Bir kolun aşırı kullanımından kaynaklanan ve ağrılı bir rahatsızlık olan tenisçi dirseği, raket sporlarıyla uğraşan kişilerde yaygın olarak görülmekle birlikte el bileği ile tekrarlayan ve zorlayıcı işler yapan bireylerde ortaya çıkabilir. Sağlık Destek Sitesi Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanları, “tenisçi dirseği” hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Tenisçi dirseği, dirsekte el bileği ve parmakları yukarı kaldıran adalelerin başlangıç yerindeki zedelenmeler için kullanılan bir tanımdır. Tenisçi dirseği hastalığının ilk belirtisi yavaş başlayan ve gittikçe artan dirsek ağrısıdır. Gündelik hayatta eller ve dirsek sık sık kullanıldığından oluşan zedelenmenin iyileşmesi zordur ve tekrarlama olasılığı yüksektir.
Basit bir rahatsızlık gibi görülse de yaşam kalitesini düşüren ve kişiyi gündelik işlerini yapmaktan alıkoyan tenisçi dirseği, ofis çalışanları ve ev hanımları arasında da yaygın olarak görülmektedir. Hastalar özellikle tokalaşırken dirseklerinde şiddetli bir ağrı olduğundan yakınmaktadırlar. Hastalığın teşhisinin ardından yangıyı azaltmak amacıyla ağrı kesici ve atel kullanımı ile germe-kuvvetlendirme egzersizleri gibi yöntemlere başvurulabilir. Böylelikle ağrı olan bölgedeki gerginliğin azaltılması hedeflenir. Bu metotları ile sorun çözülmediği takdirde tedavi aşamalı olarak ve hastanın özelliklerine göre planlanmalıdır. Tenisçi dirseğinin tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şunlardır:
Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen şikayetleri devam eden hastalarda cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Cerrahi yöntem olarak kamera ile eklem içinin görüntülendiği “artroskopi yöntemi” uygulanabilir. Bu yöntemle tenisçi dirseği rahatsızlığına neden olan “yangı dokusu” da denilen “granülasyon” dokusu çıkarılmaktadır. Adalenin kemiğe yapıştığı yerde yangı dokusu temizlenmekte ve iki yüzeyin birbirine tekrar yapışması için bu yüzey tazelenmektedir. Hasta böylelikle kısa sürede sağlığına kavuşup, iş ve sosyal yaşamına geri dönebilmektedir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 31 Mayıs 2023
Yayınlanma Tarihi: 20 Mayıs 2014
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage97.
42 b
|