Sağlıklı bir kadın için hamilelik dönemi 9 ay süren zorlu bir süreçtir. Epilepsi hastalığı olan bir anne adayı için ise söz konusu 9 ay hem kendisi hem de bebek için riskli bir dönemi ifade etse de, bu hastalık anne olmanın önünde bir engel değildir. Sağlık Destek Sitesi Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Bilge Çetin, epilepsisi olan ve hamile kalmak isteyen kadınlara önemli bilgiler verdi.
Epilepsili bir kadın gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurmalı; kullandığı ilaçları etkin oldukları en az düzeye doktor kontrolünde indirmeli ve mümkünse kullanılan ilaç sayısını azaltmalıdır. Ayrıca gebelik kararı verilmeden en az 3 ay önce anne adayının her gün ağızdan folik asit tabletleri alması, bebeğin sakat doğmasını (anomali) önleyeceğinden önemlidir.
Özellikle plansız gebeliklerde, gebelik öğrenildiğinde doktora danışılmadan ilaçların kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Böyle bir durum epilepsi nöbetlerini tetikleyerek hem anne hem de bebek için ölüm riski doğurur. Gebelikte epilepsi nöbetleri üçte bir hastada sıklaşmaktadır. Bu değişimin sebebi stres, uykusuzluk gibi nedenler, hormonal değişiklikler ve ilaçların etkisinin değişmesi olabilir. Bununla birlikte gebelikte, tedavi olan kadınların yaklaşık %60’ında nöbet görülmez. Epilepsili kadınlarda, gebelik ve doğum komplikasyonları bir derece artar. Kusma, yüksek tansiyon, gebelik toksemisi, kanamalarda artış görülebilir.
Epilepsili anneden doğan bebeklerde, epilepsi oluşma riski diğer bebeklere göre biraz daha fazladır. Bu bebeklerin büyüme ve gelişmelerinde bir miktar gecikme olabilmektedir. Anneler, doğumdan sonra bebeklerini rahatça emzirebilir çünkü epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu sütle bebeğe geçmesine karşın, bu bebeğe zarar vermeyecek düzeydedir.
Gebelik süresince epileptik annenin nörolog ve kadın-doğum uzmanı tarafından yakın bir şekilde izlenmelidir. İlaç kullanan epileptik annelerin normal çocuk doğurma oranı ise yaklaşık %90-95’dir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 14 Nisan 2023
Yayınlanma Tarihi: 14 Mart 2012
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage27.
42 b
|