Kışın alınan kiloları kısa sürede vermek isteyenler çareyi şok diyetlerde arıyor. Ancak, uzun süreli açlık, tek tip beslenme ya da aşırı sıvı tüketimine dayalı bu diyetler, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Sağlık Destek Sitesi Sağlık Grubu Kardiyoloji Bölümü uzmanları, şok diyetlerin zararları ve sağlıklı yaşam konusunda önemli bilgiler verdi.
Bilinçsizce uygulanan düşük kalorili diyetler, ölüme kadar gidebilecek ciddi tablolara neden olabilmektedir. Çok kısa sürede aşırı derecede kilo kaybına yol açan beslenme programlarının zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
Kısa sürede hızlı kilo kaybına neden olan şok diyetler, kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebilmektedir. Sağlık Destek Sitesi Sağlık Grubu Kardiyoloji Bölümü uzmanları, şok diyetlerin kalbe zararları hakkında bilgi verdi.
Şok diyetler tansiyon dengesizliklerine ve vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol açabilir. Ritim problemi gelişen kişilerde; çarpıntı, fenalık hissi, baş dönmesi, göz kararması gibi belirtiler görülebilir. Uzun süren açlık, kan basıncı ve kan şekeri düzensizliklerine neden olup kalp krizlerine yol açabilir.
Zayıflamak için kullanılan ilaçların bazıları, kalp ritim problemlerini tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle uzman doktor gözetiminde kullanılmaları gerekir. İdrar söktürücü ilaçlar ile kilo vermeye çalışıldığında da kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.
Bütün bu olumsuz etkilerden korunmak için şok diyetler tercih edilmemeli, uzun vadede ve kontrollü olarak düzenli kilo kayıpları hedeflenmelidir. Diyet programı, bir beslenme ve diyet uzmanı ile birlikte düzenlenmeli; uygun bir egzersiz programı desteği ile kilo kaybının kalıcı olması sağlanmalıdır.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2013
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage55.
42 b
|