Fazla kilolar, sürekli aynı pozisyonda oturmak ve fiziksel aktivite azlığı, erken yaşlardan itibaren vücudun çeşitli bölgelerinde kıkırdak sorunlarına neden olabiliyor. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanları, kıkırdak sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kıkırdak; damarı olmayan, kanlanmayan ve beslenemeyen bir bölge olduğundan, üzerinde herhangi bir deformasyon oluşması geri dönüşümsüz sonuçlara neden olabilir. Kıkırdak sorunlarını en çok tetikleyen neden aşırı kilolardır. Vücut ağırlığının yürüme sırasında 1 katı, merdiven çıkma sırasında 3 katı, merdiven inme sırasında 5 katı, yerde dizlerini kırarak oturma çömelme gibi pozisyonlarda 8 katı yük, dizlerin üzerine binmektedir. 60 kiloluk bir anaokulu öğretmeni, çocuklarla dizlerini kırar bir pozisyonda yerde vakit geçiriyorsa, dizlerine binen yük 480 kilodur. Yere parke döşeyen bir kişi 80 kiloysa, dizlerine binen yük 640 kilodur. Kıkırdak problemlerinin en aza indirilebilmesi için; 1.80 boyundaki bir kişinin en fazla 80 kilo olması gerekir.
Kıkırdak kadınlarda erkeklere göre çok daha yoğun bir şekilde ortaya çıkar. Özellikle ofiste çalışan kadınlarda bel, boyun ve sırt ağrıları ile birlikte diz ağrıları da çok yoğun bir şekilde görülür. Stres bu ağrıların ortaya çıkmasında çok önemli bir faktördür. Bu ağrıların birken 4-5 kat artmasına neden olur.
Düz ayakkabılar kıkırdak sorunlarını daha da artırır. Özellikle babet tarzı ayakkabılar ve ince tabanlı terlikler kıkırdak sorunlarını tetikler. Bu ayakkabılar ayağı taşımadığı için ayakta ciddi yorgunluklara ve dize yük binmesine neden olur. İdeal bir ayakkabının topuk yüksekliği 2,5 santimetre olmalıdır.
40 yaşından sonra bisiklet, kürek, tenis gibi dizi kıvırarak ve açarak yapılan sporlar tercih edilirse, dize bir anda aşırı miktarda yük binmesi yıllardır uykuda olan diz kıkırdağını bir anda bozabilir. Anormal ağrılar, şişmeler meydana gelebilir. 40 yaşına kadar spor yapmamış bir kişi bir anda spora karar verirse, buna kısa sürelerde düşük tempolarda başlamalı ve zaman içerisinde artırmalıdır.
Kapalı ameliyatlarla kıkırdak tıraşlamaları, kıkırdağın içerisindeki bozuk olan yere sağlam bir yerden dokuyu getirerek yerleştirme yani “mozaikleme yöntemi”, bozuk olan yüzeye özel millerle delikler açarak ve orayı kanatarak kıkırdakla doldurma tekniği olan mikro kırık, kişinin dizinden kıkırdak parçaları alarak onları laboratuvarda üretip tekrar kıkırdak dokusu haline getirerek, diz içerisine macun gibi yapıştırmak, kıkırdak tedavisinde kullanılan son tedavilerdir. Bunlar sayesinde kıkırdak benzeri bir doku oluşmakta ve hastanın şikayetleri oldukça azalmaktadır.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 6 Mayıs 2013
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage47.
42 b
|