağın erken kapanması olarak bilinen kraniosinostoz problemi bu duruma karşılık gelir.
Kraniosinostoz tiplerine bağlı olarak semptomları ağırlaşabilen bir hastalıktır. 5 kemik arasında bulunan süturlardan hangisi kapanmışsa o kısımda büyüme durur. Süturlardan kapanmayan bölümlerde ise kafatası büyümeye devam eder. Bu durum, anormal bir kafatası şekil bozukluğu oluşturur. Ayrıca, şiddetli tiplerde birçok sütur kapanır, beyin de normal boyutunu sağlamak için genişlemeye devam eder. Hayati tehlike oluşturabilecek kafatasında basınç yükselişine neden olabilir.
Kraniosinostoz belirtileri özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda, kafatasının düzensiz oluşu, gözlerin çıkık gözükmesi, kulakların yerlerinden anormallik olması ve beyin gelişiminde sıkıntılar olarak ortaya çıkabilir. Kafanın şeklinde bozulma olması kraniosinostoz en önemli belirtisidir. Kraniosinostoz hastalığının diğer belirtileri şöyle sıralanır:
Bebeklerde kafa şekil bozukluğunu beraberinde getiren hastalık, araştırmacılara göre doğumsal anomaliler arasında sıklıkla rastlanır. Genel olarak, literatürde 10.000 doğumda %3,1 ile %6,4 arasında gözlemlenir.
Kraniosinostoz nedenleri genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Özellikle hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar, tiroid hastalıkları, annenin beslenme şekli de dahil olmak üzere faktörler bir araya geldiğinde kraniosinostoza sebep olur.
Bebeklerde gen taramalarında bazı genlerde mutasyon gözlemlenmiştir. Birden fazla gende bu mutasyon gerçekleştiğinde gen sendromunu meydana getirebilir. Hastalığın başlıca nedenleri göz önüne alındığında aşağıdaki gibi belirtilebilir:
Bunun yanında, hamilelik öncesi ve hamileliğin ilk günlerde klomifen sitrat gibi doğurganlık ilacı kullanan anne adaylarının bebeklerinde görülme olasılığının yüksek olduğu ifade edilir.
En çok rastlanan türler arasında yer alır, tek süturda kapanma gözlemlenir. Bu sebeple, yan kafa kemiği çoğunlukla çıkıntılıdır. Kafatası artarak bir büyüme yoluna girer, ön ve arka kemikler sivridir.
İkinci sırada görünen türü olarak sağ ve sol koronal süturlardan biri erken kapanır. Kulaktan başın üstüne kadar uzanan bu bölümde oluşan problem bebekte düz alın şeklini oluşturur. Sol ya da sağ bölümde oluşan anomali göz yuvası ve burunda kaymaya neden olabilir.
En nadir görünen türü arasındadır ve metopik süturun erken kapanmasına neden olduğu için bebeğin kafa şeklini üçgen hale getirir. Kafa şeklinin ön tarafı dar ve arka tarafı ise geniş görünümlüdür.
Nadir görünen türler arasındadır ve lambdoid süturda erken kapanma oluştuğu için bebeğin başı arkadan düzleşebilir.
Bebek açısından hastalık teşhisi doğumla beraber kısa sürede fiziksel değişimlerle fark edilebilir. Özellikle, anormal kafa şekli, bebeğin yumuşak noktalarının kafasında olmaması, süturların erken kapandığı bölgelerde kemik çıkıntılarının hissedilmesi, bebeğin baş bölgesinde gereğinden fazla ya da az büyüme reaksiyonları teşhiste öne çıkar. Ek olarak, kafa grafileri ve 3D beyin tomografisi (BT) görüntüleme teknikleri ile analitik teşhisi konulur.
Kraniosinostoz tedavisi bebeğin hafif ya da şiddetli semptomlarına göre değişkenlik gösterir. Hafif vakalarda kask kullanımı önerilebilir ve yaş takip edilerek kafatasının üstünde saç oluşumu arttıkça şekil bozukluğu oluşup oluşmaması dikkate alınır. Eğer, şekil bozukluğu belirgin ve diğer sağlık problemleri de söz konusu ise cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir.
Kraniosinostoz ameliyatı olanların şekil bozukluğu, kafa içi basıncı düşürme ve beyin gelişiminin desteklemesi açısından kritiktir. Bebeğin 1 yaşından önce ameliyat yapılması mümkün olurken bebeğin kemiklerinin arası açılmaktadır. Bu durumla beraber, kraniosinostoz ameliyatı riskleri de bulunur. Bebeğin uzun anestezi ve kan kaybına maruz kalması, dikiş bölgelerinin açılması, olumsuz bazı beyin fonksiyonları gözlemlenebilir. Ancak, verisel olarak ele alındığında ciddi komplikasyon oranının düşük olduğu belirtilir.
6 aydan küçük bebeklerde doktor kontrolünde kapalı ameliyat olarak bilinen endoskopik cerrahi kullanılabilir. Kapalı ameliyatın açık ameliyata göre komplikasyonları düşüktür. Bazı hastalarda ameliyat sonrası kask kullanımı da doktor tarafından önerilebilir.
Derecesine bağlı olarak beyin ve vücut fonksiyonlarında gelişim problemleri olabilir.
Ameliyatla büyük ölçüde engellenir.
Ağırlıkla genetik nedenlere dayanır.
Kafa şekil bozukluğu ve beyin gelişimi olumsuz etkilenir.
Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
1 yaşından küçük bebeklere yapılabilir.
Bebeğin durumuna bağlı olarak değişir.
Doğumla beraber anlaşılır.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 17 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 17 Ekim 2023
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage64.
42 b
|